Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ENERGIE. Parcul fotovoltaic-eolian de pe Dealul Lomb costă 2,6 milioane €

Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare din România, CITAT-E, este construit cu fonduri europene și fonduri de la bugetul local în zona Lomb a municipiului, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP).

Proiectul cu finanțare europeană din cadrul Cluj Innovation Park (CIP) se încheie în noiembrie.

Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare din România, CITAT-E, este construit cu fonduri europene și fonduri de la bugetul local în zona Lomb a municipiului, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP). Proiectul se apropie de finalizare. Acesta este rezultatul implicării partenerilor din ecosistemul clujean din domeniul energiei.

Proiectul Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative (CITAT-E) este realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM). Acesta este solicitantul finanțării în numele clusterului Transylvania Energy Cluster (TREC), în parteneriat cu CIP.

Tehnologiile instalate în noul parc fotovoltaic și eolian, realizat pe 17.000 mp, permit o capacitate de 1 MW. Parcul este gândit și pentru a funcționa ca un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne.

 

 

 

Platformă suport de cercetare

Acesta va îndeplini rolul unei platforme suport pentru efectuarea de cercetări complexe în domeniul energiilor alternative, oferind acces gratuit la instalațiile existente pentru membrii TREC ce desfășoară activități de cercetare în domeniu.

Energia produsă în acest parc se va testa în cadrul CIP. Inițiatorii proiectului estimează că până la 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC poate fi produsă în rețea. Ulterior se vor adăuga consumatori suplimentari astfel încât, din totalul energiei produse, peste 90% să fie consumată în timp real.

Prin intermediul noului parc fotovoltaic și eolian din cadrul CIP se urmărește creșterea capacității de cercetare și inovare a Clujului în domeniul energiei. Totodată, membrii clusterului TREC pot să testeze și să experimenteze diverse tehnologii.

Ei au ulterior posibilitatea implementării rezultatelor acestei investiții în mai multe zone de interes din oraș sau împrejurimi. Valoarea proiectului este de 13 milioane de lei. CITAT-E este realizat de către INCDTIM și TREC în cadrul Programului Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local prin intermediul CIP.

Date tehnice

Capacitate totală instalată – 1 MW
▪ 400 KW- panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport
▪ 390 KW- panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă (clasică)
▪ 200 KW- panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking
▪ 10 KW- o turbină eoliană cu pale verticale

Producție anuală estimată de energie – 1.200 MWH/an

Capacitate de stocare
▪ 100 KWh baterii cu plumb
▪ 10 KWH baterii Li-Ion

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Echipa QRSign a anunțat câștigarea ediției a doua a programului de incubare FIX Cluj. Aceasta reprezintă nu numai un succes pentru echipa câștigătoare, ci și și un moment istoric pentru comunitatea surzilor din România. 

SĂNĂTATE. Primul startup de surzi din România a câștigat programul de incubare FIX Cluj

Articolul următor

Filantrop sud-african și industriaș român în slujba oamenilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share