Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

National Geographic susține financiar un proiect la Sibiu

Sursa foto: Turnul Sfatului

Muzeograful  Dr. Nicolae Trif va desfășura  un proiect de cercetare finanțat de  National Geographic Society. Proiectul este derulat de Muzeul Național Brukenthal Sibiu prin Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

Începând din luna aprilie a anul 2024, prestigioasa instituție de explorare și cercetare National Geographic este partenerul proiectului Rechini și pisici de mare fosile din Oligocenul și Eocenul Bazinului Transilvaniei (România). Cu acest prilej se vor efectua atât cercetări în teren, cât și laborator, realizate de o echipă multidisciplinară de specialiști în diverse ramuri ale paleontologie (paleoecologie, vertebrate, nevertebrate, medii sedimentare, etc.). O echipă de voluntari își vor uni eforturile în jurul lui Nicolae Trif . Alături de acesta vor participa și alți 7 cercetători din universități și institute de cercetare din România, precum și un specialist în imagine și electronică.

Fosile în Transilvania

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar este mândru de acest proiect. „Este un lucru important pentru instituția noastră să avem un astfel de proiect finanțat de una dintre cele mai importante societăți de cercetare din domeniul științelor naturii din lume – National Geographic. Am vorbit telefonic cu reprezentații instituției din New York și erau foarte bucuroși că pot să finanțeze un astfel de proiect. Încă de la venirea mea ca manager am vorbit cu dl. Trif și l-am susținut și încurajat să cerceteze pe teren urme de vietăți fosilizate din bazinul Transilvaniei. Am prezentat dinți de rechini descoperiți lângă Sibiu, am tipărit și catalogul de Paleontologie al Muzeului de Istorie Naturală și iată că cercetarea continuă. Domnul Nicolae Trif a primit cu această ocazie și titlul onorific de „Explorator National Geographic 2024″, este un specialist deja cunoscut în studiul rechinilor fosili din România fiind acum un membru nou al comunității de exploratori.

Instituții implicate în proiect

Cercetătorii care vor desfășura activitățile cuprinse în proiectul finanțat de National Geographic fac parte din corpul academic al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului,  precum și al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie. O serie de  persoane neafiliate își vor aduce aportul la proiectul de cercetare. Este vorba despre Conf. univ. dr. Ramona Bălc (nannoplankton calcaros), Șef. lucr. Dr. Raluca Bindiu-Haitonic (foraminifere), MSc. st. George Gabor (foraminifere), Dr. muz. Sergiu Loghin (ostracode și sedimentologie), Șef. lucr. dr. Cristian Mircescu (interpretări microfacies), ing. Călin Nemeș (optică și electronică), ing. Vasile Todoran (r.), potrivit Sibiul în imagini.

Cercetătorul Nicolae Trif este sufletul acetui proiect. „Sunt deosebit deexplorator onorat că National Geographic Society m-a desemnat câștigător în concursul pentru finanțarea unui proiect foarte important pentru cercetarea paleontologică din România. Consider că era absolut necesar, domeniul paleontologiei peștilor cartilaginoși fosili din România fiind de interes internațional major”, a declarat Nicolae Trif.

Titlul de Explorator National Geographic în România mai este deținut de Sergiu Jiduc în 2018 și de Radu Păltineanu, în 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă un vagon pentru Mocănița de Sibiu

Articolul următor

Sistem de preselecție pentru fluidizarea traficului la Vama Nădlac 2

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share