Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tot mai mulți șoferi pe străzi, tot mai multe autovehicule. Cum ține pasul construcția de drumuri?

Credit foto: depositpohotos.com

Numărul de mașini a crescut în 2023, la fel și posesorii de permise de conducere, cu un aport semnificativ la gradul de creștere din partea tinerilor sub 18 ani. Parcul auto al României este în creștere de la an la an, însă ritmul pozitiv scade din 2017 de la 8,93% la 3,02% în 2022. Ce regiune din România are cel mai mic număr de mașini la mia de locuitori.

Natural, cu fiecare an, numărul posesorilor de permise de conducere crește. La fel și numărul autovehiculelor înmatriculate în România. Ambele evoluții sunt într-o mare măsură dependente una de cealaltă.

Graficul combinat al celor două serii de date, pentru intervalul de timp 2013 – 2023, reflectă evoluția pozitivă în ambele cazuri. Contextul în 2013 denotă situația în care numărul de autovehicule era mai mic decât cel al deținătorilor de permise. Această stare de fapt s-a perpetuat până în 2017, moment din care parcul auto a evoluat cu o ordine de mărime mai mare decât cel în cazul numărului deținătorilor de permise.

Grafic combinat valori absolute număr permise vs parc auto

Anul 2023 este primul în care parcul auto din România a depășit cifra de 10 milioane unități. Practic, ar fi 1 mașină la fiecare 2 persoane rezidente în România (mai exact, raportul ar fi 1,84 persoane la 1 mașină). Însă numărul persoanelor care pot conduce autovehicule pe drumurile publice a ajuns la 8,67 milioane. Aplicând aceeași formulă de calcul, avem un raport de 0,84, adică, statistic vorbind, avem aproape un deținător de permis de conducere la o mașină.

Tinerii sub 18 ani, piață țintă pentru constructorii de mașini specializați

Cei care contribuie la creșterea numărului de autovehicule pe străzi este segmentul populației sub 18 ani. Tinerii care împlinesc 16 ani reprezintă o piață nișată pentru constructorii de autovehicule specializați, precum firma brașoveană Visual Fan, despre care puteți citi aici.

Potrivit datelor publicate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, tot mai multe persoane care au împlinit 16 ani doresc să obțină permisul de conducere înainte de majorat. Față de anul 2013, există o creștere cu până la 464% a deținătorilor de permis sub 18 ani. În strânsă legătură cu acest aspect, numărul autovehiculelor înmatriculate ce pot fi conduse cu permis B1, a crescut în 2023 versus 2013 cu un procent de 365%.

Examenul auto a redus sub jumătate numărul noilor șoferi

Procentul de promovabilitate al examenului pentru dobândirea permisului auto din anul 2023, după parcurgerea celor două probe, teoretică și practică, este de 42,09%. Practic, examenul auto este stăvilar în fața valului de noi șoferi.

Parcul auto din România în contextul UE

Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, în 2021, numărul mediu de autoturisme pe cap de locuitor în UE a crescut de la 0,53 la 0,57.

Rata de motorizare din România, în intervalul 2001 – 2021, a fost cea mai mare din Uniunea Europeană. Astfel, România avea cea mai mare rată medie anuală de creștere a autoturismelor la 1.000 de locuitori, respectiv 5,4%, urmată de Polonia cu 4,5%. La polul opus, următoarele state au înregistrat valori subunitare: Țările de Jos (0,9%), Spania (0,8%), Franța și Italia (0,5%), Belgia și Austria (0,5%), Germania și Luxemburg (0,4%) și Suedia (0,3%).

În cadrul Uniunii Europene, în topul 10 regiuni cu cea mai joasă rată a motorizării, pe 2021, se află Sud-Muntenia pe locul 9 (350 autoturisme la 1.000 locuitori) și Nord-Est pe locul 6 (304 autoturisme la 1.000 locuitori).

Rata motorizării – Top 10 regiuni UE cu cea mai mică rată. Sursa Eurostat

Ritm de creștere în scădere

În valori absolute trendurile sunt pozitive, însă dacă privim în dinamică se poate observa evoluția negativă a ritmului de creștere aferent fenomenelor. Mai simplu spus, parcul auto din România nu mai are același avânt, crește însă într-un ritm mai lent. La fel și numărul deținătorilor de permise de conducere.

Graficul combinat scoate în evidență faptul că în intervalul 2017 – 2022 evoluția parcului auto a avut un ritm în declin, de la 8,93% creștere la 3,02%. Doar în 2023 a cunoscut un salt la 3,83%, însă cu mult sub valorile chiar din 2015 sau 2016.

Linia trendului este negativă și pentru seria de date privind deținătorii de permise. Cu o notă oscilatorie pe întregul interval, din 2021 se poate observa o scădere continuă a ritmului de creștere de la 2,89% la 1,98%.

Ritmul de creștere număr de permise vs parc auto

Cum ține pasul construcția de drumuri

În anul 2023, 79 de km de autostrăzi și drumuri expres au fost deschise pentru circulație, depășind astfel pragul de 1.000 km. Din nou, în valori absolute, cifrele sunt mai mult sau mai puțin relevante. Însă din perspectiva ritmului de creștere de la an la an se poate constata o evoluție cu indicatori la poli opuși.

Pentru o analiză mai detaliată cu privire la evoluția construcției de autostrăzi și drumuri expres în România puteți citi analiza Transilvania Business aici.

Revenind, mai jos regăsiți graficul combinat al numărului de km dați în folosință și evoluția parcului auto din România care evocă două situații. Una în care ritmul de creștere al numărului de km deschiși traficului atinge și valori negative. Spre exemplu, în anul 2021, numărul km deschiși traficului a fost cu 51% mai mic decât cel din 2020. Iar valoarea de 79 de km din 2023 conține o rată de creștere mai mică (49%) decât cea din 2022 (77), cu 53 km deschiși.

A doua situație reflectată de grafic vizeză ritmul relativ constant de creștere al parcului auto, înregistrat pe ultimii trei ani.

Ritm de creștere număr km A & DEx deschiși vs parc auto
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CFR SA începe anul 2024 cu întreținerea infrastructurii în Regionala Cluj

Articolul următor

Programul și stațiile de oprire ale autobuzelor ce vor înlocui trenurile dintre Cluj – Napoca și Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share