Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fondurile europene – cheia succesului la Oradea

2023 a fost anul cu cele mai mari investiții la Oradea după Revoluție: 918 milioane lei.

  Din punct de vedere al investițiilor din fonduri europene, 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluția din 1989 până în prezent, fiind în același timp un an complicat în care s-au suprapus două cicluri de finanțare, au trebuit încheiate o serie de proiecte și depuse altele.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea și-a prezentat azi, într-o conferință de presă, raportul de activitate pe anul trecut. La conferința de raport a participat primarul Florin Birta, împreună cu directorul executiv al DMPFI, Marius Moș și directorul adjunct, Ovidiu Guler.

Fondurile europene – cheia succesului

„Doresc să mulțumesc echipei DMPFI pentru tot ceea ce au făcut de la înființare și până acum. Este clar că, fără fonduri europene, Oradea nu avea cum să se dezvolte așa cum a făcut-o, iar fără munca lor de zi și noapte nu aveam de unde să aducem acești bani, astfel încât să implementăm toate aceste proiecte. Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro”, a precizat primarul Florin Birta.

Dificultatea anului 2023 a rezultat din suprapunerea celor două  cicluri de finanțare. Deoarece s-a încheiat ciclul de finanțare 2014-2020, au trebuit închise o serie de lucrări, anul trecut fiind ultimul în care se puteau implementa proiectele din acest ciclu. Totodată, au trebuit pregătite proiectele pentru următorul ciclu de finanțare 2021-2027. Între timp a apărut programul de finanțare prin PNRR, unde de asemenea au trebuit pregătite proiecte. Amintim aici, noul Spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, unde deja s-a semnat contractul de finanțare, acesta fiind este cel mai mare proiect din istoria Municipiului Oradea – 135 milioane euro, care se va demara anul acesta.

116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro

Directorul Marius Moș a trecut apoi în revistă cele mai importante proiecte.

„În anul 2023, s-a lucrat la 116 proiecte în valoare de peste un 1 miliard de euro, proiecte aflate în diferite stadii (implementare, depuse spre finanțare sau în proiectare). Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a ajuns la un portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro în cei 15 ani de la înființare, fiind semnate 171 contracte de finanțare. Totodată, 2023 este anul în care am redeschis circulația în zona Centrului Civic, s-a schimbat înfățișarea spitalelor și s-au oferit condiții mai bune prin finalizarea lucrărilor de eficiență energetică de la Spitalul Județean, s-a achiziționat sistemul de telemedicină care pune în legătură marile spitale, am început extragerea apei geotermale la Nufărul I, s-au finalizat lucrările la incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, s-au finalizat lucrările la centrul pentru copii din zonele marginalizate din Calea Clujului, s-a pus în funcțiune punctul termic din zona noii săli polivalente, s-a semnat contractul pentru furnizarea a 9 tramvaie și s-a reușit finalizarea Terminalului Intermodal de pe Calea Borșului”, a detaliat directorul Marius Moș.

Pasajele din Centrul Civic, o realizare a anului 2023

 

Topul investițiilor din 2023

Un top 10 al investițiilor din anul 2023 ne arată că nouă dintre acestea sunt din fonduri nerambursabile.

  1. Reabilitarea sistemului de termoficare etapa a III-a – Fonduri nerambursabile
  2. Coridorul de mobilitate Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alexandri – Fonduri nerambursabile
  3. Valorificarea energiei geotermale Nufărul I – Fonduri nerambursabile
  4. Centrul de transport intermodal – Fonduri nerambursabile
  5. Coridorul de mobilitate Piața Emanuil Gojdi – Piața Cetate – Fonduri nerambursabile
  6. Achiziții terenuri și imobile – Bugetul local
  7. Piațetele de cartier Ioșia, Nufărul, Magnoliei – Fonduri nerambursabile
  8. Construirea Pieței Cetate – Fonduri nerambursabile
  9. Reabilitarea Spitalului Municipal – Fonduri nerambursabile
  10. Proiect strategic sănătate – Fonduri nerambursabile

 

Investiții ce vor demara în 2024

Anul acesta vor demara investiții importante în sănătate și educație pe fonduri europene. Astfel, se are în vedere dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din Oradea. Pe PNRR  sunt semnate 26 contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, acestea fiind în valoare de 94 milioane euro. Totodată, 9 unități de învățământ sunt depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord Vest 2021- 2027, în valoare de 55 milioane euro.

Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler a explicat situația cererilor de rambursare.

„În primele două luni ale anului 2024 vom depune 29 de cereri de rambursare în valoare de 320 milioane lei. Aceste cereri de rambursare sunt aferente cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor până la finalul anului 2023”, a precizat Ovidiu Guler.

Printre proiectele în pregătire, directorul Marius Moș a enumerat: Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa I – Zona Crișul), Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa II – Zona Gării), Grădina Termală Ioșia, Grădina Termală Nufărul, Autobază nouă în Parcul industrial II, Achiziție de autobuze electrice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De 10 ani, JTI România este Top Employer în fiecare an

Articolul următor

Proiecte europene pentru IMM-urile din turism

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share