Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunile Transilvaniei și Banatului primesc 4 miliarde euro din Europa

În această parte a țării, RNV va dispune fonduri de 1,43 miliarde de euro, Regiunea Centru de 1,38 miliarde, iar Regiunea Vest, de 1,17 miliarde, s-a anunțat cu ocazia lansării Politicii de Coeziune în România, de la Iași.

Ardealul de Nord va beneficia de cele mai mari sume dintre Programele Operaționale Regionale (POR) menționate.

În această parte a țării, Regiunea Nord-Vest va dispune fonduri de 1,43 miliarde de euro, Regiunea Centru de 1,38 miliarde, iar Regiunea Vest, de 1,17 miliarde, s-a anunțat cu ocazia lansării Politicii de Coeziune în România, de la Iași.

Pentru descentralizarea și simplificarea accesării fondurilor, agențiile de dezvoltare regională vor exercita atribuții care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Banii pe regiuni (2021-2027)

  • Programul Regional Vest, 1,17 miliarde euro
  • Programul Regional Centru, 1,38 miliarde euro
  • Programul Regional Sud, 1,20 miliarde euro
  • Programul Regional București-Ilfov, 1,46 miliarde euro
  • Programul Regional Sud-Est, 1,48 miliarde euro
  • Programul Regional Nord-Vest, 1,43 miliarde euro
  • Programul Regional Nord-Est, 1,75 miliarde euro
  • Programul Regional Sud-Vest, 1,20 miliarde de euro

Doi comisari europeni la lansare

Evenimentul a fost marcat de comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit; ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș; ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Vizita a debutat cu o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Cu acest prilej a fost prezentat impactul pozitiv al fondurilor europene pentru dezvoltarea României și recuperarea decalajelor dintre regiuni. La Iași au fost prezentate investițiile de 46 miliarde euro cuprinse în Politica de Coeziune, stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional.

Acestea cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.

Boloș vrea creștere economică mai mare

”Lansăm Politica de Coeziune 2021-2027, ce aduce României 46 miliarde euro pentru investiții strategice în spitale mai sigure, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, sprijin pentru mediul de afaceri.

Acest instrument este cea mai importantă politică europeană de investiții, care vine să local, să mobilizeze resurse, fiind un vector pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și dezvoltare, în toate regiunile și orașele din UE.

Până acum, fondurile europene au adus României competitivitate economică, evoluția PIB fiind puternic crescătoare (58,1%), iar productivitatea muncii înregistrând o creștere semnificativă (64%). Ne așteptăm ca proiectele contractate până la finalul lui 2021 să inducă o creștere economică cu 23% mai mare pentru finalul acestui an.

Procesul de programare pentru perioada 2021-2027 a fost complex, cu multe provocări pe care le-am depășit împreună. Am conturat 16 programe, 8 naționale și 8 regionale, în baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor.

În stabilirea orientărilor strategice de dezvoltare, a fost avută în vedere o abordare integrată a nevoilor specifice regiunilor și teritoriilor, prin asigurarea unui echilibru între intervențiile susținute la nivel național și cele la nivel regional. Am pus accent pe sinergia surselor de finanțare, în 2014-2020, 2021-2027, și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a spus Marcel Boloș.

Regiuni dezechilibrate economic

”Programele de coeziune reprezintă o investiție comună, prin care Comisia Europeană (CE) și România angajează 45 miliarde euro pentru viitorul țării. Este o sumă importantă, dar mai mult decât doar o sumă de bani, pentru că aceste investiții se regăsesc în schimbările din viața noastră.

Este a treia rundă de programe de coeziune în România, fiecare dintre acestea fiind marcată de creștere economică, de progrese substanțiale și de creșterea nivelului de trai. În noua perioadă de programare, atât cele opt programe naționale, cât și cele opt regionale trebuie să contribuie la creșterea rezilienței și la o dezvoltare mai echilibrată a tuturor regiunilor din România.

Ele reflectă voința noastră comună de a crea o Românie mai rezilientă care include și protejează toți cetățenii, iar acest lucru începe cu programele regionale ale căror investiții vor asigura faptul că dezvoltarea trece dincolo de București și că nicio regiune nu rămâne în urmă”, a transmis Elisa Ferreira.

Vor să reducă sărăcia în țară

Nicolas Schmit a subliniat importanța investițiilor în măsuri de creștere a ocupării și de reducere a sărăciei, prin programele aferente perioadei 2021-2027. ”Din momentul aderării la UE, politica de coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România și a adus schimbări reale în viața cetățenilor, abordând probleme sociale presante.

Cu 10 ani în urmă, 45% din populația României era în risc de sărăcie și excluziune socială, astăzi acest procent este cu 10 puncte mai mic. Între 2021 și 2027, politica de coeziune investește 30 de miliarde de euro în România, pe lângă cele 27 de miliarde prevăzute în PNRR.

Împreună, am creat programe care abordează cele mai presante provocări ale României și sunt convins că impactul va fi unul important. Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăți sistemul de educație și incluziunea socială, precum și serviciile publice de ocupare”.

Acord semnat la Alba

Acordul de Parteneriat dintre România și CE a fost semnat la Alba Iulia, în octombrie 2022, fiind aprobate de către CE cele 16 programe aferente perioadei 2021-2027. România beneficiază de opt programe naționale și de opt regionale, primele apeluri fiind așteptate în trimestrul II.

Programele naționale sunt Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (2,2 miliarde euro), Tranziție Justă (2,5 miliarde), Incluziune și Demnitate Socială (4,1 miliarde), Educație și Ocupare (4,3 miliarde), Sănătate (5,8 miliarde), Transport (9,6 miliarde), Dezvoltare Durabilă (5,2 miliarde), Asistență Tehnică (0,9 miliarde).

Programul Tranziție Justă urmărește crearea de locuri de muncă și modernizare în județele Hunedoara, Mureș, Dolj, Gorj, Galați, Prahova. Cea mai mare alocare din Programul Sănătate este destinată infrastructurii spitalicești (2,8 miliarde euro) și va finanța trei spitale regionale la Iași, Cluj, Craiova; lucrări pentru 7 spitale județene și 20 mici, municipale și orășenești; servicii de prevenție pentru 800.000 de persoane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În weekend, Târgul Florilor la Arad

Articolul următor

Theodora Golf Club reprezintă România la competiția mondială dedicată industriei turismului de golf

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share