Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința Anuală de Fiscalitate EY 2023 a prezentat firmelor din Timișoara ultimele noutăți din domeniul economic

Centrul de congrese al Iulius Town Timișoara a găzduit, marți, o nouă ediție, cea cu numărul 17, a Conferinței Anuale de Fiscalitate EY 2023.

Cei mai buni specialiști ai Ernst & Young, cunoscuta societate de consultanță și audit, au prezentat cele mai noi noutăți din domeniul fiscal, al mediului și al resurselor umane, dar și perspectivele la care firmele trebuie să se aștepte în aceste sectoare, în anii viitori. Și au făcut-o într-un mod inedit, interactiv, cu răspunsuri și întrebări, dar și cu cei din sală primind premii pentru răspunsurile date.

Au fost câteva teme principale abordate, care ulterior au fost dezvoltate de reprezentanții companiei de consultanță: Noua eră digitală pentru raportările și controalele fiscale (SAF-T, E-factura și E-transport); Modificări recente privind impozitarea națională și internațională în domeniul taxelor directe; Prețurile de transfer – ultimele dezvoltări în domeniu și perspective; Noi raportări începând cu anul 2023: Directiva de raportare publică a informațiilor privind impozitul pe profit; Schimbări radicale în controalele fiscale; Noutăți în domeniul TVA; Taxele la Fondul pentru mediu în 2023; Salariat vs colaborator: tendințe, perspective și provocări.

Un punct interesant abordat a fost cel al controalelor fiscale, unul care dă dureri de cap oricărui contabil, atunci când are loc. O certitudine observată în activitatea desfășurată de ANAF este că numărul acestor controale a crescut după pandemie, de asemenea, având în vedere schimbările legislative în domeniu este de așteptat ca din 2026 numărul verificărilor să sporească.

Subiectul, abordat de Corina Mureșan, a analizat schimbările importante care vor apărea în domeniul acestor verificări. Din anul 2026 va fi introdusă analiza de risc, cu ajutorul căreia va avea loc și selectarea contribuabililor, a celor care reprezintă un risc fiscal sporit. Selecția se va face la nivel central, dar nu va exclude și restul firmelor, fără un risc fiscal sporit, aleatoriu vor fi selectate și asemenea unități economice. S-a mai discutat despre data începerii inspecției fiscale, a locului unde se desfășoară operațiunea, la sediul contribuabilului sau la Finanțe.

Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale, a fost ideea principală a analizei realizate. Important, se va pune accent pe prevenire și nu pe ”amendare”. Agentul economic va avea posibilitatea îndreptării unei greșeli și va putea îndrepta în mod voluntar eventuala greșeală apărută.

Extrem de atractivă a fost pentru cei prezenți a fost prezentarea realizată de Costin Manta, unul dintre specialiștii E & Y, care a abordat, printre altele problematica TVA, dar și a stabilirii unui sediu permanent pentru firmă. El a oferit o serie de exemple din jurisprudența europeană, cazuri care s-au referit la aceste sedii permanente și la modul în care a abordat Curtea Europeană de Justiție diferite cazuri și dispute dintre societățile comerciale din diferite țări și Fisc.

La începutul acestui an au intrat în vigoare o serie de modificări legislative și de proceduri, cu impact asupra contribuabililor, atât persoane fizice, cât și juridice, care vor fi nevoiți să se conformeze noilor reguli. Creșterea conformării fiscale privind impozitul pe venit și impozitul pe profit este un obiectiv prioritar pentru autorități, prin care se vor putea asigura veniturile bugetului de stat și îndeplinirea obiectivului de creștere a ponderii taxelor colectate în PIB, de la 27% (2022) la 30% (2023). Nu mai puțin importantă, alături de implementarea declarațiilor electronice – SAF-T, e-factura și ro-e-transport – este Directiva de raportare publică a informațiilor privind impozitul pe profit, ca noutate a anului în curs.

Transformarea și automatizarea funcției fiscale în România, reformarea sistemului fiscal național, aspecte privind impozitul pe profit, impozitul pe veniturile persoanelor fizice, provocările privind inspecțiile fiscale pe TVA, taxele de mediu, noutățile din domeniul vamal sau impactul schimbului transfrontalier de informații fiscale au fost printre cele mai importante linii ale dezbaterilor din cadrul Conferinței Anuale de Fiscalitate EY 2023.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

10 contracte de finanțare, prin PNRR, în valoare de 32,5 milioane euro pentru Oradea

Articolul următor

4,133 milioane de euro pentru modernizarea bibliotecilor din Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share