Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bugetul Clujului pe acest an: 300 de milioane de euro

Bugetul local al județului este de 845 milioane lei, din care 359 milioane destinați dezvoltării.
Consilierii județeni au votat ultimul buget din actualul mandat | Foto: Istvan Vakar

Reunit în ședință ordinară, Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat bugetul general propriu al județului pentru 2024, valoarea sa fiind de 1,5 miliarde de lei.

Bugetul local al județului este de 845 milioane lei, din care 359 milioane destinați dezvoltării. Suma alocată dezvoltării (36%) este destinată cofinanțării proiectelor europene, inclusiv a celor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 27 de proiecte din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare, din care 14 depuse în 2023.

”E un buget echilibrat, mai mare cu 5,4% față de cel din 2023. Am urmărit să canalizăm cât mai eficient fondurile de care dispunem pentru a continua, finaliza și chiar demara investiții noi, extrem de importante pentru clujeni. În 2024 ne vom axa pe fondurile UE pentru a moderniza infrastructura rutieră a județului.

Vom continua extinderea rețelelor de apă și canalizare, inclusiv către zona de munte, și vom contribui la creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților, inclusiv prin achiziționarea de noi echipamente medicale de ultimă generație. Vom demara lucrările la noul spital de copii, un proiect de anvergură la care țin foarte mult”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

La investiții publice, CJ Cluj va continua proiectele de sănătate, fiind alocați 77 milioane lei (13 milioane pentru demararea construcției viitorului Spital Pediatric Monobloc). 39 milioane de lei sunt destinați extinderii, modernizării și dotării ambulatoriului Spitalului de Recuperare – proiect prin PNRR.

Vecinii din Bihor, mai bănoși

CJ Cluj a alocat, la capitolul transporturi, 164 de milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de transport județene. Din acești bani, 48 de milioane de lei sunt destinați lucrărilor de întreținere și modernizare, restul pentru finalizarea proiectelor de modernizare, din fonduri europene, a patru trasee județene de importanță regională și a Drumului Bistriței.

“Pentru a trece într-o nouă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în județ, prin valorificarea energetică a acestora, CJ a alocat 55 de milioane de lei pentru achiziționarea și montarea instalației de dezintegrare moleculară la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor”, potrivit conducerii CJ Cluj.

“Am aprobat bugetul axat pe investiții pe 2024. Anul acesta avem un buget cu 5,4% mai mult decât anul trecut. Ne dorim un județ dezvoltat, în care să ne simțim acasă; acesta este cel mai important obiectiv al nostru. Dezvoltarea sistemului de sănătate și al rețelei de drumuri reprezintă o prioritate, pentru dezvoltarea spitalelor.
Am alocat 77 de milioane de lei. Nici fondurile destinate organizațiilor nonguvernamentale și bisericilor, asociațiilor sportive și de tineret nu lipsesc, consolidarea comunității lor este extrem de importantă”, susține vicepreședintele forului județean, Istvan Vakar.

“CJ Cluj a votat azi ultimul buget din actualul mandat. În ansamblul lui, bugetul pe 2024 nu este nici pe departe atât de glorios precum a fost prezentat de mai marii județului. E suficient să ne uităm la unul din județele vecine care are un buget de trei ori mai mare la un număr mai mic de locuitori”, consideră consilierul județean Cătălin Sălăgean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Evenimentul final Excellent Living Environments (Exceliving) a fost o oportunitate de a încheia oficial implementarea proiectului.

Clusterul Mobilier Transilvan a finalizat proiectul Exceliving

Articolul următor

Vin și gastronomie în festivalurile din 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share