Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sângeorgiu de Mureș, comună de viitor pentru localnici și investitori

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Szabolcs, face în interviul de mai jos o scurtă radiografie a principalelor proiecte pe care localitatea cu statut de sat cultural, dar și de stațiune balneo-turistică, le-a reușit în ultimul deceniu.

Pentru început, vă rog să prezentați o sinteză a numărului de proiecte și a valorii acestora derulate în ultimul deceniu de Primăria Comunei Sângeorgiu de Mureș.

Am câștigat în total 47 de proiecte, valoarea lor ridicându-se la circa 40 de milioane de euro. La nivelul unei comune este o sumă foarte mare și atunci când am făcut o strategie pe termen lung și termen mediu, practic această strategie s-a putut formula într-o singură propoziție, o viziune a comunei, să devenim acea localitate balneo-turistică în care vin investitorii, vin familiile să se mute și viața multiculturală atinge cote maxime. Practic, ne-am și dorit ca pe lângă investițiile standard de dezvoltare a infrastructurii să avem și proiecte mai curajoase, mai ieșite din comun, fiind cea mai mare comună din județul Mureș cu statut de localitate turistică, evident că ne-am gândit să fie lucruri mai ieșite din comun și orice investiție pe care o facem să nu fie doar o simplă realizare, o simplă clădire, ci să aibă și suflet.

Să începem, vă rog, cu infrastructura…

A trebuit să recuperăm ani grei pierduți înainte pe acest sector. Primele proiecte câștigate au fost pentru extinderea rețelei de apă și canalizare, comuna noastră având peste 150 de străzi.

A fost o mare provocare ideea de a atrage atât de mulți bani prin intermediul proiectelor UE, pentru că, dacă mă bazam doar pe bugetul local, adică pe sumele provenite din plata impozitelor și taxelor de către sângeorzeni, atunci doar 20% din investiții le puteam realiza din totalul proiectelor de dezvoltare.

Astfel, am extins și dezvoltat infrastructura, și astăzi pe 95% din totalul de străzi avem rețele de apă și canalizare, realizate atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale. O provocare mare a fost că în multe locații a trebuit să realizăm și stații de pompare sau repompare. Condițiile impuse de operatori au fost la un nivel foarte ridicat, toate stațiile de pompare fiind obligatoriu să fie dotate cu sisteme moderne SCADA, ca să fie accesibile de la distanță. După ce s-a realizat aceasta, evident că proiectele mari așteptate erau cele de asfaltare. Parcă succesul unui primar e măsurat în câte străzi a asfaltat, deși eu nu consider că sunt prioritățile maxime, dar și aici am accesat fonduri multe și am asfaltat peste 50 de străzi, iar acum, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, avem cel mai mare proiect câștigat vreodată de comuna noastră, în valoare totală de 29,5 de milioane de lei, prin intermediul căruia vor fi asfaltate 27 de străzi. Astfel, vom ajunge la un procentaj de peste 85%, restul străzilor fiind ori străzi noi, ori străzi private.

Cum s-a dezvoltat comuna Sângeorgiu de Mureș din punct de vedere economic?

Această veste a circulat și investitorii, cei prezenți, dar și investitori noi, au început să se orienteze spre Sângeorgiu de Mureș. Spre bucuria noastră, zona industrială pe care o avem a început să se dezvolte, au venit noi mari investitori aproape în toate domeniile, au creat locuri de muncă și, evident, au adus un plus la bugetul local. Iată că investițiile făcute de administrația publică locală, dacă le faci cu succes, atragi investitori, pentru că se consideră că e o localitate prosperă unde merită să vină. Evident, una dintre condiții este să fie infrastructura cât de cât dezvoltată. Când am văzut acest lucru, am început să ne orientăm către anumite domenii, așa cum în viziune am spus, suntem o localitate balneo-turistică, ceea ce înseamnă că accentul este pus pe infrastructura de sănătate, de sport, inclusiv pe proiecte inovative de digitalizare. Viziunea noastră a continuat cu proiecte cum e cel pentru salvarea de la prăbușire a Castelului Máriaffi, imobil care este monument istoric. Când s-a făcut studiul de fezabilitate și am văzut că ne va costa milioane de euro am știut că din bugetul local nu vom putea face investiția, dar am accesat fonduri europene și acum e un monument istoric salvat, care deja a intrat în circuitul turistic. Încă nu e deschis oficial, pentru că am câștigat un nou proiect de dotare a acestei clădiri cu sistem multimedia, care va atrage și tinerii, va prezenta istoricul comunei, al familiei de aici, al băilor sărate, al unor evenimente care au avut loc aici, ca să atragem turiști. Acesta a fost un vis curajos care a devenit realitate. Investiția este de aproape 2 milioane de euro.

Veți avea și un cămin cultural modern…

Am avut până acum un cămin cultural mic, neîncăpător, și am câștigat un proiect grandios, vorbim de aproape 3 milioane de euro. Va fi construită o clădire în stil arhitectural transilvănean, cu turn, cu sală mare, cu loje interioare, cu o capacitate de peste 350 de locuri, care va fi iarăși un punct de atracție pentru turiștii care vin aici. Vor putea urca în turn și acolo, prin mijloace digitale, vor putea vedea unele părți din comună, dar și din apropiere.

Să trecem la prezentarea celor mai relevante investiții de pe plan sportiv.

Am construit un teren de fotbal, am câștigat un proiect pentru o sală de sport multifuncțională, vom amenaja și un patinoar exterior, tot pe strada Gării, unde se construiesc aceste clădiri enumerate. În mod automat, când s-a văzut că avem deschidere către sport au venit și investitori privați. Aici s-a construit primul teren de hochei acoperit de către statul maghiar, unde peste 400 de copii din localitate și din împrejurimi vin pentru a învăța sau a juca hochei, dar și patinaj artistic, patinaj viteză. Majoritatea, cum sunt și elevii Școlii Gimnaziale ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș, pot participa în mod gratuit, datorită sprijinului oferit de Primărie, la ore de sport petrecute pe gheață, simțindu-se foarte bine și o mare parte dintre ei învățând deja să patineze foarte bine. Tot la investiții private amintesc faptul că se contruiește, din bani privați, o academie de fotbal cu patru terenuri, cu peluze, dintre care două deja sunt construite. Pe noi ne-a determinat, având atât de multe puncte de atracție turistică în comună, cum sunt Băile Sărate, Dealul Pițigoilor, biserici, monumente istorice, zona satului Tofalău – Cotuș unde grofii de pe timpuri aveau viță de vie și au câștigat locul întâi în Europa la concursuri de vinuri, să accesăm un proiect foarte curajos și creativ. Ne-am gândit la o pistă de bicicliști și până la urmă am câștigat trei.

Care este numitorul comun între dezvoltarea infrastructurii și investițiile în cultură și turism?

Cred că se pot face în paralel ambele lucruri, și aici intervine și al treilea factor, să fii la curent cu provocările de digitalizare, de lucruri care te determină să reduci consumul de energie electrică. De exemplu, la Grădinița cu Program Prelungit am câștigat un proiect de peste 2 milioane de lei care prevede creșterea eficienței energetice a acestei clădiri, care înseamnă că se va reizola toată clădirea, iar încălzirea și răcirea clădirii publice se va realiza din surse alternative.

Să trecem atunci, cu voia dumneavoastră, la infrastructura dedicată educației…

În ultimii șapte-opt ani am observat un fenomen, și anume că tot mai multe familii au început să se mute în Sângeorgiu de Mureș, tendința este crescătoare și se nasc tot mai mulți copii. A fost o provocare pentru noi, pentru că, dacă vrem să fim o Primărie care încurajează familiile și creșterea natalității, evident a trebuit să investim și în acest domeniu. A fost modernizată Școala Gimnazială ”Sfântul Gheorghe”, a fost extinsă Grădinița ”Bambi” prin mansardare, dar prin acest proiect nou câștigat va avea surse alternative de energie, practic cu consum zero. La fel, am construit o creșă din fonduri europene care tot timpul e plină și am depus încă un proiect pentru a construi încă o creșă în Sângeorgiu de Mureș, cea prezentă are o capacitate de 60 de locuri, plus sunt copii și pe listele de așteptare.

Relativ recent ați pus în funcțiune și rețeaua modernizată de iluminat public…

Da, și acel proiect a fost câștigat printre primele localități din țară și finalizat în prezența ministrului Mediului de atunci, practic pe toate cele 150 de străzi, mai puțin pe cele private, au fost montate lămpi de tip led, cu consum foarte redus de energie electrică. Să dau un exemplu concludent, cu atât de mult s-a redus consumul de energie electrică, încât pe o perioadă de aproape un an am putut economisi la buget valoarea unui teren de joacă și a unei piețe agroalimentare. Tot la categoria de proiecte în care am țintit să fim în pas cu viitorul, am accesat suma de 2 milioane de lei pentru amplasarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Ce efecte au avut, în ultima perioadă, aceste investiții?

Structural, fiind în apropierea zonei municipiului Târgu Mureș unde se află Universitatea de Medicină și Farmacie, Spitalul Clinic Județean de Urgență și alte spitale, nu au întârziat să apară și investitorii din domeniul sănătății. Astfel, aici se va construi cel mai mare spital oncologic din Europa de Est, care va folosi cele mai moderne tehnologii. În proporție de 80% lucrările sunt terminate. Este o investiție și a statului, dar și privată în cea mai mare parte, și sunt convins că de aceea a fost aleasă localitatea noastră pentru că e aproape de Spital, de Universitate, dar și pentru că s-a văzut această dezvoltare și deschidere în comuna noastră. Tot în Sângeorgiu de Mureș funcționează un centru de fertilitate, un centru de dializă și se află în stadiul de proiect-realizare un centru modern de imagistică. De aceea vin investitorii privați pentru că văd ritmul în care se dezvoltă comuna, deschiderea Primăriei, modul cum reacționăm. Într-adevăr la investitori le-aș întinde covorul roșu.

 

Alex TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Terminalul de la Aeroportul Timișoara, gata până la intrarea în Schengen

Articolul următor

Săptămâna aceasta, CNAIR lansează în licitație Drumul Expres Arad – Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share