Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clădirea manejului din Cazarma Husarilor Oradea, reabilitată din fonduri europene

Municipalitatea orădeană pregătește reabilitarea clădirii manejului din ansamblul Cazarma Husarilor, din zona b-dului Decebal, un monument cultural al Oradiei, care se află în stare gravă de degradare.

Consiliul Local a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare de vineri, 26 ianuarie 2024, proiectul de hotărâre prin care Direcția de Management Proiecte Internaționale (DMPFI) va depune în cadrul Programului de finanțare Interreg VI – A România – Ungaria un proiect transfrontalier prin care clădirea să devină un complex cultural.

Ce presupune reabilitarea

Aceasta implică gestionarea restaurării fizice, asigurarea respectării standardelor de conservare a patrimoniului și supravegherea aspectelor logistice ale procesului de renovare. După restaurarea monumentului cultural și digitalizarea sa, această clădire va avea o sală multifuncțională, sală multimedia, sală de expoziții permanente. De asemenea, în cadrul clădirii vor putea fi organizate evenimente tematice specifice, cum ar fi ateliere de creație artistică, evenimente și acțiuni în scopuri educaționale – lecții de istorie a orașului, lansări de carte, reuniuni/ dezbateri interdisciplinare – istorie, artă, cultură, spectacole culturale – teatru, operă, concerte, conferințe de specialitate, întâlniri ale mediului de afaceri și profesional, expoziții de artă etc.

„Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment. Pentru că nu am găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii, nu am reușit să facem nimic cu el în acești ani. Însă acum s-a ivit o posibilitate, pe care ar fi păcat să n-o folosim. Proiectul transfrontalier este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția municipalității fiind de 300.000 euro, restul venind din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a menționat primarul Florin Birta.

Partenerul proiectului este Biblioteca Meliusz Juhasz Peter din Debrecen, care la rândul său va organiza în Debrecen și Oradea mai multe tipuri de evenimente precum conferințe, expoziții, workshopuri și întâlniri.

Bugetul proiectului este de 2.817.900,72 euro cu TVA, din care bugetul municipiului Oradea 2.417.220,72 euro cu TVA, iar bugetul partenerului maghiar este de 400.680 euro cu TVA.

Perioada de implementare este de 28 de luni.

În urma votului favorabil al consilierilor locali, DMPFI a depus spre finanțare proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
David Ciceo, directorul general al AIAIC, a participat, în calitate de membru, la ședința Comitetului de Conducere al Consiliului Internațional al Aeroporturilor – regiunea Europa (ACI Europe).

Aeroportul Cluj va avea 70% din trafic în Spațiul Schengen

Articolul următor
O nouă ediție a celui mai bun turneu din lume la categoria WTA250, votat în 2022 și 2023, va avea loc anul acesta în perioada 3-11 februarie.

Trofeul Transylvania Open, expus la Iulius Mall

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share