Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Strategia de dezvoltare pentru Valea Jiului, adoptată: „Un prim pas pentru Programul Operaţional de Tranziţie Justă”

Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030 a fost adoptată la ultima ședință a Guvernului, ca fiind – potrivit ministrului Marcel Boloș – „un prim pas pentru Programul Operaţional de Tranziţie Justă (POTJ)”.

„Este o reușită pentru implementarea investiţiilor teritoriale integrate, instrument ce oferă un răspuns mai aplicat şi mai complex la problemele unor zone ce au deficienţe structurale de dezvoltare. Sunt şase localităţi, cu un număr de peste 130.000 de locuitori, pentru care este alocat un buget de peste 𝟐𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 pentru proiecte care vor moderniza infrastructura și vor crea noi locuri de muncă”, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Potrivit autorităților, Investițiile Teritoriale Integrate sunt un instrument de descentralizare a fondurilor europene, „care oferă competenţe actorilor de la nivel local, care cunosc cel mai bine „realitatea din teren””.

Marcel Boloș a promis că strategia adoptată de guvern va aduce oamenilor din zona Văii Jiului mai multe beneficii. Printre acestea se numără un mediu economic diversificat, ce va crește competitivitatea IMM-urilor cu activități și produse cu valoare adăugată mare, susținut de inițiative în favoarea inovației și a antreprenoriatului local; dezvoltarea coerentă și durabilă a turismului, culturii, activităților sportive și de agrement și a industriilor creative, prin stimularea producătorilor și creatorilor locali; precum și dezvoltarea durabilă a mobilității urbane, toate zonele microregiunii vor fi accesibile, fiind consolidată conectivitatea dintre localități și zonele învecinate.

Documentul include soluții integrate de răspuns la problemele economice și sociale din Valea Jiului, având în vedere că economia acestei zone este mono-industrială, bazată pe extracția cărbunelui, după cum este acesta descris de reprezentanții executivului. Astfel, Strategia abordează teritoriul Văii Jiului, microregiune din județul Hunedoara definită geografic prin acoperirea teritorială a șase unităţi administrativ-teritoriale: orașul Uricani, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan, orașul Aninoasa, municipiul Petroșani, orașul Petrila.

Oficial, microregiunea nu are zone rurale, acestea fiind încorporate în municipii sau orașe.

„Atingerea țintelor din strategie va fi realizată prin intermediul unei abordări integrate care vizează fonduri europene (Politica de Coeziune, Planul Național de Redresare și Reziliență, Mecanismul pentru o Tranziție Justă și alte programe și mecanisme europene de finanțare), bugetul de stat, precum și prin intermediul instrumentelor financiare, cu încadrare în prevederile legislației privind finanțele publice, datoria publică și strategia fiscal-bugetară. Fiecare instituție responsabilă cu implementarea unor anumite măsuri va identifica sursele optime de finanțare și va asigura prevederea în bugetele anuale a sumelor necesare”, transmite guvernul într-un comunicat de presă.

Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului (2022-2030) are peste 170 de pagini și poate fi consultată aici.

Sursa foto: Calin Stan/Shutterstock.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Secție de Terapie Intensivă modernă, cu 20 de paturi, inaugurată la Arad

Articolul următor
Sanda Ardelean, noul administrator al GOTO Parking, se va concentra pe digitalizare, securitate și diversificare a serviciilor la parcarea oficială a Aeroportului Avram Iancu Cluj (AIAIC)

“Aeroportul Cluj va avea o parcare supraterană ca în Occident”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share