Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea s-a împrumutat cu 20,9 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

Primarul Florin Birta a semnat joi, 22 iunie, la București, cu Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată de vicepreședinta Lilyana Pavlova, un contract de împrumut în valoare de 20,9 milioane de euro pentru finanțarea de investiții în transportul urban, regenerarea urbană și îmbunătățirea eficienței energetice a școlilor, clădirilor publice și iluminatului stradal.

Acordarea acestui împrumut substanțial vine ca urmare a unei colaborări pe termen lung între BEI și municipalitatea orădeană.

Bani din credite pentru dezvoltarea orașului

În ultimii 15 ani, Grupul BEI a acordat Primăriei Oradea aproape 115 milioane de euro, sub formă de împrumut, în vederea sprijinirii dezvoltării orașului. Ultimul credit, în valoare de 20,9 milioane de euro, va însemna finanțarea unor proiecte importante pentru municipiul nostru:

  1. Iluminat public inteligent în Oradea, cu un cost total al proiectului de 8.933.739 euro, din care 7,5 milioane de euro din creditul BEI;

Acest obiectiv prevede creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public din municipiu, implementarea unor centrale de monitorizare și analiză energetică în scopul digitalizării SIP din Oradea și creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public – etapa I;

  1. Modernizarea Parcului 1 Decembrie, valoare totală de 10.423.027 euro, din care 6.285.175 euro susținută din creditul BEI.
  2. Alinierea vehiculelor de transport public din Oradea la cerințele de dezvoltare durabilă (achiziționarea de autobuze), valoare totală – 21.855.052 euro (7.114.825 euro din credit BEI).

„Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții durează deja de 15 ani, generând pentru administrația publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reușit să finalizăm mari obiective de investiții pentru comunitatea noastră, dar și un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutați am reușit să dublăm investițiile din resurse proprii. Am dovedit că ne luăm în serios angajamentele și știm să gestionăm situațiile dificile, ceea ce, cred, ne face un colaborator de încredere. Faptul că am obținut acest credit de investiții se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiștii din cadrul Primăriei Oradea cu oficiali BEI și o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului”, a precizat primarul Florin Birta.

„Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia țării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că Grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susțină oferind finanțare pentru școli, spitale, infrastructură publică, universități și transport mai bune și sprijinind acțiunile climatice și micile întreprinderi. Angajamentul nostru față de România rămâne puternic, așa cum o demonstrează noile finanțări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană și micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare și reziliență”, a declarat vicepreședinta BEI, Lilyana Pavlova.

Tot joi, 22 iulie 2023, edilul Oradiei a luat parte și la un panel dedicat Băncii Europene de Investiții, în cadrul căruia au fost marcate trei decenii de activitate a BEI în România, ocazie cu care s-au menționat proiecte și parteneriate încheiate în toți acești ani.

Banca Europeană de Investiții, 30 de ani de activitate în România

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acestei și lucrează în România de la începutul anilor 1990. Țara noastră găzduiește unul dintre cele mai mari birouri ale Grupului BEI din lume și este cel mai mare beneficiar de consultanță din partea BEI, care sprijină autoritățile române în pregătirea și punerea în aplicare a proiectelor cofinanțate cu fonduri UE.

De la înființarea sa, FEI a oferit finanțare în valoare de 2,3 miliarde de euro prin 115 contracte în România. Se preconizează că aceste investiții vor genera finanțare de aproximativ 6,5 miliarde de euro, iar până acum au susținut peste 381 000 de locuri de muncă.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dezbatere la Sibiu: Coeziunea este valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei

Articolul următor
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate (AMPS), a delegat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) atribuțiile privitoare la implementarea proiectelor finanțate în cadrul acestuia în regiune.

15 ani pentru macheta Spitalului Regional de Urgență Cluj. "Îl terminăm în 2027"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share