Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ferma Antoduti s-a modernizat pe banii Europei

O investiție în sectorul agricol realizată de societatea Antoduti Com (din județul Bistrița-Năsăud) a obținut fonduri europene de 414.179 de euro, prin intermediul submăsurii investiții în exploatații agricole din FEADR.

66.700 de fermieri au beneficiat de finanțări nerambursabile acordate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

O investiție în sectorul agricol realizată de societatea Antoduti Com (județul Bistrița-Năsăud) a obținut fonduri europene de 414.179 de euro, prin intermediul submăsurii investiții în exploatații agricole din FEADR. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă modernizarea fermei zootehnice din satul Orheiu-Bistriței, comuna Cetate.

Aici s-a construit și s-a dotat o sală de muls și un spațiu de procesare a laptelui pe un lot pe care exista deja o hală cu destinația fermă de vaci, având o capacitate de 120 de capete. Modernizarea activității s-a realizat prin utilizarea unor tehnologii performante de exploatare a bovinelor.

Acestea permit monitorizarea și verificarea permanentă a calității produselor obținute și a stării de sănătate și bună stare a vacilor. S-a construit și o hală cu două spații funcționale, ce include o sală de muls, respectiv de colectare și înmagazinare primară, preprocesare a materiei prime. Societatea vizează realizarea unei producții anuale de 960.000 litri de lapte.

Solicitări duble față de banii alocați

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a sprijinit financiar fermierii care derulează în România proiecte de investiții în agricultură pentru modernizarea exploatațiilor agricole, pentru tehnologizarea unităților de procesare, pentru dezvoltarea exploatațiilor pomicole și susținerea tinerilor fermieri să devină șefi de exploatație.

În perioada 2015-2022, AFIR a primit 77.721 de solicitări de finanțare pentru investiții în exploatații agricole și pomicole, în ferme mici și de mari dimensiuni, pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea formelor asociative și decontarea primelor de asigurare.

Valoarea solicitărilor se ridică la 5,6 miliarde euro. Pentru finanțare au fost contractate 66.709 de investiții, iar valoarea proiectelor ajunge la 2,6 miliarde euro. Până acum AFIR a plătit fermierilor 1,86 miliarde pentru decontarea investițiilor realizate.

Cum s-au evaluat proiectele

„Rolul pe care AFIR îl are în dezvoltarea și modernizarea agriculturii românești este unul deosebit de important. Înseamnă și o muncă susținută de a analiza, verifica și confirma investițiile pe care fermierii noștri le propun. Fiecare proiect este evaluat cu cea mai mare atenție. Toate sunt la fel de importante pentru că fiecare este o cărămidă pusă la temelia economiei agrare a României.

Suntem mândri de beneficiarii noștri, de performanțele lor și le mulțumim pentru că munca lor de zi cu zi aduce țării hrană și dezvoltare. Agenția va fi mereu angrenată în modernizarea și tehnologizarea agriculturii și a creșterii performanței acesteia. Fondurile europene nerambursabile sunt acel motor de care este mare nevoie în continuare”, a precizat George Chiriță, directorul general al AFIR.

Un sfert dintre tinerii subvenționați, din zona montană

AFIR a sprijinit financiar 20.124 de tineri fermieri prin intermediul submăsurilor (sM) agricole din PNDR: 13.924 de tineri fermieri prin sM 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, iar prin sM 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au primit finanțare alți 4.718.

Prin sM 4.1 – investiții în exploatații agricole AFIR a finanțat 785 de tineri fermieri, iar prin sM 4.1a investiții în exploatații pomicole au primit fonduri 68 de tineri pomicultori. Din totalul tinerilor fermieri, 4.132 de tineri fermieri sunt din zona montană.

Cu ajutorul fondurilor europene disponibile fermierilor în cadrul submăsurii 4.1, s-au înființat 1.821 de ferme pentru culturi de câmp, 509 ferme pomicole, 126 pentru creșterea bovinelor de lapte, 153 mixte, 113 pentru bovine de carne, 83 horticole, 68 de păsări, 51 porcine, 16 de ovine și caprine, 7 apicole. 657.576 ha este suprafața exploatațiilor agricole finanțate prin intermediul submăsurilor gestionate de AFIR.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Romanian Economic Monitor (REM), proiect al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a publicat harta salariilor medii nete pe județe din țară: atât tabloul actual, cât și evoluția în ultimele 12 luni.

Salariile din Sălaj au crescut cel mai mult în România

Articolul următor

Fabrica Welthaus, vizitată de sportivii de la SCM Zalău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share