Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Indicatori tehnici aprobați pentru stația de dezintegrare moleculară Cluj

Consiliul Județean (CJ) a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții pentru construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județ.

Forul județean vrea să construiască sistemul care să diminueze cantitatea de deșeuri, însă unii consilieri pun la îndoială eficiența sa și sursa de finanțare.

Consiliul Județean (CJ) a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții pentru construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județ.

„Este un pas important în direcția soluționării problemelor privind gestionarea deșeurilor în județ. Vorbim despre o soluție modernă, ecologică. Va genera beneficii atât pe plan economic, cât și în ceea ce privește creșterea calității vieții”, consideră Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

“Capacitatea de tratare a deșeurilor reziduale a instalației pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj este de 25.000 tone/an. Producţia de energie electrică a instalației este de 18.240 MWh/an.

Prin construirea sa se urmărește reducerea riscului pentru sănătate și mediu, prin reducerea contaminării aerului, apei și solului. Valorificarea energetică duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și poluării generate de transportul deșeurilor la fabricile de ciment”, susține conducerea CJ Cluj.

Amânarea proiectului, respinsă la vot

Consilierul județean Elena Muscă afirmă, însă, că noul sistem, care implică arderea deșeurilor, ar urma să fie finanțat din bugetul local și ridică semne de întrebare majore în ceea ce privește transparența, eficiența și sustenabilitatea. Ea și-a exprimat îngrijorarea că proiectul va fi suportat din buzunarele clujenilor, fără niciun fel de subvenție de la UE, care nu ar finanța această tehnologie prin programele de mediu.

“Documentația nu compară noua tehnologie cu alte sisteme similare deja funcționale. Asta lasă impresia că CJ își propune să reinventeze roata în loc să adopte soluții deja testate și eficiente. Sisteme care funcționează în alte state europene la noi pot fi inadecvate.

Diferă compoziția gunoiului colectat de la cetățeni și că această comparație necesară lipsește din proiect. Studiul aduce în discuție costuri actuale ascunse legate de transportul și incinerarea deșeurilor. Cine le va suporta? CJ? Operatorul de salubritate?”. Consilierul a propus amânarea proiectului pentru o dezbatere extinsă și completarea cu analize care să răspundă tuturor riscurilor, propunere respinsă însă la vot.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Subvenţia pentru vaca de lapte 2022 a intrat în plată la APIA

Articolul următor

TeraSteel a donat două spații noi de terapie Asociației Autism Europa Bistriţa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share