Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două expoziții din Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov pot fi văzute până în decembrie

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, care a desfășurat a VI-a sa ediție în perioada 11-13 august 2023 continuă cu două expoziții ce pot fi admirate până la sfârșitul anului. Una este Scurtă istorie despre Gopo, la Casa Sfatului din Braşov, cealaltă Istorii din ’89 în benzi desenate, la Institutul Cultural Român din Corcea și Lisabona.

 
Brașovul își asumă titlul încă neoferit, dar pe deplin meritat de capitală a benzilor desenate istorice. Chiar dacă în România, benzile desenate nu s-au bucurat de popularitatea din alte țări, brașovenii recuperează diferența în ce privește utilizarea istoriei ca sursă de inspirație pentru benzile desenate. Organizează concurs pentru elevi, un festival și expoziții pline de savoare.
Istorii din ’89 în benzi desenate este primul album de benzi desenate despre decembrie 1989 publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos (212 pagini de benzi desenate). Toate lucrările cuprinse în album sunt originale. Albumul a fost editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și publicat în decembrie 2019. În cuprinsul albumului sunt autori români foarte apreciați în acest moment la nivel internațional, autori emblematici pentru istoria benzilor desenate istorice românești, precum și autori care din 2019 până în prezent au reușit să se impună pe piața națională de profil.

Scurtă Istorie despre GOPO

 Expoziția Scurtă Istorie despre GOPO (realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Fundația Gopo, Arhiva Națională de Filme, Studioul Cinematografic ANIMAFILM) pentru a marca centenarul nașterii lui Ion Popescu-Gopo, a fost completată de cele două albume dedicate acestuia: GOPO în 100 de pagini de bandă desenată și GOPO în 100 de amintiri. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența  Ancăi Moscu, nepoata lui Ion Popescu-Gopo și coordonatoarea celor două albume. Expoziția poate fi vizitată până în luna decembrie.

Expoziția Istorii din ‘89 în benzi desenate

Expoziție de benzi desenate istorice despre căderea comunismului Istorii din ’89 în benzi desenate din Albania, amenajată la Corcea a marcat, alături de alte eveniment, aniversarea a 110 ani de la stabilirea de relații diplomatice cu Albania-România. Au fost prezenți la eveniment fostul ministru de externe al României, actualmente director al Bibliotecii Naționale a României, Prof. Univ. Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene, director al Muzeului Județean de Istorie Brașov, istoricul Dorian Koçi, directorul de relații internaționale la Academia de Științe a Albaniei. La eveniment a participat și Excelența sa, Ambasadorul României în Albania, Octavian Șerban, precum și consulul onorific al României la Corcea, Elis Toci și primarul orașului Corcea, Sotiraq Filo. 
Expoziția este rodul colaborării dintre Centrul de Informare al României din Corcea Destination Management Organization, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Ambasada României în Republica Albania și Consulatul Onorific al României din Corcea.

Benzi desenate din Istorii din ‘89 sunt și la Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona găzduiește la galeria sa din Rua do Barão 10, expoziția curatoriată de Nicolae Pepene, managerul muzeului și directorul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov.
Expoziția prezintă o selecție de lucrări din albumul de benzi desenate Istorii din ’89 în benzi desenate, realizate de artiștii Șerban Anghel, Alexandru Ciubotariu, Felix Crișan, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Valentin Ionescu, Puiu Manu, Nicolae Negură, Xenia Pamfil, Cristian Păcurariu, Ionuț Popescu, Gabi Rusu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Octav Ungureanu, Mihai Timoșenco.
Directorul ICR Lisabona, Dinu Gându l-a avut ca oaspete pe traducătorul și poetul Dinu Flămând, fiu al județului Bistrița-Năsăud, care face cunoscută literatura portugheză în România prin traducerile sale.

Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov

„Pe bună dreptate, se spune că atunci, în decembrie 1989, am fost mai uniți ca niciodată. După 30 de ani, acest subiect istoric a unit ca niciodată autorii de benzi desenate din România! 39 de artiști au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la acest album. Iar prima surpriza a fost vârsta lor. 21 aveau sub 14 ani în ’89 și șase au certificatele de naștere fără stema republicii populare sau socialiste. Așa că sunt multe istorii cu copii, părinți și bunici, despre un Crăciun dulce-amar, televizoare care dau revoluție, nu desene, libertatea de a-ți dunga mașina să arate ca o zebră, portretele arse sau mâzgălite ale lui Ceaușescu, dar și despre un manechin spânzurat și primul om mort văzut vreodată, la televizor sau în realitate” scrie Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov în introducerea albumului Istorii din ’89 în benzi desenate.
Expoziția va putea fi vizitată la Institutul Cultural Român de la Lisabona până la data de 5 decembrie 2023. Textele benzilor sunt special traduse în limba portugheză.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean (CJ) Sălaj a realizat recepția lucrărilor de reabilitare și modernizare a Drumului Județean 109E: Rus - Buzaș - Lozna - DN1H (Pod Ciocmani), de 34,5 km.

Frasinul a terminat cu o jumătate de an mai devreme un drum din Sălaj

Articolul următor

Pierderile de apă din reţeaua municipiului Sfântu Gheorghe vor fi monitorizate digital

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share