Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Paul Cristian Cordoș redesenează universul Micului Prinț

Galeria clujeană AnnieKlaus este, pentru o vreme, un spațiu alegoric al copilăriei perpetue, grație lucrărilor expuse de artistul vizual Paul Cristian Cordoș. Vernisajul expoziției a avut loc luni, 15 aprilie, ocazie cu care actorul Demeter Ferencz a citit pasaje semnificative din minunata poveste a Micului Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry. 

Talentul actoricesc al lui Demeter Ferencz a subliniat frumusețea textului și a lucrărilor realizate din sârmă, după acuarelele realizate de scriitorul francez, splendide contururi ale unui univers drag tuturor celor care, mari sau mici, citesc una din cele mai frumoase cărți din întreaga literatură universală. Personajul iconic a împlinit anul trecut 80 de ani.

Paul Cristian Cordoș, un maestru al liniilor fine

Momentele esențiale din carte au fost reimaginate prin intermediul firului de sârmă. Iubitul roman pentru copii al lui Antoine de Saint-Exupéry explorează teme legate de prietenie, dragoste, pierdere și importanța de a privi lumea cu uimirea unui copil. Artistul dezvoltă aceste teme prin intermediul a cinci sculpturi unice, fiecare din fir continuu de sârmă, astfel reușește să surprindă un aspect esențial al aventurilor Micului Prinț.

De-a lungul acestei călătorii, artistul a fost acompaniat de actorul Demeter Ferencz care a captat publicul cu câteva pasaje din carte, atent alese și în concordanță cu lucrările expuse.

„Consider că firul de sârmă este potrivit pentru a capta esența Micului Prinț. Natura delicată a sârmei reflectă fragilitatea lumii sale și frumusețea călătoriei imaginare” spune Paul Cristian Cordoș.

Umbre și mai mult decât atât

Artistul reușește să stimuleze imaginația privitorilor prin jocul umbrelor, ceea ce face ca obiectul artistic să fie dublat de unul imaterial, motivul umbrei fiind adesea exploatat în artele spectacolului, teatrul de umbre chinezesc putând fi considerat primul procedeu de animație.

Ca fenomen optic, umbra este o zonă în care lumina generată de o sursă de lumină nu poate ajunge fiindcă este împiedicată transmiterea acesteia de existența unui obiect opac interpus între sursă și zona umbrei.

În mitologie, umbra este reprezentarea sufletelor celor morți, iar regatul umbrelor sau împărăția umbrelor sugerează, de fapt, regatul lui Hades, lumea de dincolo de mormânt. Tot umbre se consideră a fi și fantomele, spectre care se pot reveni sau rămâne în lumea celor vii pentru că nu și-au împlinit menirea în timpul vieții ori pentru a se răzbuna, sau pentru că sufletul nu poate trece dincolo fiind blocat de ceva din această lume.  Lumea imaginarului mito-poetic al umbrei este prezentă în toate mitologiile, transferându-se în literatură ca reflectare a imaginii omului, conturul întunecat al unei ființe, simbol al dublului, dar și al morții.

După această reprezentare a poveștii alegorice din Micul Prinț nu putem decât să așteptăm alte inițiative similare ale lui Paul Cristian Cordoș, alte incursiuni în lumea poveștilor, ce conturează din copilărie și până la bătrânețe un univers în care binele învinge.

Expoziția este deschisă în Piața Unirii nr 10 et 1, la Galeria AnnieKlaus din Cluj-Napoca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

USAMV Cluj vine cu produse, demonstrații și prezentări la Agraria

Articolul următor

Artistul Black Coffee, confirmat la Untold

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share