Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tehnologiile fără săpătură, dezvăluite într-o expoziție la Cluj

Asociația Română de Tehnologii fără Săpătură

Asociația Română de Tehnologii fără Săpătură (RoSTT) și Water Loss Forum Balkans (WLFB) vor organiza o conferință-expoziție la Cluj-Napoca. Evenimentul de la Hotelul Grand Italia, “Trenchless Balkans Conference and Exhibition”, va avea loc în perioada 16-17 mai.

Unic în România, acest eveniment internațional se constituie ca o platformă comună de discuții și prezentări a celor mai noi informații din industria tehnologiilor fără săpătură pentru experții și profesioniștii din domeniul reabilitării rețelelor existente sau instalării de noi utilități de apă și canalizare, rețele de distribuție și transport gaze naturale, curent electric, telecomunicații.

Expozanți din mediul internațional și local vor fi prezenți cu materiale, echipamente și tehnologii specifice acestei industrii. Este o conferință – expoziție internațională de promovare a tehnologiilor fără săpătură.

Aceasta va cuprinde de la evaluarea stării conductelor (prin inspecție și detectarea pierderilor), metode de investigare a rețelelor existente prin sol penetrant radar (GPR), la reabilitare lor prin cămășuire (CIPP) sau țeavă în țeavă, la instalarea conductelor noi prin foraj orizontal dirijat (HDD), pipejacking, pipe bursting, auger boring, microtunelare.

WLFB este un forum internațional care pune la dispoziția specialiștilor instrumente pentru gestionarea, proiectarea și planificarea rețelelor de apă; sistemele de informații geografice (GIS); modelarea hidraulică și a managementului regimului de presiune; contorizarea zonelor (DMA); Scada; evaluarea condițiilor existente; detectarea pierderilor; reabilitarea conductelor; studii de caz interesante.

Daniel Boca, președintele RoSTT, dezvăluie modul în care organizația ajută la dezvoltarea industriei No-Dig în România.

RoSTT este singura autoritate în domeniul No-Dig de pe piața românească. Care este misiunea sa și cum acționează concret pentru a susține interesele firmelor care execută lucrări No-Dig?

RoSTT își propune îmbunătățirea formării profesionale de calitate, prin creșterea accesului la educație, școlarizare și specializări în domeniul No-Dig. Dorim crearea unui cadru comun dedicat experților și profesioniștilor din industria tehnologiilor fără săpătură, în vederea abordării unei platforme legislative care să reglementeze activitățile acestei industrii. RoSTT organizează conferințe și expoziții cu și pentru beneficiarii de tehnologii, pentru a fi permanent la curent cu ultimele inovații în acest domeniu – totul pentru beneficiul societății și al cetățeanului.

Cum arată piața No-Dig în România? Ce informații puteți oferi despre evoluție, tendințe naționale și mondiale?

După 28 de ani petrecuți în această industrie, pot spune că România a făcut pași mari în implementarea și folosirea acestor tehnologii. Misiunea noastră este încă la început, deoarece tendințele și dinamica dezvoltării mediilor supraterane, urbane la nivel național și global fac ca implementarea acestor tehnologii să reprezinte prezentul și viitorul în extinderea, reparațiile și procesul de întreținere și de prelungire a duratei vieții rețelelor de utilități subterane.

Ce avantaje oferă tehnologia No-Dig pentru autoritățile publice locale, constructori și beneficiarii finali – cetățenii localităților?

Odată cu implementarea tehnologiilor fără săpătură, autoritățile locale beneficiază de revitalizarea rețelelor de utilități deja existente, proiecte mai puțin costisitoare, mai rapide și mai curate. Într-adevăr, beneficiarii finali sunt cetățenii a căror viață de zi cu zi nu este perturbată.

În ce situații și pentru ce nevoi ale comunităților se folosesc tehnologiile No-Dig?

Toate aceste tehnologii s-au dezvoltat pentru că există o nevoie a comunității. În prezent, activitatea socială la suprafață nu mai tolerează disconfortul creat de o tehnologie clasică.

Ce puteți spune despre costurile acestor tehnologii, în comparație cu cele generate de metodele clasice, cu săpături deschise?

În mod indubitabil, aceste tehnologii sunt mult mai prietenoase din punctul de vedere al costurilor și al eficienței economice, care până la urmă înseamnă costuri. De cele mai multe ori aceste costuri nu sunt cuantificate, de exemplu cele rezultate în mod indirect prin pierderile rezultate din incapacitatea de a susține activitatea de zi cu zi continuă și neperturbată.

În comparație cu metodele clasice cu săpătură deschisă, care este impactul asupra mediului înconjurător al tehnologiilor No-Dig?

Responsabilitatea față de mediu este o provocare și un angajament pentru viitor. În comparație cu tehnicile clasice, tehnologiile No-Dig, prin natura lor, au un impact semnificativ mai mic, fiind parte integrantă a dezvoltării sustenabile.

Ce mesaj aveți pentru primarii din România interesați de aceste tehnologii ?

Pentru mine un primar înseamnă planuri pentru viitor, planuri de modernizare. Nu în ultimul rând, omul care are viziune și se îngrijește de calitatea vieții fiecărui membru al comunității. Trebuie să gândim astăzi cum va arăta viitorul de mâine. Iar viitorul comunităților include categoric tehnologiile No-Dig.

 

Mai multe detalii despre activitatea și proiectele organizației, pe www.rostt.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania bistrițeană TeraPlast și-a completat portofoliul cu un produs prin care marchează intrarea pe segmente de piață cu mare potențial de creștere. Acesta este fabricat sub brandul TeraDuct.

TeraPlast a lansat un produs destinat infrastructurii de telecomunicații

Articolul următor

OptiOffer, un startup orădean de viitor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share