Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

85% din rețeaua de termoficare a Oradiei, reabilitată până la finalul anului

Lucrările de reabilitare a rețelelor de termoficare din municipiul Oradea, etapa a treia, sunt în fază avansată, 76% dintre traseele incluse în contracte fiind înlocuite sau aproape finalizate. Cu prioritate, au fost vizate rețelele de diametre mari, vitale pentru funcționarea în siguranță a sistemului, în zone importante din oraș.

Primarul Florin Birta a vizitat vineri, 21 iulie 2023, mai multe șantiere de pe arterele principale unde traficul este îngreunat din cauza lucrărilor, dând asigurări că, până la începerea anului școlar, acestea vor fi închise. Mai mult, etapa a III-a ar urma să se finalizeze până la sfârșitul lui 2023, ceea ce va însemna că, în iarnă, Oradea va avea 85% din întreg sistemul de termoficare reabilitat.

„Așa cum anunțat încă din iunie, am amânat aceste șantiere care blochează traficul pentru perioada de vacanță, când circulația este mai lejeră. Am vizitat azi trei din aceste zone cu blocaje, zona Averescu unde se înlocuiesc conductele, b-dul Magheru, unde este blocată o bandă de circulație pe direcția Centrul Civic – Magazinul Crișul și zona Colegiului Național Emanuil Gojdu, unde sunt tot lucrări de înlocuire a acestor magistrale. Vrem ca toate aceste lucrări să fie finalizate până în toamnă, când reîncepe școala. La finalul acestei etape care vizează 23 de kilometri de conducte primare reabilitate, vom avea 85% din sistemul de termoficare reabilitat. Asta înseamnă că nu vom mai avea pierderi pe rețea, nu vom mai avea ierni în care orădenii să rămână perioade îndelungate de timp fără agent termic sau apă caldă, așa cum se întâmplă în alte orașe și, totodată, costul de producere a gigacaloriei și suportat de locuitorii orașului va fi mult mai mic decât în alte zone”, a precizat primarul Florin Birta.

În continuarea celor două etape anterioare, etapa a III-a coroborată cu investiția Nufărul 1 Geotermal va duce reabilitarea rețelei de transport la un procent de 85% din lungimea totală a rețelei primare (având aproximativ 86 km) și va consolida reabilitarea și modernizarea SACET Oradea prin reabilitarea de puncte termice și rețele de distribuție, iar acolo unde este posibil tehnic și fezabil economic, renunțarea la punctele termice mari, de cvartal și înlocuirea acestora cu minipuncte termice, la nivel de condominiu.

Totodată, în zona Ioșia Nord se creează premisele tehnice necesare utilizării superioare a resursei geotermale – în cursul iernii trecute cele 6 puncte termice din cartier fiind alimentate preponderent din energie geotermală, în funcție de regimul de funcționare necesar.

Etapa a III-a, demarată în luna mai 2023

Lucrările de înlocuire a rețelei de termoficare derulate în cadrul obiectivului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa III”, LOT I Rețele și mini-puncte termice, au început în luna mai a acestui an.

În acest moment, 35 de obiective din cele 46 sunt aflate în diverse faze de execuție (între 15% și 100%), antreprenorul lucrărilor fiind asocierea formată din IGNA CONSTRUCT SRL Oradea – lider de asociere, AVRIL SRL Negrești Oaș – asociat 1, CRITO PROD SRL Oradea – asociat 2 și MECATRON SRL Timișoara – asociat 3.

Investiția constă în reabilitarea a 23,10 km de traseu (46,2 km conducte) de tronsoane de rețea termică primară și a 1,30 km de traseu (2,6 km de conducte) de rețele de termoficare primară ce înlocuiesc rețeaua secundară.

În cadrul lotului II de lucrări sunt prevăzute modernizarea instalațiilor interioare, monitorizarea parametrilor și automatizarea din dispecerat a 42 de puncte termice.

Valoarea totală (la semnare) a acestui contract aflat în execuție este de 108.033.148,73 lei fără TVA, din care 2% este susținută din bugetul local, iar restul, fonduri nerambursabile.

Alte proiecte finalizate

Reamintim că acest proiect este complementar altor două, finalizate deja:

– „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa I”, finanțat în cadrul POS Mediu 2007-2013;

– „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa II”, proiect care a fost finanțat în cadrul POIM 2014 – 2020, Axa 7, Obiectiv Specific 7.1.

„În etapa I, 2014- 2015, au fost reabilitați 7,5 km, în etapa a II-a, 2017- 2018, 21,3 kilometri, iar în etapa a III-a, 23 de kilometri, lucrări care se derulează în prezent. Le mulțumesc colegilor mei din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională și Societății de Termoficare Oradea, care se preocupă de implementarea proiectului, precum și constructorilor care lucrează la acest proiect și care se mobilizează exemplar, chiar dacă afară sunt temperaturi foarte mari, astfel încât să se încadreze în termen și până la finalul anului să fie încheiate aceste lucrări și să nu pierdem niciun ban european”, a mai precizat primarul Florin Birta.

Acesta a făcut un apel la orădeni să dea dovadă de înțelegere în trafic, pe perioada acestor lucrări, la finalul cărora toată comunitatea va avea de câștigat.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, l-a numit pe Raul Ghirean în funcția de director economic.

Nou director economic la Farmec. Pleacă Stânceanu, vine Ghirean

Articolul următor
Inițial s-a crezut că povestea privind cumpărarea Castelului Wesselenyi din Jibou de către statul ungar printr-o serie de vânzări succesive se va termina în favoarea administrației județene

Procesul Castelului Wesselenyi din Jibou, mutat la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share