Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rodna scoate la licitație proiectarea și construcția unui sistem de producere a energiei din biomasă

Comuna bistrițeană Rodna a lansat licitația pentru proiectarea și construcția unui sistem de producere a energiei din biomasă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 106 milioane lei (aproximativ 21 milioane euro).

Este una dintre cele mai mari investiții publice din ultima vreme în această parte a județului Bistrița-Năsăud. În caietului de sarcini tal licitației care se va finaliza în 29 noiembrie 2023 se menționează că centrala vizată va produce minimum 14 Mwt energie termică din biomasă și 700 kWe energie electrică.

Caiet de  sarcini Rodna

„Așa cum rezultă din studiile efectuate, tehnologia cea mai avantajoasă pentru încălzirea comunei Rodna este cea de cogenerare de înaltă eficiență. Conceptul de cogenerare definește producția simultană, cu aceeași instalație (grup turbină cu abur – generator, grup motor cu ardere internă – generator etc.), pornind de la o singură sursă de energie primară, a energiei electrice și termice (sub formă de apă caldă, abur sau agent de răcire). Acest procedeu presupune existenţa unei maşini termice care cogenerează cele două fluxuri de energie direct utilizabilă: termică şi electrică” citim din caietul de sarcini.

Proiectul va fi finanțat din surse europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Lucrările au termen de realizare de maximum 23 de luni.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea Nights Festival 2023

Articolul următor
Echipa QRSign a anunțat câștigarea ediției a doua a programului de incubare FIX Cluj. Aceasta reprezintă nu numai un succes pentru echipa câștigătoare, ci și și un moment istoric pentru comunitatea surzilor din România. 

SĂNĂTATE. Primul startup de surzi din România a câștigat programul de incubare FIX Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share