Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Experții români de la Bruxelles: “Ca să cheltuim toți banii din PNRR ne trebuie o mobilizare perfectă”

Pe exercițiul financiar 2014-2020 România va atinge o absorbție a fondurilor europene de până la 83%.

Specialiștii în finanțări de la Comisia Europeană (CE) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au relatat, pentru Transilvania Business, părerea lor despre cum ar trebui abordate acestea în România.

“Pe exercițiul financiar 2014-2020 România va atinge o absorbție a fondurilor europene de până la 83%. Ideal este să ne mișcăm cât mai repede și să nu așteptăm acele dezangajări, care se traduc în returnarea banilor europeni de către statul român. Pe actualul exercițiu, 2021-2027, România a pornit bine, să vedem care va fi calitatea proiectelor.

Programul Transport este mai avansat, programele naționale merg mai încet, Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare nu a început deloc, Programul de Dezvoltare Durabilă sperăm să demareze în acest an. Programul Operațional Infrastructură Mare avea oricum o supracontractare de 300%, există propunerea ca aceasta să fie limitată la 150%.

Multe proiecte fazate vin acum din exercițiul financiar precedent. Oricum, să concretizăm integral proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă o mare provocare: avem nevoie de o mobilizare exemplară în România. Asta pentru că, spre deosebire de fondurile structurale, banii trebuie cheltuiți într-un timp foarte scurt”, ne-au mărturisit specialiștii din CE.

Ei au analizat și felul în care se derulează proiectele Spitalelor Regionale de Urgență (SRU) de la Cluj, Iași și Craiova. “Acestea ar trebui să fie gata până în 2027 pentru a nu risca returnarea banilor către UE”, susțin experții români.

Programele gestionate de către agențiile de dezvoltare regională sunt mai bine văzute de la Bruxelles. “Din păcate, în România nu s-a vrut o descentralizare pe regiuni, acum, de la nivel național, se așteaptă să se vadă cum se descurcă ADR-urile. Și deoarece se pare că le gestionează bine, există propuneri ca acestea să preia mai multe programe cu finanțare UE de la nivel național”.

Noile spitale, cu împrumuturi de la BEI

“Spitalele regionale de urgență vor continua din fonduri pe PNRR, tocmai suntem în discuții cu Ministerul Sănătății (MS), însă proiectele unităților sanitare din fonduri structurale vor fi finanțate și prin împrumuturi de la BEI, și cu bani la buget, deoarece oricum era foarte mică partea de finanțare din fonduri structurale, de 10-20%. Cum perspectiva de timp nu ajuta, MS a luat această decizie.

Acum așteptăm de la MS lista finală a unităților medicale, care rămân pe PNRR, care sunt pe lista fondurilor structurale. Nici un spital din lista de pe PNRR nu va rămâne pe dinafară, însă doar că va fi finanțat din alte surse. Să fim cinstiți: fondurile structurale vin cu foarte multe condiții alocate, iar dacă ele nu se îndeplinesc, dacă nu trece o lege la nivel de guvern, poți să nu mai primești banii respectivi.

Noi, la BEI, considerăm că atâta vreme cât eligibilitatea continuă, nu depindem de o aprobare a unui proiect. La BEI ne uităm doar dacă se face și cum se face; mai mult, venim chiar cu expertiză tehnică, să ajutăm”, ne-a spus Bianca Fărăgău (foto), Policy Officer – Policies and Operations Division la BEI.

EURegions Week, cel mai mare eveniment dedicat politicii de coeziune în Europa, cu peste 20.000 de invitați, a avut loc în perioada 9-12 octombrie, la Bruxelles. Printre invitați au figurat membri ai CE și Comitetului European al Regiunilor, autorități locale și regionale, actori cheie ai politicii de coeziune.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Granturile ERC sunt informal considerate „granturile Nobel” în peisajul european al cercetării, fiind o etichetă de succes și seriozitate academică.

Granturile European Research Council, promovate la Cluj

Articolul următor

Transilvania Business premiază performanța, reziliența, inovarea și sustenabilitatea firmelor bihorene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share