Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă

O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere, la prețuri accesibile, reducând în același timp impactul asupra mediului și conservând resursele naturale.

 

Agricultura este profund interconectată cu sănătatea și bunăstarea planetei noastre. În timp ce impactul negativ asupra mediului poate fi determinat de poluarea și degradarea solului, a apei și a aerului, agricultura are și un rol pozitiv prin captarea gazelor cu efect de seră în culturi și soluri și atenuarea riscurilor de inundații și eroziune prin practici agricole strategice. Angajamentul pentru sutenabilitate al grupului Ameropa și al Azomureș identifică acest dublu impact și încearcă să reducă amprenta ecologică a operațiunilor. Aceasta se traduce prin promovarea noilor tehnologii și a practicilor sustenabile ori de câte ori este posibil.

Azomureș se află în mijlocul unei proces major de tranziție verde, care a început cu revizuirea și îmbunătățirea activităților industriale și merge până la produsele comercializate și eficiența fermelor deservite. Pe platforma de productie, prima fază de investiții de peste 250 de milioane de euro s-a finalizat în ultimul deceniu, cu următoarea fază planificată până în 2030. Aceasta include parcuri fotovoltaice, un electrolizor care va produce hidrogen și va funcționa cu energie electrică verde în loc de gaze naturale și câteva proiecte majore de eficiență pentru a reduce consumul și emisiile. Acest program va transforma Târgu Mureșul într-unul dintre nodurile centrale pentru producția de hidrogen din România și va menține Mureșul pe calea către reducerea emisiilor de carbon până în 2050.

“Suntem entuziasmati de toate produsele și programele pe care le dezvoltăm în această perioadă. Pentru clienții industriali, ne propunem să avem întreaga gamă de produse de reducere a NOx, care să ajute producătorii de ciment și energie electrică să țină pasul cu standardele privind emisiile. Pe partea agricolă, am instalat recent echipamente care ne permit să producem uree cu inhibitori, pentru o fertilizare mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul”, spune Josh Zacharias, directorul general al Azomureș.

Ureea este în prezent cea mai economică sursă de azot de pe piață. Conținutul său ridicat de azot (46%) o face cea mai populară sursă de azot pentru fertilizarea culturilor. Cu toate acestea, ureea nu este și cea mai eficientă sursă de azot. Ureea conține azot amidic, care înainte de a fi asimilat de plante trebuie transformat în azot amoniacal și apoi în azot nitric. În timpul acestei transformări, pierderile de amoniac pot ajunge la 20% din azotul aplicat.

Pentru fermieri, azotul pierdut înseamnă recolte mai mici și pierderi financiare. Pentru mediu, emisiile de amoniac pot contribui la acidifierea și acumularea azotului în exces. Acest lucru poate provoca daune pe termen lung habitatelor sensibile. În ceea ce privește sănătatea publică, amoniacul se poate combina cu oxizi de azot și dioxid de sulf, contribuind la formarea smogului, care are un impact semnificativ asupra sănătății. Pierderile de amoniac pot fi reduse prin încorporarea mecanică sau naturală a îngrășământului în sol sau prin inhibitori de urează.

Noile standarde ecologice ale UE încearcă, așadar, să îi determine pe fermieri să evite ureea simplă și să folosească, mai degrabă, uree cu inhibitori sau produse mai eficiente pe bază de nitrați. De aceea, Azomureș își propune să continue și îmbunătățirea liniilor de producție de azotat de amoniu și îngrășăminte complexe de tip NPK, ambele pe bază de nitrați și ambele asigurând fermierii că nutrienții potriviți ajung pe câmp la momentul potrivit și în proporțiile potrivite. Aceste produse pot fi îmbunătățite cu micronutrienți, biostimulatori și agenți de ameliorare a solului pentru a susține sănătatea solului și a plantelor.

Azomureș dezvoltă și comercializează produse care urmăresc să accelereze tranziția către o agricultură și un sistem alimentar mai prietenoase cu mediul. Însă pentru a fi cu adevărat eficiente, aceste angajamente trebuie să se reflecte în activitatea și în alegerile tuturor celor implicați în lanțul agricol – de la fermieri la furnizori, distribuitori, procesatori și consumatori.

Articol publicat în ediția cu nr. 124 a revistei Transilvania Business (22 noiembrie – 14 decembrie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Asociația Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum (GAL-NP) va organiza Târgul de Crăciun Vine Moșul de la GAL la Mărișel.

Târg de Crăciun la Crucea Iancului de la Mărișel

Articolul următor

Peste 73 de kilometri de drumuri, în valoare de circa 633 mil lei construite și reabilitate în Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share