Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Republica Moldova are consul la Cluj. “Ne concentrăm pe business și universități”

Există mulți investitori din Republica Moldova la Cluj, în special în domeniile imobiliar și comerț, companii înființate de antreprenori moldoveni, până acum poate nu atât de cunoscuți.
Inaugurarea noului consulat a fost marcată printr-o ceremonie la Radisson Blu

Nina Moldovan, manager general al Hotelului Radisson Blu Cluj, va reprezenta interesele țării vecine în Transilvania.

“Există mulți investitori din Republica Moldova la Cluj, în special în domeniile imobiliar și comerț, companii înființate de antreprenori moldoveni, până acum poate nu atât de cunoscuți. Tocmai aceasta va fi una dintre preocupările noastre concrete: să îi aducem în prim-plan, să îi sprijinim, să îi angrenăm în networking. La fel, pe partea academică este loc de multe proiecte”, ne-a spus noul consul.

Deschiderea Consultatului Onorific al Republicii Moldova a fost marcată de ambasadorul acestei țări în România, Victor Chirilă. El a subliniat anvergura și dinamica relațiilor moldo-române la nivelurile economic, politic, cultural, social. Chirilă a accentuat importanța reprezentării Republicii Moldova în Vestul României, unde se află mulți cetățeni moldoveni: oameni de afaceri și de cultură, studenți.

“Prezența onorifică a Republicii Moldova la Cluj va permite un număr mai mare de evenimente dedicate promovării cooperării bilaterale și schimbului de experiență cu această regiune a României”, a anunțat diplomatul moldovean.

În negocieri pentru aderarea la UE

“Republica Moldova și Ucraina au fost invitate să înceapă negocierile de aderare la UE, adică ni se arată șansa unică, nouă, românilor, de a fi în același spațiu al libertății, democrației, păcii. Acest spațiu nu se construiește de la sine decât dacă fiecare face ceea ce trebuie. Viitorul nostru comun este acum în Europa.

Din această perspectivă decizia ambasadorului Moldovei de a deschide un consulat aici este una corectă. Noul consul este un om extraordinar din comunitatea noastră, care s-a validat profesional și comunitar la Cluj și în România, având o energie debordantă și cu o capacitate de a mobiliza fără precedent.

Va trebui să ducem schimburile politice, economice, culturale la nivelul următor. Studenții să își găsească aici, la Cluj, locul în care să se împlinească profesional, pentru ca apoi să modernizăm și România, și Moldova”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.

Al 22-lea consulat la Cluj-Napoca

Consulatul Republicii Moldova este cel de-al 22-lea deschis la Cluj-Napoca. Noul consul a contribuit, în ultimele două decenii, la dezvoltarea mai multor afaceri și proiecte în domenii precum turismul și imobiliarele, însă deține experiență și în organizații nonprofit care se concentrează pe sprijinirea antreprenoriatului în România.

„Am început să cunosc mediul de afaceri din Republica Moldova prin intermediul fostului premier, Ion Sturza, pe când eram în conducerea  Liberty Technology Park. Comunitatea moldovenească din Cluj este una extrem de importantă și diversă, iar această funcție mă responsabilizează în egală măsură. Voi depune toate eforturile pentru a sprijini și a reprezenta comunitatea noastră cu demnitate și profesionalism”, a declarat Nina Moldovan, la ceremonia de învestire.

Printre invitați s-au mai numărat Ion Sturza, subprefectul Răzvan Ciortea, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. Comunitatea cetățenilor moldoveni din regiunea Transilvaniei cuprinde câteva mii de persoane. În Cluj-Napoca au reședința 1.500 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 800 sunt studenți.

Invazie de consuli și oameni de afaceri

La ceremonie au venit mulți dintre consulii onorifici din Cluj, printre care Wouter Reijers, Massimo Novali, Carl Widell, Ștefan Gadola, Lucia Morariu, Vasile Vita, Anca Rarău, Bianca Muntean, Mircea Hoțoleanu, Decebal Cotoc, Mihaela Călușer. Din mediul de afaceri au  fost prezenți Horia și Patrick Ciorcilă, George și Andrei Roth, Steluța Racolța, Mihaela Rus, Simona Baciu, Mihaela Miron, Margareta Tighinean, Olga Stanciu, Simona Schneider, Gina Scerbac, Geta Ungurean, iar din mediul academic, Cornel Cătoi, Eugen Savinescu, Doru Pamfil, Ioan Bolovan, Attila Varga.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Untold va ocupa 170.000 mp la Expo City Dubai

Articolul următor

Rareș Hurghiș, Best Young Energy Influencer in CEE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share