Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Pe lacul Grebla, lângă Reșița s-a amplasat primul sistem fotovoltaic plutitor

Sistemul fotovoltaic plutitor de pe lacul cărășan Grebla aduce un element de noutate în energia regenerabilă din România. Investiția a fost realizată de TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway. Sistemul are o producție anuală proiectată de 1.087 MWh. La Grebla se află una dintre cele 4 hidrocentrale din sistemul CEZ România de lângă Reșița.

Alegerea făcută de inițiatori pentru această unitate pilot de energie cu panouri fotovoltaice plutitoare a avut ca argumente câteva elemente importante: suprafața neutilizată a lacului Grebla a salvat suprafețele de teren aferente unei centrale clasice; instalarea simplificată în cazul panourilor plutitoare; panourile sunt răcite de apă, care suplimentează reflexia luminii, amplificând producerea de energie; proiectul se înscrie în obiectivele Grupului CEZ în România de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.

Valoarea totală a investiției este de 1.363.552 de Euro. Proiectul s-a derulat pe parcursul a 14 luni, începând cu 1 august 2022 și a fost finalizat în 30 septembrie 2023.

Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer, CEZ România

Liviu Gavrilă este Chief Generation Officer pentru Grupul CEZ în România. El deține portofoliul de energie regenerabilă și platformele de dezvoltare și creștere, prin Parcul Eolian Fântânele-Cogealac din județul Constanța și Sistemul de Hidrocentrale din Bârzava Superioară, județul Caraș-Severin.

„Proiectul reprezintă un pas important pentru tranziția energetică din România. Pe întregul parcurs al proiectului, am contat pe sprijinul autorităților locale care ne-au susținut atât în etapa de autorizare, cât și în implementarea acestuia. Fiind vorba de un proiect unic în România, ne-am propus să oferim mai mult decât un exemplu de bune practici: un proiect care să sublinieze complementaritatea diferitelor resurse regenerabile. Vom continua să investim în mijloace inteligente care susțin tranziția energetică. În următorii ani, echipa TMK are în vedere și alte proiecte ambițioase, precum stocarea energiei produse” a declarat Liviu Gavrilă.

TMK Hydroenergy Power

TMK Hydroenergy Power este compania membră a Grupului CEZ în România care gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin. În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producție de circa 70GWh/an.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pierderile de apă din reţeaua municipiului Sfântu Gheorghe vor fi monitorizate digital

Articolul următor
Experții de la Pricewaterhouse Coopers (PwC) spun că este așteptat ca impozitul minim pe cifra de afaceri pentru companii și limitarea unor facilități fiscale să se reflecte cel mai mult în costuri, în apetitul pentru investiții, dar și în efortul de a le aplica de către mediul de afaceri.

Specialiștii în finanțe: "Noile măsuri fiscale se vor reflecta în costuri mai mari"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share