Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șeful Cemacon: “Sperăm ca piața construcțiilor să se stabilizeze”

Directorul general al Cemacon a făcut estimările cu ocazia prezentării raportului anual al producătorului clujean de materiale de construcții.
Diplomatului coreean i-au fost prezentate mai multe unități de producție din Sălaj | Foto: Cemacon, Florian Neaga

Daniel Șologon se așteaptă, pentru 2023, la o primă etapă de stabilizare a pieței, fără a preconiza scăderi abrupte ale cererii și ale pieței construcțiilor rezidențiale noi.

Directorul general al Cemacon a făcut estimările cu ocazia prezentării raportului anual al producătorului clujean de materiale de construcții. “Gestionarea anului 2022, unul volatil și turbulent, demonstrează că suntem o companie matură, stabilă și cu un foarte bun potențial de creștere, dat de experiență valorificării la maximum a resurselor pe care le deține și de capacitatea de a atrage și fructifica oportunitățile noi din piață.

Managementul strategic este orientat spre modernizare tehnologică, sustenabilitate și solidaritate cu ceilalți antreprenori din România. Performanța financiară înregistrată în 2022 este un indicator al flexibilității și creativității noastre în condiții de presiuni externe (final de pandemie, criză energiei, război în vecinătate, contractarea pieței de construcții, lipsa predictibilității fiscale).

Mă bucură capitalizarea rezultatelor anilor recenți foarte buni. Capitalul financiar semnificativ acumulat va susține investițiile planificate pentru acest an, dar și achiziția unei fabrici similare, la care lucrăm. Punem în valoare know-how-ul și resursele acumulate pentru a ne dezvolta în sectorul de materiale de construcții.

Anul acesta, vom lansa o fabrică de plăcuțe de cărămidă aparentă klinkerizată și ne vom extinde capacitățile de producție de blocuri ceramice cu achiziția unei unități de producție în județul Bihor. Ne așteptăm că în 2023 piața să urmeze cursul firesc al ciclurilor economice și să intrăm într-o etapă de stabilizare a pieței, fără a preconiza scăderi abrupte ale cererii și ale pieței construcțiilor rezidențiale noi.

Ne planificăm activitatea de producție bazându-ne pe faptul că solicitările de locuințe care să asigure confort și eficiență energetică se vor menține pe un trend constant, iar noi putem livra soluții care să răspundă optim nevoilor beneficiarilor. Cu această convingere lucrăm intens la implementarea de proiecte de investiții consistente, ne consolidăm echipa și investim în dezvoltarea resursei umane”, spune Șologon.

Un an fără predictibilitate

“Cemacon a reușit să mențină trendul crescător, înregistrând o cifră de afaceri de 221 de milioane lei, în urcare cu 26% față de anul precedent, un rezultat net de 69,8 milioane lei și o rată a profitabilității de 31,5%. Toate aceste rezultate au venit într-un context economic destul de dificil de anticipat, cu multe modificări în zona de resurse energetice, creșterea dobânzilor și o inflație generalizată.

Neavând o predictibilitate și o stabilitate a costurilor pentru energie electrică și gaz, am reușit să fructificăm investiția în centrală de cogenerare, implementată în 2021. În 2022 am primit o finanțare nerambursabilă de 45% din valoarea investiției, pentru un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1 MWH, prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014‐2021.

Proiectul este în curs de implementare. Ne așteptăm ca, în a doua jumătate a anului, să beneficiem de pe urma acestei noi investiții. Liniile de producție au operat la capacitate, neexistând întreruperi majore ale fluxului de producție, ceea ce a permis obținerea unor sinergii operaționale semnificative, cu impact direct în costul de producție și în profitabilitatea companiei”, se menționează în raportul anual.

Noua linie de producție, aproape de final

“La nivel bilanțier, modificările din zona de active imobilizate sunt generate de implementarea noii linii de fabricație pentru plăcuțe de cărămidă aparentă klinkerizată, proiect care se desfășoară conform calendarului. Stocurile au crescut ca urmare a producției realizate în perioada de iarnă, în directă corelație cu veniturile din producția stocată, pregătind astfel strategia comercială pentru 2023.

Creșterile la nivelul creanțelor sunt datorate avansurilor plătite furnizorilor de imobilizări pentru proiectele în curs ale companiei. Numerarul a crescut atât ca urmare a activității comerciale desfășurate, cât și a majorării de capital finalizate în septembrie 2022, corespondent cu creșterea capitalului social.

Datoriile pe termen scurt și lung nu au suferit modificări semnificative, creșterile fiind determinate de activitatea operațională și investițională din perioada. Activele nete la finalul perioadei de raportare încheiate la 31 decembrie 2022 înregistrau o creștere de 57% față de anul precedent, cumulând 371 milioane lei”, potrivit conducerii Cemacon.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Devenită lider de piață și la cultura de rapiță, compania Corteva Agriscience este alături de fermierii care au ales în toamna anului trecut să semene hibrizi Pioneer.

Corteva estimează vânzări anuale de peste 18 miliarde de dolari

Articolul următor

Consum responsabil și combaterea risipei alimentare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share