Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un film de Luc Besson deschide Festivalul de Film Transilvania

Miile de spectatori așteptați la gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14-24 iunie) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă în seara care dă startul a 11 zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale.

Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul “Dogman” (Franța, 2023), al legendarului regizor Luc Besson. Biletele pentru gala de deschidere au fost puse în vânzare online.

“”Dogman”, prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia au devenit familia lui.

Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. Conform The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”

Considerat drept cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson și-a început cariera în anii ‘80 și a câștigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediții TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita.

Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil și nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învățat cum se face un film din mers, pe platou.

Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariția unor filme ca “Léon: The Professional”, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman”, consideră reprezentanții TIFF.

11 zile de filme la Cluj

“De la thrillere la filme biografice (“Joan of Arc”) sau science-fiction, Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice. „Dacă acțiunea nu are suflet sau un scop, nu mă interesează. Dacă e doar acțiune de dragul acțiunii, o savurez ca pe un cheeseburger. Îl mănânci, după care ți-e foame din nou”, declara regizorul, într-un interviu.

Doug, protagonistul din “Dogman”, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson și este senzațional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (regia Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes.

„O interpretare captivantă și cameleonică din partea lui Caleb Landry Jones, care reușește să fie emoționantă și ușor înspăimântătoare în același timp”, au spus cei de la The Hollywood Reporter despre rolul pe care îl face în “Dogman”.

În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar 10 lungmetraje, după care se va opri. E adevărat că nu ar fi avut nevoie de mai multe pentru a-și asigura un loc stabil în cultura pop, dar după ce vei vedea Dogman la gala de deschidere TIFF.23 te vei bucura că nu a făcut-o”, susțin inițiatorii festivalului de la Cluj.

“Dogman” este distribuit în România de Transilvania Film. Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online. TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi disponibil pentru testare în Cluj-Napoca 

Articolul următor

Studiu: Majoritatea românilor au redus temperaturile din locuințe pe timpul iernii, pentru a ține facturile sub control

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share