Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba Iulia: 2024 este un an investițional plin

Primăria Municipiului Alba Iulia continuă și dezvoltă în 2024 multiple proiecte bazându-se pe un buget cu 12% mai mic decât în 2023. Cu toate acestea, administrația albaiuliană mizează pe o dezvoltare durabilă pe proiecte integrate pentru atingerea parametrilor creșterii nivelului de trai. „Continuăm investițiile în zona economică pentru dezvoltarea mediului privat, cele două proiecte pe mobilitate urbană, dar nu mărim taxele și impozitele locale”, subliniază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

În ciuda reducerii cotelor defalcate de la bugetul național și nemajorarea taxelor și impozitelor locale (TIL), surse de venit pentru bugetul local, administrația municipalității din Alba Iulia estimează investiții importante în anul 2024.

După o scurtă perioadă de încercări și presiuni din partea primarilor din teritoriu, Guvernul României a revenit la decizia de reduce drastic sumele alocate primăriilor de municipii din cotele defalcate.

„Bugetul pe 2024, după votul bugetului național, a pornit sub auspicii foarte proaste. Ni s-au redus sumele care ne revin din cote defalcate: TVA, impozit pe profit. Era vorba de aproximiativ 30 milioane de lei. Este foarte mult pentru un municipiu ca Alba Iulia. Am analizat situația în cadrul Asociației Municipiilor din România, unde Deva, Cluj stăteau mai rău. A avut loc o discuție cu ministerul Boloș și ni s-a promis că se va rezolva aproximativ 70% din diferența față de 2023. Problema restului urmând să fie abordată la prima rectificare de buget. Undeva la 19,6 milioane ne-ar reveni, am recupera. Altfel, fără aceste sume, am întâmpina dificultăți în derularea proiectelor”, explică Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, subliniind, totodată, că rămân nerecuperate peste 10 milioane lei.
„Acum pot să înțeleg presiunea pe bugetul național, gaura care încă nu a fost astupată și presiunea cu deficitul făcută de FMI, apropo și de banii de pe PNRR tranșa a doua, care a întârziat. Doar că și noi trebuie să funcționăm, să ducem investițiile la capăt, să susținem cofinanțările proiectelor în derulare. Avem șantiere începute, care nu pot fi amânate”, mai arată Pleșa.

Consiliul Local Alba Iulia a decis nemajorarea cuantumului TIL, rămânând la nivelul celor din 2023. În schimb, TIL au fost indexate cu rata inflației calculată la 13,8%.

„Din perspectiva taxelor și impozitelor, în 2023, noi am realizat undeva la 62 milioane și am mărit la 69 milioane în rectificarea din luna iunie. Lucrul acesta ne-a permis să începem și alte lucrări sau diverse proceduri de achiziție. În 2024, vom porni pe o țintă de venituri proprii de 74 milioane lei, mai bună ca anul trecut. 2024 este un plin an investițional”, declară Gabriel Pleșa.
Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia. Credit foto: Facebook

Dezvoltăm sectorul economic pe lângă alte proiecte majore pentru Alba Iulia

Bugetul estimat al Primăriei Municipiului Alba Iulia, aferent exercițiului financiar 2024, ajunge la 88% din valoarea pe 2023. Diferența constă în parte și din sumele nerecuperate de la bugetul național din cote defalcate.

„Am lansat anul trecut o nouă zonă economică, acum o dotăm cu utilități și vom începe cu primele contracte de concesiune prin martie – aprilie. Interes există, pentru că zona e foarte bine plasată, se află între cele două puncte de acces pe autostradă. Avem undeva la 29 de hectare, dar mai sunt peste 100 hectare de teren privat și sunt convins că se va extinde zona” apreciază Gabriel Pleșa, primarul Muncipiului Alba Iulia.

În paralel cu investițiile în dezvoltarea zonei economice, demersuri sunt făcute pentru înaintarea proiectului privind construirea unui campus pentru învățământ dual. În luna decembrie anul trecut, Transilvania Business anunța aici câștigarea finanțării de către consorțiul CRESCENDO, format din 20 de parteneri din administrația publică, învățământ și mediul privat, care vizează construirea unui campus școlar pentru 200 de elevi și 100 de studenți în Alba Iulia. Investiția se ridică la 26,4 milioane euro.

„Așteptăm să semnăm contractul de finanțare pentru primul campus din județul Alba, pentru învățământ dual, ca să dăm drumul la achiziție. Aceste două investiții, cel în zona economică și campusul dual, sunt gândite pentru a se susține din perspectiva furnizării și ocupării forței de muncă specializată. Atunci putem să zicem că mediul economic din Alba Iulia s-a ridicat. Înainte s-a mers foarte mult pe partea de turism și refacere a cetății, ceea ce e bine, dar nu poți trăi fără o zonă economică puternică, doar din turism în România. Atunci de la începutul mandatului mi-am dorit să creez această zonă economică unde să se așeze investitori”, arată Gabriel Pleșa.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Constructorul a anunțat că lucrările la proiectul de extindere și modernizare a ambulatoriului clinic de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii se apropie cu pași repezi de finalizare.

Cum va arăta cea mai modernă clinică de psihiatrie din România

Articolul următor

Se lucrează 24 de ore din 24 de ore la Centura de ocolire Timișoara Sud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share