Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

One World Romania revine în Oradea cu documentare și dezbateri pentru „O viață bună”

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine și anul acesta în Oradea cu filme din selecția ediției a 16-a, sub tema O VIAȚĂ BUNĂ. Festivalul va avea loc în weekend-ul 6 – 8 octombrie, la FIX Makerspace (Str. Șirul Canonicilor nr. 2, intrarea Decebal din Palatul Baroc) și Cetatea Oradea (Corpul F), cu sprijinul co-organizatorului local Fundația Comunitară Oradea. Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

 

Tema ediției din acest an este reflectată într-un program de proiecții și dezbateri care contextualizează și chestionează cum conceptul filosofic de bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Nu vor fi ignorate nici alte teme consacrate ale festivalului, cum ar fi migrația și situația refugiaților sau comunitățile vulnerabile, atât la nivel global, cât și în contextul războiului din Ucraina.

 

Printre întrebările pe care ni le punem cu ajutorul filmelor de anul acesta se numără: Cum poate o societate să își îndeplinească datoria față de toate straturile sociale și să le ofere mijloacele necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial? Care sunt dilemele morale și etice și/sau compromisurile cu care ne confruntăm și, prin extensie, consecințele distructive ale acestor decizii asupra altor națiuni?

 

Filme din program

 

Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, majoritatea prezentate în proiecție unică în Oradea. Deschiderea festivalului are loc vineri, 6 octombrie, de la ora 19:30, la Cetatea Oradea, cu „Iubirea nu e o portocală”, care adresează trauma unei generații de copii din Republica Moldova care a crescut la distanță de părinții plecați la muncă în străinătate. Proiecția va fi urmată de o discuție online cu regizoarea Otilia Babara.

 

Afișul evenimentului

Sâmbătă, 7 octombrie, la FIX Makerspace, vor fi proiectate o explorare antropologică a universului romilor cortorari („Pocalul. Despre fii și fiice”) și povestea unei familii care a fugit din calea Războiului Civil Sirian și a ajuns în Ucraina („Această ploaie nu se va opri niciodată”). Duminică, tot la FIX Makerspace, „Frontul de est” prezintă o cronică frământată și fragmentată a primelor luni de război în Ucraina, iar „Iubire, moarte și mărci germane” spune istoria imigranților turci din Germania, din anii ’60 și până în prezent, explorând muzica lor ca un simbol veritabil al comunității.

 

Programul complet al evenimentului:

 

Vineri, 6 octombrie, Cetatea Oradea

 

19:30 – Iubirea nu e o portocală / Love Is Not an Orange

(Belgia, Franța, Olanda, Republica Moldova, 2022, 73’)

de Otilia Babara

proiecție urmată de o discuție online cu regizoarea documentarului, moderată de regizoarea Ana Gurdiș

 

Sâmbătă, 7 octombrie, FIX Makerspace

 

17:30 – Pocalul. Despre fii și fiice / The Chalice of Sons and Daughters

(România, 2022, 83’)

de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu

 

19:30 – Această ploaie nu se va opri niciodată / This Rain Will Never Stop

(Ucraina, Irak, Germania, Siria, Kurdistan, 2020, 102’)

de Alina Gorlova

proiecție urmată de o dezbatere despre migrație și situația refugiaților, la care vor participa George-Marius Șinca – președintele Fundației Șinca; Mounir Kamal – managerul Asociației Eastern Europe Gateway; și reprezentanți ai Fundației Filantropia Oradea și Asociației Caritas Eparhial

 

Duminică, 8 octombrie, FIX Makerspace

 

17:30 – Frontul de est / Eastern Front

(Letonia, Ucraina, Cehia, SUA, 2023, 98’)

de Vitaly Mansky și Yevhen Titarenko

 

20:00 – Iubire, moarte și mărci germane / Love, Deutschmarks and Death

(Germania, 2022, 96’)

de Cem Kaya

proiecție urmată de o discuție cu Peter Grosspersky, muzician, moderată de Răzvan Marchiș, manager cultural și fondator MA hub

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a găzduit evenimentul regional din cadrul proiectului „Regions 2030: Monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în regiunile UE – reducerea decalajelor de date”.

Obiectivele de dezvoltare durabilă, monitorizate în Ardealul de Nord

Articolul următor
O tehnologie care permite creșterea acestor plante în locuințe va fi prezentată la evenimentul organizat la Cluj de platforma X Party and Networking (XPN), în 26 octombrie.

Sistem de cultivare a microplantelor în apartamente, prezentat la Technology & Innovation Summit

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share