Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul are un deficit de 21.000 de salariați. Cine susține pensiile?

În Sălaj, o pensie medie e asigurată de contribuțiile de asigurări sociale a 1,3 salariați plătiți cu salariul mediu.
Combinatul de țevi fără sudură este cel mai mare angajator înregistrat în județul Sălaj | foto: TenarisSilcotub

Consilierul județean Nicolae Olar a calculat câți salariați ar trebui să aibă Sălajul pentru a plăti pensiile fără a intra pe deficit.

“În Sălaj, o pensie medie e asigurată de contribuțiile de asigurări sociale a 1,3 salariați plătiți cu salariul mediu. Avem 1,1 pensionari la un salariat. Aceasta înseamnă că, pentru județul nostru, necesarul de salariați care ar asigura pensiile din contribuții ar trebui să fie mai mare cu 21.409 decât acum.

Aceasta în condițiile în care sălăjenii au oricum printre cele mai mici pensii din țară. Conform statisticii, Sălajul are 52.992 pensionari și 49.529 salariați. Pensia medie în Sălaj este de 1.676 de lei, iar salariul mediu, de 5.008 lei. La un asemenea salariu mediu, contribuția de 25% este 1.252 lei, deci cu 424 de lei mai puțin decât pensia medie”.

Ar mai trebui 10 mari combinate

“Am luat salariul mediu, am aplicat cota de contribuții de 25% și am comparat cu pensia medie și cu numărul de salariați și de pensionari. Pentru a plăti pensiile fără a intra pe deficit, Sălajul ar trebui să aibă 70.938 salariați, deci cu 40% mai mult decât acum, ori salariul mediu ar trebui să fie, în Sălaj, 6.704 lei.

Dar salarii medii de peste 6.700 lei nu găsim decât în București, Timiș sau Cluj. Industria sălăjeană nu se poate compara cu cea a acestor județe sau a municipiului București. Ca numărul de salariați să urce cu 20.000 ar însemna să avem 10 firme în plus, cu câte 2.000 de angajați fiecare.

Să nu uităm că Sălajul are o populație îmbătrânită, iar depopularea județului se va accentua pe viitor, dacă nu facem nimic acum. Oricare din cele două scenarii de mai sus, respectiv creșterea salariului mediu cu 34% sau a numărului de angajați cu 40% par departe de realitățile județului nostru”, a concluzionat Olar.

În căutare de tineri și domenii bine plătite

Oficialul județean sugerează o soluție mixtă care să reducă deficitul la pensii. “Aceasta este creșterea numărului de salariați și creșterea salariului mediu prin atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă în industrie, agricultură, turism sau servicii; păstrarea tinerilor în Sălaj, cu atragerea de forță de muncă tânără, din alte zone; atragerea de investiții în domenii bine plătite.

O creștere cu doar 15% a numărului de angajați și a salariului mediu ar însemna, pentru Sălaj, o înjumătățire a acestui deficit. Cei care conduc sau vor conduce județul și localitățile sălăjene vor trebui să își propună astfel de obiective, consider eu, nu greu de realizat în următorii cinci ani. Trebuie doar viziune și voință.

Pentru că, dacă nu vor înțelege că lucrurile se mișcă mai bine și mai repede în județele din jurul nostru, vom risca să rămânem în continuare oaia neagră a regiunii. Și în Maramureș o pensie medie e asigurată de contribuțiile de asigurări sociale a 1,3 salariați plătiți cu salariul mediu, în Bistrița Năsăud – de 1,2 salariați, în Satu Mare – de 1,1 salariați, iar în Cluj – de 0,9 salariați”.

Maramureșul e pe creștere

“De fapt, Clujul e și singurul județ din țară în care acest raport este subunitar. Aici regăsim al doilea mare salariu mediu din țară, dar pensii mai mici decât în alte județe. La nivel național, cele mai mari deficite de angajați necesari pentru plata pensiilor le au Hunedoara – 138.863 de salariați, Galați – 74.208, Prahova – 70.006.

Din zona noastră, peste noi stă Maramureșul cu un necesar de 43.000 de salariați, ceea ce ar însemna o creștere de 45% a numărului de salariați. Spre deosebire de județul nostru, unde lucrurile cam stagnează, în Maramureș numărul de salariați crește de la an la an, mai precis,  între 2019 și 2021, cu 2.000 de angajați”, a constatat consilierul sălăjean.

Top angajați Sălaj

  1. Silcotub (Zalău) 1.791
  2. DBI Global (Zalău) 477
  3. Boglar Champ (Zalău) 354
  4. Silvania Worsted Spinning (Șimleu) 305
  5. Bellinea (Zalău) 295

Sursa: Top Firme

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transportul rutier de mărfuri, 38% creștere, dacă se dublează rețeaua de autostrăzi

Articolul următor
O întâlnire a Comitetului Regional de Reprezentanți (CRR) din proiectul “Crowdfundmatch” s-a desfășurat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Finanțarea participativă, variantă pentru proiectele europene în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share