Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transportul rutier de mărfuri, 38% creștere, dacă se dublează rețeaua de autostrăzi

Industria de transport rutier de mărfuri ar crește cu 38%, dacă numărul kilometrilor de autostradă s-ar dubla. Anul 2023 marchează atingerea bornei de 1.000 de km. Finalizarea în etape a următorilor 1.000 km este estimată până în 2029.

Impactul major pe care o rețea de autostrăzi extinsă îl poate genera direct în piața transportatorilor de mărfuri și, ulterior, în piețele din avalul filierei, este subliniat chiar de o companie de transport care operează în România și Europa.

Directorul DSV Road, Sergiu Iordache, apreciază că „schimburile comerciale ale României cu celelalte state europene sunt pe o tendință ascendentă, însă la această creștere organică vom putea să mai adăugăm încă 38% doar datorită rețelei de autostrăzi. Este un capitol la care România a suferit mult timp, iar dacă la finalul acestui deceniu vom avea dați în trafic toți cei 2.000 km, atunci vom putea realiza cât de mult ne-a lipsit această infrastructură. Autostrăzile cresc viteza și capacitatea de transport, scad timpii de tranzit și implicit emisiile CO2, ne ajută să acoperim mai rapid toate zonele din țară, astfel că unele regiuni, precum Moldova, vor avea acces la investiții majore și dezvoltare”.

Efectul pozitiv asupra sectorului transporturilor va fi multiplicat și asupra celorlalte industrii din economie, în condițiile în care, potrivit Institutului Național de Statistică, 70% din mărfuri sunt transportate pe cale rutieră în România.

Printre cele mai importante destinații pentru transporturile rutiere de mărfuri ale României sunt Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, potrivit analizei DSV Road, citată de Adevărul.

Care sunt avantajele generate de creșterea numărului km de autostrăzi

  • Creșterea vitezei de transportare, de la circa 50 km/h în prezent, la circa 80 km/h
  • Creșterea exporturilor și importurilor cu 10%
  • Creșterea capacității de transport pentru un tir, cu cel puțin 20%
  • Impactul asupra creșterii economice prin transporturi mai eficiente datorită volumelor mai mari
  • Acoperirea mai rapidă a unor zone cu potențial de creștere, precum Moldova
  • Reducerea emisiilor de CO2 și încadrarea în obiectivele ESG pentru companii
  • Precizie crescută în timpul de tranzit al mărfurilor, ceea ce va facilita și mai mult dezvoltarea soluțiilor de urmărire a mărfurilor în timp real.

Accesul în spațiul Schengen, economii de 30%/fiecare transport

Aderarea la Spațiul Schengen poate aduce economii de 30%/fiecare transport care trece granița. În prezent pierderile sunt estimate la aproximativ 2,4 miliarde de euro/an, potrivit Unii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

„Acești factori pot fi îmbunătățiți și mai mult când România va accede la Spațiul Schengen. Iar necesitatea unei rețele feroviare bine puse la punct este, de asemenea, un capitol care ar putea ajuta foarte mult transporturile. Accesul facil la piața comunitară este poate cel mai mare beneficiu economic pe care îl poate avea România ca membru UE. Însă, pentru a ne bucura pe deplin de acest beneficiu, este important ca infrastructura să rămână un proiect de țară în anii ce vor urma”, apreciază Mihai Teodorescu, Country General Manager Road România și Sustainability Ambassador în cadrul DSV Road.

Citește în acest sens și Contract semnat pentru modernizarea căii ferate Caransebeș – Lugoj

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, și vicepreședintele Ioan Oleleu au inaugurat oficial laboratorul modernizat din Zalău.

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Sălaj, modernizat cu 1 milion de euro

Articolul următor
În Sălaj, o pensie medie e asigurată de contribuțiile de asigurări sociale a 1,3 salariați plătiți cu salariul mediu.

Sălajul are un deficit de 21.000 de salariați. Cine susține pensiile?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share