Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul, favorit la cumpărarea Castelului Wesselenyi

Toate actele de vânzare-cumpărare succesive încheiate între proprietar si compania de consultanţă Micro Vision Consult (MVC) Cluj, respectiv între aceasta și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (MZR) - Ungaria, au fost anulate definitiv de CAC.
Domeniul din Jibou includea inițial atât castelul, cât și actuala grădină botanică | Foto: Facebook – Edit Lorincz

Prin decizia Curții de Apel Cluj (CAC), forul județean se apropie de obiectivul pe care și l-a propus acum trei ani: achiziționarea monumentului istoric din Jibou.

Toate actele de vânzare-cumpărare succesive încheiate între proprietar si compania de consultanţă Micro Vision Consult (MVC) Cluj, respectiv între aceasta și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (MZR) – Ungaria, au fost anulate definitiv de CAC. Imobilul a ajuns din nou în proprietatea moștenitorului Andrei Ianicicău (Janicsko), conform Graiul Sălajului.

Decizia CAC a fost luată la finele lui 2023, la un an după ce Tribunalul Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare, la cel de-al 14-lea termen de judecată de la acțiunea inițiată de Consiliul Județean (CJ) Sălaj. Forul județean a contestat tranzacția și a cerut judecătorilor constatarea nulității actului prin care imobilul a ajuns în proprietatea MZR.

Vânzare în România, revânzare în Ungaria

Proprietarul castelului, cu domiciliul în Șimleu Silvaniei, căruia i-a fost retrocedat ansamblul Wesselenyi, l-a vândut MVC, în 2021. La scurt timp, a fost revândut către MZR, parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelo, proprietate a statului ungar.

Proprietarul a declarat atunci că instituția nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare. CJ a acționat în instanță, în 2021, vânzătorul, intermediarul și cumpărătorul final. Din documentele CJ Sălaj a reieșit că termenul de exercitare a dreptului de preemțiune a fost respectat.

Instanțele au anulat actele în baza cărora s-au făcut tranzacțiile. Totuși, decizia CAC poate fi atacată cu recurs de către părțile implicate în proces. CJ așteaptă motivarea deciziei CAC de anulare a contractului inițial de înstrăinare și a celor două acte de vânzare-cumpărare încheiate ulterior. CJ vrea apoi să cumpere castelul.

Proprietarul, depășit de facturi

Castelul Wesselenyi a fost construit în anii 1779-1796. Renumiți constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania (Franz Wrabetz, Johann Martin Stock, Franz Neuhauser) au lucrat la edificarea clădirii cu 50 de camere. Utilitatea sa poate fi mixtă, fiind o construcție în stil baroc şi clasicist cu două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. Acesta are în proximitate una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi. Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândire. Din grădina de 10 ha, moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de grădina botanică.

Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, însă moştenitorul a fost nevoit să o scoată ulterior la vânzare pentru că nu își putea permite să o renoveze și să o întrețină. Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro, preț diminuat la 0,9 milioane pe site-ul casei de licitații Artmark, de unde a fost achiziționat, în 2021, de către MVC, pentru 0,8 milioane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Reinventarea

Articolul următor

Wörwag Pharma, 25 de ani de activitate de succes pe piața farmaceutică românească

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share