Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile listate din Transilvania fac pași timizi spre AGA electronică

AROBS Transilvania Software (Cluj) și Teraplast (Bistrița-Năsăud) sunt singurele societăți din regiune listate la bursă care au apelat, prin intermediul eVOTE, la adunările generale ale acționarilor (AGA) derulate în sistem virtual.

AROBS Transilvania Software (Cluj) și Teraplast (Bistrița-Năsăud) sunt singurele societăți din regiune listate la bursă care au apelat, prin intermediul eVOTE, la adunările generale ale acționarilor (AGA) derulate în sistem virtual.

eVOTE a implementat primul sistem de participare online și fizic la AGA din România. Prin acest sistem au fost derulate 50 de AGA în 2022, dintre care 37 anuale. Majoritatea au fost organizate de companii din București, printre care Fondul Proprietatea, Agroland, Bento, Bittnet, Holde Agri Invest, MAM Bricolaj, Norofert, One United Properties, Roca Industry, Sphera Franchise Group, Softbinator Technologies.

„Multe dintre companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) încă nu profită pe deplin de această opțiune de a comunica mai rapid și mai eficient cu proprii acționari și transformă astfel de evenimente în simple consemnări de vot” a declarat unul dintre cofondatorii eVOTE, Mihai Chișu

eVOTE este un instrument de calcul, vot și guvernanță corporativă, prin care companii și acționarii sunt siguri că nu pot fi greșeli în exprimarea și numărarea voturilor. Numai 5 dintre cei 20 de emitenți din Indicele BET al BVB (25,6% din total) au oferit acționarilor lor opțiunea de a vota de oriunde și de a putea urmări AGA online.

11 dintre cele 28 de companii din BET-AeRO (66,5% din total) au utilizat aplicația eVOTE în primele cinci luni ale anului. Adunările Bittnet Group și Norofert au înregistrat cea mai mare participare în mediul electronic. Pentru fiecare această companie au votat peste 200 de acționari prin corespondență, în timp ce alți peste 100 de acționari au fost prezenți live prin aplicație. Sistemul de vot electronic a fost utilizat și în cadrul unor adunări generale ale acționarilor Meta Estate Trust, companie în curs de listare.

Aplicație creată de trei antreprenori români

eVOTE este o aplicație dezvoltată de trei antreprenori români, specialiști ai pieței de capital și domeniului IT: Mihai Chișu, Bogdan Iliescu și Ionuț Albu. Echipa lucrează și la îmbunătățirea variantei de mobil a aplicației, având în vedere potențiala listare a Hidroelectrica, ce ar putea genera un număr mult mai mare de utilizatori ai eVOTE.

E vizată introducerea unui modul dedicat administratorilor de fonduri de pensii și acțiuni, dar și agenților custozi. eVOTE este o aplicație dezvoltată de către Governance Partners. Aplicația este prima dintr-un șir de programe IT care își propun să modernizeze tehnologic modul de interacțiune a investitorilor cu principalele instituții ale pieței de capital.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Circulația rutieră pe Transfăgărășan, redeschisă mai devreme în acest an

Articolul următor

Primăria Alba Iulia cumpără zeci de instrumente muzicale de 80.000 de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share