Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție portugheză în Sibiu: Parcul Fotovoltaic Săliște

Un investitor portughez va construi un parc fotovoltaic la Săliște, județul Sibiu. Suprafața totală a Parcului Fotovoltaic Săliște are 488.860 mp, iar anual acesta va produce circa 47.000 MWh energie electrică.

Potrivit memoriului de prezentare a investiției, depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, certificatul de urbanism pentru viitorul parc fotovoltaic a fost obținut în februarie 2022. Parcul urmează să aibă puterea instalată de 30 MW, iar anual va produce circa 47.000 MWh energie electrică.

Valoarea investiției nu este făcută publică, în document seprecizează că este o „informație confidențială”.

Perioada de implementare propusă: 2022-2025.

Parcul fotovoltaic se învecinează la nord cu calea ferată Săliște-Sebeș și autostrada A1, la sud cu DN1 și culoarul de protecție a conductei de gaz, iar la est și vest cu terenuri agricole.

Suprafața Parcului Fotovoltaic Săliște are 488.860 mp (suprafața totală din acte) sau 453.844 mp (suprafață totală după repoziționările cadastrale propuse).

„Panourile fotovoltaice și invertoarele urmează să fie selectate în funcție de costuri și performanțe. Un posibil exemplu ar fi: circa 60.000 panouri de tip monocristalin de 550 W + 175 invertoare de 185 kW.
În ce privește cablurile electrice și accesoriile, acestea vor fi de trei tipuri:
a) Curent continuu (DC) – se propun cabluri solare rezistente UV care se vor poza pe structura metalică pe care se fixează panourile fotovoltaice, în tuburi riflate și canale de cabluri speciale pentru protecția de cabluri electrice.
b) Curent alternativ (AC) – se propun cabluri armate, ce se vor poza în canale de cabluri.
c) Cabluri de comunicație – se propun cabluri de tip ethernet, STP.

(…) În vederea ridicării tensiunii curentului produs de la joasă la medie tensiune (20 kV), se vor amplasa în arealul parcului o serie de 16-20 posturi trafo, cu o capacitate individuală de 2000-2500 kVA, amplasate în incinte pietruite sau containere metalice. Pentru eficiența rețelei electrice interne, ele vor putea fi grupate câte două”, se mai menționează în documentul care a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

Conform unui ordin al ANRE din 2016, Parcul fotovoltaic Săliște va fi un obiectiv energetic de categorie D, adică tensiunea punctului de racordare este mai mare sau egală cu 110 kV și Puterea instalată mai mare sau egală cu 20 MW.

„Stația principală de transformare 20/110 kV va fi amplasată în zona centrală-vestică a parcului, în apropierea intrării în perimetru și a liniei LEA 110 kV din rețeaua de distribuție operată de Electrica Transilvania Sud SA (…) Racordul stației de transformare se va fce pe sectorul Orlat – Miercurea Sibiului al acestei linii, la o distanță de aproximativ 11,8 km față de stația de transformare 110/20 kV Orlat, respectiv la aproximativ 16,2 km de stația de transformare 110/20 kV Miercurea Sibiului. Racordul aerian va fi de tip agățat sau de tip intrare – ieșire (ambele necesitând un stâlp terminal de derivație), în funcție de concluziile rezultate în urma avizării Studiului de Soluție pentru racordare”, mai scrie în memoriul de prezentare.

De asemenea, se menționează că operarea parcului se va face în principal de la distanță (prin monitorizare SCADA cu transmisie GSM), având nevoie de intervenție umană doar pentru lucrări de reparații și mentenanță, cât și pentru ținerea sub control a vegetației ierbacee din perimetru.

Avantajele sistemelor bazate pe energie regenerabilă solară, la care face referire investitorul, sunt următoarele:
– Sursă de energie gratuită, inepuizabilă și infinit regenerabilă – reduce riscurile asociate prețurilor volatile ale combustibililor fosili;
– Energie curată care ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
– Nu există poluare de gaze, deșeuri, risc de accidente fizice;
– Modularitate – dimensiunea instalației poate fi ajustată cu ușurință în conformitate cu nevoile și resursele disponibile. Echipamentul de producție poate fi instalat în apropierea locului de consum, evitându-se astfel pierderile de electricitate din cauza distribuției și transportului;
– Întreținere facilă – activitățile, costurile de întreținere și reparații sunt minime, deoarece nu există părți în mișcare.

Ultimul aviz obținut de investitor este cel obținut de la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu. Compania care va construi parcul este Hyperion Soare SRL, cu sediul în București. Compania a fost înființată în 2021 și este adminsitrată de un cetățean spaniol, iar unicul acționar fiind firma portugheză Hyperion Energy Investments SGPS SA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ADI Nord Trans și Primăria Mediaș discută despre dezvoltarea transportului public în nordul județului Sibiu

Articolul următor
Potrivit specialiștilor, este de așteptat o revenire a titlului Netflix, de la bursă, ca efect al creșterii numărului de clienți din 2022 și a noii strategii de creștere a veniturilor, pe care compania a început deja să o implementeze.

Analiză Goldring: 2023, atractiv pentru investitorii la bursă din perspectiva dividendelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share