Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăriile din Transilvania, somate să asigure curățenia râurilor

Depozitarea necontrolată a deșeurilor în preajma cursurilor de apă reprezintă rezultatul activităților din cadrul colectivităților umane riverane, conform ABAST.
Cursurile apelor din regiune sunt poluate de deșeurile aruncate pe maluri | Foto: ABAST

Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa (ABAST) a adresat un avertisment unităților administrativ teritoriale din această zonă a Transilvaniei.

Depozitarea necontrolată a deșeurilor în preajma cursurilor de apă reprezintă rezultatul activităților din cadrul colectivităților umane riverane, conform ABAST. Instituția clujeană a precizat că această stare agresează cursurile de apă, transformându-le într-un mijloc de transport al poluanților.

“Deșeurile depozitate în zona podurilor și a podețelor pot obtura secțiunea de scurgere a apelor și astfel pot provoca inundații. Autoritățile publice locale sunt responsabile de gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat.

Consiliile locale și primarii au obligația să asigure prevenirea poluării accidentale a mediului, surselor și cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deșeurilor de către agenții economici sau cetățeni; organizarea de acțiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităților; curățenia și salubrizarea digurilor, malurilor, cursurilor de apă; asanarea terenurilor insalubre, prevenirea poluării apelor.

Instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Prin programul anual de gospodărire a apelor, se realizează reprofilări de albii, decolmatări și terasamente, cosire, tăieri de vegetație și toaletare a arborilor”, potrivit ABAST.

“Odată cu executarea acestor lucrări, ne implicăm și în igienizarea cursurilor de apă, în special în zonele unde avem lucrări în administrare, pentru a veni în sprijinul comunităților. ABAST are competențe de control și sancționare a autorităților publice locale care nu își onorează responsabilitățile.

Prin intermediul Inspecției Apelor, în colaborare cu alte instituții de mediu, autoritățile locale și județene, sunt organizate periodic echipe, ce au ca scop verificarea stării de igienizare a cursurilor de apă.

Prezența gunoaielor în cursurile de apă și în lacuri nu este rezultatul activităților de gospodărire a apelor, ci efectul comportamentului semenilor noștri. Este o tristă realitate faptul că neglijăm să protejăm mediul înconjurător și să ne asumăm responsabilitatea pentru impactul pe care îl avem asupra naturii”, susțin reprezentanții ABAST.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TQM Management va proiecta 4 pasaje pietonale subterane pe 3 drumuri naționale în zona de vest

Articolul următor

Hidroagregatul 5 de la Porțile de Fier I a fost redat în exploatare de Hidroelectrica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share