Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrica Norblin – inspirație și magie pentru revitalizare & lifestyle

#RoMixedUse2024  Fabrica Norblin este un proiect de regenerare urbană, premiat, emblematic, cu utilizare mixtă, în inima CBD-ului din Varșovia. Și-a recâștigat prezența pe hartă după câțiva ani de lucrări intense de proiectare, construcție și conservare. Proiectul multifuncțional are o suprafață totală de peste 65.000 mp. GLA din care 41.000 mp GLA sunt birouri de clasă A.

Vizitatorii se pot bucura, de asemenea, de concepte culturale, de divertisment și de luat masa unice, inclusiv cinematograful original KinoGram, piața Bio Bazar cu produse organice, cel mai mare food court din capitală – Food Town și un muzeu care comemorează istoria sitului. Norblin este un exemplu de proiect de revitalizare de clasă mondială implementat cu respect pentru mediul înconjurător. Este un proiect definitoriu pentru oraș, creat în conformitate cu conceptul orașelor de 15 minute. A contribuit la o schimbare pozitivă a acestei zone din cartierul Wola, care ani de zile a rămas închisă orașului și locuitorilor. Dezvoltatorul, Capital Park Group a gestionat și reactualizat întregul complex de hale al fostei fabrici de argintărie din secolul al XIX-lea format din 10 clădiri și întregul complex de mașini – aproape 50 de instalații, care, conform aranjamentelor cu conservatorul, trebuiau să fie incluse în noul proiect.

Atenția special pentru monumente și moștenirea istorică

 

Investitorul a păstrat nu doar clădirile înscrise în registrul monumentelor, ci și alte aproape 380 de alte artefacte istorice care au revenit în noul complex: șenile, cărucioarele, plăci de pardoseală din fontă, uși, lămpi, lemnărie și elemente de lăcătuș pentru ferestre. Pentru a îndeplini cerințele autorităților de patrimoniu – toate monumentele istorice au trebuit să fie lăsate intacte. Acest lucru a dus la o serie de intervenții speciale în  timpul reconstrucției. O clădire istorică, cu o greutate de 900 de tone, a fost mutată cu 15 metri, iar apoi a fost reașezaă la locul ei după finalizarea lucrărilor la placa de fundație. Alte două clădiri au fost suspendate pe 64 de micropiloni.

Pe lângă funcțiile standard ca birouri, comerț sau servicii, Fabrica Norblin oferă concept de gastronomie, divertisment și cultură la cel mai înalt nivel,  disponibile doar în acest loc: Un cinema KinoGram unic – cu muzică live și galerie de artă; o piață eco cu produse certificate – BioBazar; cea mai mare zonă gastronomică – Food Town cu o sală dedicată evenimentelor; Muzeul Fabricii Norblin avizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național; prima galerie de artă digitală multimedia din Polonia – Art Box Experience, Muzeul Apple din Polonia cu cea mai mare colecție de produse Apple din Europa și prima parcare de biciclete automatizată, subterană, din Polonia.

#RoMixedUse2024

„Proiectele imobiliare care se construiesc trebuie să fie cu adevărat urbane: conectate cu orașul, deschise acestuia, comunitățlor sale, incluzive, oferind funcții complementare, aducând valoare adăugată, propunând ceva nou, definitoare pentru oraș. Și așa este Fabrica Norblin. Este o dezvoltare cu utilizare mixtă de mare succes, care a încurajat vizitatorii cu amestecul său captivant de conservare istorică și concepte de design îndrăznețe. Datorită investițiilor precum Fabrica Norblin, caracterul cartierului Wola, postindustrial și neglijat de ani de zile, se schimbă. Acum este unul dintre districtele cu cea mai dinamică dezvoltare din Varșovia. Fabrica Norblin a contribuit la o schimbare pozitivă a acestei zone, care ani de zile a rămas închisă orașului și locuitorilor. Acum este revitalizată, accesibilă tuturor, deschisă din toate părțile, cu o ofertă unică de divertisment, culturală și gastronomică”, a explicat Kinga Nowakowska, membru al consiliului de administrație, COO la Capital Park Group.

Focus pentru sustenabilitate:

  • certificare BREEAM (Very Good).
  • 106 copaci au fost plantați de la parter și până la etajul opt.
  • reduce emisiile de poluanți și consumul de apă, colectată în rezervoare de retenție.
  • iluminare LED și controlul iluminatului adaptat la amurg și prezența utilizatorilor
  • recuperarea căldurii. stocarea energiei, utilizarea apei pluviale pentru udarea verdeață și spălarea toaletelor
  • recuperarea energiei din lifturi, încărcătoare pentru vehicule electrice.
  • sticlă cu reflexie redusă (≥ 15%) și marcaje suplimentare pentru siguranța păsărilor
  • ușor accesibilă cu transportul public – între două stații de metrou.
  • prima parcare subterană automată pentru biciclete din Polonia
  • suporturi pentru biciclete în aer liber și 200 de spații pentru biciclete pentru angajații de birouri

Publicat în cadrul proiectului #RoMixedUse2024 – analiză națională de referință, primul studiu integrat – Market Pulse Report despre proiectele mixed-use care au redefinit business & stil de viață în orașele din România, incluzând un Top 10 al proiectelor emblematice prezentate în detaliu și un Top 20 proiecte mixed-use de perspectivă din țară, ediția I, parte din capitolul exclusiv tematic al revistei TB 125.

Partener strategic: Speedwell.

Parteneri principali: Nhood România, Rustler Properties, CTP România, Concept Structure

Cu sprijinul: KONE, Metigla, AFI Romania, Urban Plaza, RAP Invest, OPTIM PM, Iulius, Wiren, Grupo Demetra, Tenrom

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parteneriatul Blindspot și Interactions aduce vești și povești pe panourile digitale din România

Articolul următor

Metigla, în fruntea inovaţiei pentru construcții durabile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share