Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi disponibil pentru testare în Cluj-Napoca 

România găzduiește în luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de Clean Hydrogen Partnership. Țara noastră va fi urmată de Grecia, Bosnia Herțegovina și Bulgaria. Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi testat pe străzile a nouă orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca și Galați.

În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare în Europa Centrală și de Est prin proiectele JIVE – unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, cu un autobuz călătorind pe o distanță totală de 1.641 km în 5 țări (Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria) și al doilea organizat în perioada septembrie – octombrie 2023 în 4 țări (Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia) pe o distanță totală de 1.450 km – acest al treilea turneu își propune să ofere oportunitatea de a prezenta în România tehnologia bazată pe hidrogen și de a permite orașelor să o experimenteze.

Inițiativele anterioare au avut un impact important asupra cererii locale, aproape toate orașele europene participante la proiecte exprimându-și oficial interesul de a-și dezvolta flota cu autobuze cu pile de combustie cu hidrogen. De asemenea, a contribuit la o mai bună înțelegere de către publicul larg a tehnologiei și beneficiilor sale.

Mirela Atanasiu, Director Executiv ad interim al Clean Hydrogen Partnership, a declarat: “Sunt mândră să văd că, prin cea de-a 3-a ediție a turneului de promovare în România, Grecia, Bulgaria și Bosnia și Herțegovina, proiectul nostru JIVE continuă să prezinte autobuzele și stațiile de alimentare cu hidrogen autorităților locale interesate din Europa de Sud-Est. Acesta urmează succesului roadshow-urilor anterioare din Europa Centrală și Țările Baltice de anul trecut, generând în același timp interes pentru comercializarea unor astfel de autobuze alimentate cu hidrogen ca prim pas în decarbonizarea transportului public în orașe.

Prin finanțarea oferită de Clean Hydrogen Partnership și colaborarea strategică suplimentară cu autoritățile regionale și partenerii industriali, JIVE este un exemplu de succes al modului în care putem poziționa UE ca lider pentru a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.”

Implicarea României și, mai ales, a celor două orașe – Cluj-Napoca și Galați – în turneul de promovare din 2024 nu este întâmplătoare: ambele municipii și-au arătat deschiderea față de tehnologia verde și și-au exprimat public dorința de a extinde flota de autobuze cu vehicule pe bază de hidrogen, pentru un mediu mai curat“, spun Cristina Păun și Andreea Gheorghe, coordonatori naționali ai proiectului. “Suntem bucuroase să sprijinim această inițiativă și, implicit, să contribuim la promovarea tehnologiilor verzi pentru un transport public sustenabil.” 

Pe lângă testarea autobuzelor cu hidrogen în cele două orașe din România, vor fi organizate două evenimente dedicate turneului de promovare, unul la Cluj-Napoca pe 9 mai 2024 și al doilea la Galați, pe 13 mai 2024, pentru a dezbate provocările și oportunitățile în implementarea soluțiilor bazate pe hidrogen. Acestea vor găzdui reprezentanți ai Clean Hydrogen Europe, Hydrogen Europe și ERM, împreună cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România, experți și asociații de profil.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Carl Al Khawand, noul Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România

Articolul următor

Un film de Luc Besson deschide Festivalul de Film Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share