„Nici o masă fără pește” era un slogan pe care teoreticienii alimentației sănătoase ar trebui să-l reconsidere. Însă în anii când acesta era prezent pe panouri, în cantine, în publicații și în magazine, România avea o flotă de pescuit oceanic care asigura cantități adiacente peștelui din apele curgătoare, din lacuri, baraje de acumulare și crescătorii.
Astăzi avem o flotă de pescadoare nesemnificativă și prea multe interdicții de pescuit. Rezultatul acestor acțiuni este că peștele autohton de captură sau acvacultură pare să piardă bătălia în fața celui de import. Snobismul consumatorilor, care preferă să preia modele de alimentație și rețete de import, aleg somonul, dorada sau fructele de mare aduse de la mii de kilometri în defavoarea produselor piscicole locale. În același timp, fermele de midii de la noi au mari probleme de autorizare, în schimb, la vecinii de la sud aceeași Mare Neagră este propice creșterii acestor moluște.
Deși păstrăvăriile încă mai fac dever bun, nutriționiștii din România nu propun rețete pe bază de păstrăv, nici măcar din cel cu certificare ecologică. Crapul de crescătorie e mai atractiv pentru pescuitul sportiv în regim catch and release decât în farfurie. Turismul gastronomic deltaic, unele cherhanale de pe litoral și câteva restaurante din marile orașe ridică media consumului, dar ineficient pentru statistica națională. În România se consumă anual puțin peste 8 kg de persoană față de o medie UE de 24 kg (FAO). Calitatea, oasele mici și multe, inconsecvența, pr-ul de slabă calitate sau prețul sunt elemente care ne-au adus în acest punct.
Vorbim despre pește în cadrul unei noi dezbateri
Miercuri, 16 octombrie, forumul permanent de dezbateri și discuții Gastronomia cu bune, cu rele –cine mănâncă împreună, rămâne împreună, inițiat de WeAreRomania continuă cu o nouă ediție dedicată, de data aceasta, unui ingredient: peștele autohton. Dezbaterea va avea loc de la ora 19:00 în restaurantul La Mama Clubul Țăranului Român (strada Monetăriei nr. 3) și prefațează un alt concept lansat de aceeași organizatori: Congresul Regional de Gastronomie și Vin din cadrul târg-festivalului Vinuri și Bucate Dobrogene ce va avea loc în weekendul 19-20 octombrie, la Tulcea, la restaurantul La Liman.
De la cauze la efecte și de la vinovați la soluții
Alături de invitații acestei ediții, organizatorii vor căuta soluții, dar vor indica și vinovații. Moderatorii Cezar Ioan, Cătălin Mahu și Cosmin Dragomir îi invită pe cei interesați de subiect să participe activ la dezbatere alături de interlocutorii de pe scenă:
- Dumitru Bădița, jurnalist specializat în agricultură
- Alexandru Filip, proprietar Casa Filip Sarichioi
- Daniel Voinea, inițiator #carteapestilor, admin grup „În coadă de pește”
- Marius Tudosiei, Băcănia Veche
Ediția din octombrie are loc cu susținerea partenerilor: Holdingul Agricola, Eisberg – colorează-ți viața, TeamFresh HoReCa, PescoBar și La Horincie care vă așteaptă cu surprize gustoase la standurile de prezentare. Tot atunci puteți admira elemente muzeale dedicate peștelui din două colecții private aparținând lui Daniel Voinea și Cosmin Dragomir.
Cine sunt moderatorii?
Colecționarul de sarmale, Curatorul de zacuscă, Zămuri – supe, zupe și năcreli, Dulce Românie sau Ce e nou în noua bucătărie românească sunt doar câteva dintre cele mai recente titluri de cărți de inspirație pentru practicienii din HoReCa și din companii alimentare publicate la editura specializată condusă de Cosmin Dragomir – GastroArt. La rândul său, Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama, este autorul unui volum de memorii antreprenoriale apreciat drept „cea mai bună carte de business pe care am citit-o în ultimii zece ani” de către directorul editorial al Ziarului financiar în 2019, volum intitulat Povestea de la colțul mesei. Cezar Ioan este coautor al mai multor cărți despre vinurile și gastronomia românească și autor al volumului Connaisseur fără ifose.
Platforma de gândire și de acțiune pentru promovarea României WeAreRomania / YOU ARE WELCOME a fost fondată în 2024 printr-un proiect al Asociației Curaj Înainte cu scopul de a cataliza dezvoltarea imaginii și ofertei turistice a României pornind de la specificul culinar influențat istoric de intersecția a trei mari imperii și a numeroase grupuri etnice și culturale.
Intrarea la eveniment este liberă, pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0721102101, iar cei care vor să susțină mai departe aceste conferințe sunt încurajați să doneze în contul Asociației Curaj Înainte https://curajinainte.org/doneaza/ cu mențiunea: pentru conferințe.