Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Telemeaua de Ibăneşti”, brandul Mirdatod care a cucerit Europa

Aurel Nicu Bumb, reprezentantul SC Mirdatod Prod SRL din Ibănești, a prezentat povestea brandului “Telemeaua de Ibăneşti”, produs care în acest an a obţinut oficial recunoaşterea ca produs tradiţional românesc, în Uniunea Europeană.
Mirdatod Prod Ibănești are o istorie pe piață care a trecut deja granița celor două decenii de activitate.
“Unitatea noastră de procesare cu sediul în Ibăneşti a început în anul 1994, cu 50 de litri de lapte, ajungând ca în momentul de faţă să procesăm 60.000 de litri de lapte. În anul 2007 am fost primii certificaţi în România cu produse tradiţionale. Avem 15 astfel de produse fabricate pe Valea Gurghiului”, a precizat Aurel Nicu Bumb.
Un pas important în evoluţia societăţii Mirdatod a fost apropierea de producătorii de lapte locali, astfel că, în prezent, materia primă pentru lactatele Mirdatod este asigurată de peste 800 de producători de lapte. “Un rol important l-au avut şedinţele cu fermierii din zona Văii Gurghiului prin care am învăţat ce înseamnă producţia ecologică. Suntem în momentul de faţă precum un şofer care face parcări la milimetru, dar avem permisul de conducere. Acest permis de conducere reprezintă certificarea. În 2010 am reuşit să facem prima asociaţie din România de promovare a produselor tradiţionale, asociaţie formată din trei comune unde avem 850 de producători de lapte. Un an mai târziu am început cu caietul de sarcini pentru produsul “Telemeaua de Ibăneşti” cu denumire de origine protejată la nivel european. În 2012 au venit cei de la Asociaţia de Acreditare din România (RENAR) care ne-au certificat având la bază realitatea din teren. Am reuşit să certificăm ecologic în 2013 primul caşcaval cu care ne-am prezentat la cel mai tare târg de produse alimentare din Dubai unde am reprezentat Europa. La sfârşitul anului 2013 am primit denumirea de origine protejată (DOP) la nivel naţional, pe Telemeaua de Ibăneşti”, a declarat reprezentantul Mirdatod.
Primul produs din România cu DOP
Până la recunoaşterea podusului Telemeaua de Ibăneşti ca şi produs tradiţional românesc recunoscut la nivel european, au existat şi voci care s-au opus, respectiv refuzul grecilor care nu au acceptat termenul de telemea. “În 2015 am fost contestaţi de colegii greci, pentru faptul că telemeaua vine de la un produs grecesc pe nume “telemes”. Într-un final am reuşit, cu mare greutate, certificarea produsului nostru, cu sprijinul actualului ministru Achim Irimescu (n.a. ministrul Agriculturii, la data organizării conferinței), un om de nota zece. Am reuşit să demonstrăm că telemeaua s-a fabricat la noi încă din 1118, de pe vremea dacilor şi romanilor, când ea era fabricată şi transportată pe mare sărată. Prin aceasta am reuşit să demonstrăm autenticitatea termenului de telemea. Aşa se face că în acest an, pe 13 martie, am primit denumirea de origine protejată la nivel european, fiind primul produs din România cu denumire de origine protejată. Prin obţinerea acestui brand naţional şi european, suntem fericiţi că producătorii din zonă, cei 850 de producători de lapte, îşi pot obţine banii la timp, fiind una dintre cele mai importante surse de venit la ţară”, a punctat Aurel Nicu Bumb.
Semnificații DOP
Denumirea de origine protejată poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei țări utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.
Produsul trebuie să fie: originar din această regiune, loc specific sau țară; calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii săi naturali și umani; materiile prime folosite trebuie să provină numai din aria geografică definită; producerea, procesarea și prepararea trebuie să aibă loc numai în aria geografică definită.
de Alin ZAHARIE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Maurer Imobiliare construiește 3500 de apartamente la Tîrgu Mureș

Articolul următor

Publicitatea în presa locală performantă, recomandată de BRAT

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share