Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tangerine Dream va concerta la TIFF

Pionierii muzicii electronice, Tangerine Dream, vor susține un concert în 15 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Trupa germană este un nume important din perioada timpurie a muzicii electronice | Foto: Katja Ruge

Două concerte au fost anunțate la Cluj-Napoca și Bonțida în cadrul festivalului.

Pionierii muzicii electronice, Tangerine Dream, vor susține un concert în 15 iunie, la Casa de Cultură a Studenților, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Înființată în 1967 de către Edgar Froese în Vestul Berlinului, este o trupă formatoare pentru muzica electronică.

Albumul său revoluționar “Phaedra”, lansat în 1974, a atins statutul de cult în Marea Britanie și a devenit un reper al genului. Tangerine Dream a compus piese lungi, cu structuri unice, deschizând noi dimensiuni în sunet, stilul lor fiind catalogat drept Kosmische Musik. În ultimii 50 de ani, trupa a lansat 100 de albume de studio și a fost nominalizată de șapte ori la premiile Grammy.

Aceasta a creat peste 60 de coloane sonore de film, inclusiv pentru “Legend” (1985) al lui Ridley Scott, pentru thrillerul “Sorcerer” (1977) al lui William Friedkin și pentru filmul neo-noir “Thief” (1981) al lui Michael Mann. Din discografia sa face parte și “The Night in Romania”, piesă care ar fi trebuit să se afle pe coloana sonoră a filmului “The Keep” (r. Michael Mann, 1983), lansată doar în 2020, pe un album special.

În 2013, Tangerine Dream a compus muzica pentru jocul video Grand Theft Auto V, care a devenit unul dintre cele mai de succes din istorie. Muzica sa apare și în serialul “Stranger Things”, de pe Netflix. După moartea fondatorului Edgar Froese, în 2015, din formație fac parte Thorsten Quaeschning, violinista Hoshiko Yamane și Paul Frick. Cel mai recent album al formației, “Raum”, a fost lansat în 2022.

Jay-Jay Johanson, la Castelul Banffy

Domeniul din Bonțida va fi decorul pentru concertul susținut de artistul suedezo-britanic Jay-Jay Johanson în 10 iunie, în primul weekend al TIFF, într-o seară specială, parte din programul Focus Nordic.

Cunoscut pentru vocea sa melancolică și hituri ca “On the Radio”, “She Doesn’t Live Here Anymore”, “You’ll Miss Me when I’m Gone”, e considerat ca unul dintre cei mai influenți artiști electro ai generației sale. Cel mai recent album, “Rorschach Test”, a fost lansat în 2021.

Concertul va fi urmat de proiecția documentarului “And the King Said, What a Fantastic Machine” (Ce mașinărie fantastică!), regia Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck, Suedia, 2023, care a câștigat Premiul Juriului la Sundance.

Un colaj impresionant și inventiv, filmul aduce pe ecran două secole de imagine, de la prima fotografie din istorie la apariția cinematografiei și a evoluției fulminante a televiziunii, până la tehnologia de astăzi, când oricine e un potențial creator de conținut, iar pe planetă există 45 miliarde de camere video.

Lungmetrajul de debut al celor doi cineaști suedezi explorează fascinația eternă a oamenilor de a se privi pe sine și mijloacele pe care ei le-au inventat pentru a face acest lucru, schimbând fundamental istoria și societatea. Titlul original neobișnuit de lung al filmului parafrazează o replică a regelui Eduard VII al Regatului Unit, impresionat de filmarea ceremoniei sale de încoronare din 1902, opera lui Georges Melies.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Transilvania Investments Brașov a încheiat 2022 cu venituri de 91,3 milioane de lei și un profit net de 63 de milioane, la finalul unui an în care fondul de investiții a trecut prin schimbări importante: rebranding și implementarea noi strategii investiționale.

Profit de 13 milioane de euro la Transilvania Investments

Articolul următor
Tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania (A3) va fi terminat în această vară, dar nu are continuitate.

Autostrada spre nicăieri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share