Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ardelenii și francezii vor să scoată produse cosmetice inovative

Colaborarea interuniversitară prin programul francez CosmetoSciences vizează explorarea potențialului de cercetare și inovare (CDI) în dezvoltarea de produse cosmetice.
Cercetătorii de la universitățile Transilvaniei au avut ocazia să vadă cum se produc celebrele parfumuri franțuzești | Foto: ADRNV

Cercetători de la patru universități din Transilvania au fost invitați în “patria cosmeticelor” în cadrul unui program cu finanțare europeană destinat acestei industrii.

Colaborarea interuniversitară prin programul francez CosmetoSciences vizează explorarea potențialului de cercetare și inovare (CDI) în dezvoltarea de produse cosmetice. Susținerea CDI este o prioritate și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), prin facilitarea parteneriatelor internaționale.

“Prin întâlnirile care au avut loc la Orleans între cercetătorii români și francezi, susținute de CosmetoSciences, se dezvoltă premisele unei colaborări de lungă durată pe teme de cercetare și dezvoltare de produse cosmetice inovative, începută în urmă cu trei ani prin aderarea Regiunii Centre-Val de Loire din Franța și a Regiunii Nord-Vest România la Parteneriatul European de Specializare Inteligentă Go4Cosmetics”, a relatat Ioana Dragoș, expert tehnic management proiecte la ADRNV.

Vizita de studiu între cercetători selectați din România și Franța a fost organizată de Institutul de Studii Avansate Le Studium și Universitatea Orleans. Cu scopul explorării potențialului de CDI în dezvoltarea de produse cosmetice, delegația a fost susținută prin CosmetoSciences și facilitată de ADRNV prin parteneriatul european Go4Cosmetics, din care fac parte și cele două regiuni din România și din Franța. Sesiunea plenară a beneficiat de intervenția online din partea Ambasadei Franței din România, cu rol de sprijin și facilitator.

  

Universități din Cluj și Oradea

Delegația română a fost formată din cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (disciplinele de dermatofarmacie și cosmetologie și de botanică farmaceutică); Universitatea Babeș-Bolyai (departamentele de biologie moleculară și biotehnologie, de biologie și ecologie linia maghiară); Universitatea de Științe Agricole (specializarea biochimie), toate din Cluj; Universitatea din Oradea (specializare biochimie).

Cercetătorii români au participat la sesiunile de schimb de experiență cu omologii lor francezi de la Universitatea Orleans, AgroParisTech Cosmetics, Consiliul Național pentru Cercetare Științifică, Institutul de Chimie Organică și Analitică. Timp de două zile, au avut loc sesiuni plenare de cunoaștere a contextului sectorial și strategic din cele două regiuni din Franța și România.

Cu acest prilej, a fost prezentată expertiza de cercetare în domeniu a universităților din cele două țări. S-au realizat vizite în campus, la laboratoarele Facultății de Chimie a Universității Orleans, la AgroParisTech Cosmetologie și la incubatorul We Lab Cosmetic, dedicat studenților, care înglobează întreg lanțul tehnologic de dezvoltare al unui produs cosmetic. Au avut loc întâlniri bilaterale și de echipe, prestabilite în baza profilurilor de cercetare.

La orizont: finanțări pentru inovație și specialiști

La final, au fost analizate oportunitățile de finanțare naționale și europene pentru echipe de cercetare multinaționale, pentru susținerea mobilităților și a transferului tehnologic către mediul economic. Cercetătorii români au fost selectați de către partenerii francezi ca urmare a vizitei organizate de ADRNV la Cluj-Napoca (2022) și a întâlnirilor bilaterale francezo-române organizate în parteneriat cu UMF (2023).

Scopul acestui program este să susțină dezvoltarea de proiecte de cercetare colaborative, de transfer tehnologic, schimburi de metode de educație și mobilitate universitară, prin atragerea ulterioară de finanțări pentru inovație și pregătirea specialiștilor din și pentru industria cosmetică.

Industria cosmetică este considerată ca un domeniu de specializare inteligentă în ambele regiuni de dezvoltare din România și din Franța, fiind susținută în programele regionale de finanțare. Strategiile regionale de specializare inteligentă au ca obiectiv focusarea investițiilor din fonduri nerambursabile europene, naționale, regionale sau locale spre sectoarele care au cel mai mare potențial economic, dar și de CDI.

Centru de excelență pentru industria cosmetică

Parteneriatul pentru Specializare Inteligentă Go4Cosmetics a fost recunoscut, începând cu 2021, de către Comisia Europeană. Este un consorțiu deschis din care fac parte organizații ce reprezintă nouă regiuni din șapte țări (Franța, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, România, Cehia).

Scopul său este de a contribui la dezvoltarea sectorului prin facilitarea de colaborări instituționale și noi propuneri de proiecte. Prin acțiunile concertate în cadrul parteneriatului, 25 de organizații din Polonia, Franța, Romania și Ucraina au depus spre finanțare un proiect de patru ani pentru dezvoltarea unui centru / hub de excelență pentru industria cosmetică.

Acesta este bazat pe expertiza de cercetare din regiunile partere, cu scopul de a susține firmele din industria cosmetică prin servicii și granturi directe. ADRNV facilitează, prin acțiunile întreprinse extinderea colaborărilor interregionale și atragerea de finanțări europene pentru organizațiile din regiune, contribuind astfel la dezvoltarea regională și la diminuarea disparităților.

Colaborarea interuniversitară prin programul francez CosmetoSciences vizează explorarea potențialului de cercetare și inovare (CDI) în dezvoltarea de produse cosmetice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fortech operează acum oficial ca GlobalLogic Romania S.R.L.

Articolul următor

„vorbIMM despre...Regenerarea României” - de la vorbe la fapte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share