Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul tunel din autostrada Sibiu – Piteşti are deja 24 de metri

Sursă foto: Tunnel Business Magazine

Secţiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeş a autostrăzii Sibiu– Piteşti conține un tunel, din care au fost executați primii 24 de metri. Dealul Momaia din județul Argeș a fost străpuns cu ușurință, datorită solului moale, iar în prezent se desfășoară lucrări la cele două ieșiri.

Prima trecere la nivel de autostrada peste Munții Carpați, conținută de autostrada Sibiu– Piteşti, a mobilizat utilaje specifice și echipe de specialiști cu largă experiență în aplicarea unor metode adecvate zonelor montane.

Pentru lucrările din interiorul tunelului, compania a ales metoda austriacă NATM, în săpătură închisă, care își are originile din lucrările miniere și a fost făcută publică în 1938, chiar dacă în literatura de specialitate este și acum cunoscută drept noua metodă austriacă pentru tuneluri, de unde și acronimul (New Austrian Tunneling Method).

Austriecii de la PORR Construct lucrează cu două echipe concomitent la cel mai important proiect de infrastructură rutieră desfășurat în acest moment. Poate de aceea, lucrările la tunel sunt executate cu specialiștii veniți din Austria.

Metoda NATM aplicată la tunel

Metoda bazată pe tehnologii de execuție în procedeu închis presupune lucrări subterane  care se adresează terenurilor ușoare. Aceasta are la bază două operații, și anume torcretarea și bulonarea sau ancorarea.

Torcretarea este o operație prin care, cu ajutorul unor aparate speciale, se împroașcă beton la presiune mare pe pereții tunelului.

Bulonarea este operația prin care se ancorează straturile de pământ sau roci mai slabe din jurul galeriilor și tunelurilor.

Unul din avantajele acestei metode constă în faptul că nu necesită multe echipamente, şi lucrări provizorii de mare amploare, sau durată, care să ducă la dezafectarea unor zone de teren. În condiţiile în care infiltraţiile depăşesc 100 l/min se impun măsuri de drenaj, folosirea aerului comprimat sau alte măsuri speciale de menţinere a stabilităţii săpăturii.

Avantajele NATM

Pentru secțiuni de tunel mai scurte (în general mai mici de 2 km), pentru tuneluri cu geometrie variabilă și tuneluri în condiții de teren mixt, NATM oferă soluții mai rentabile, flexibile și mai sigure, fără un proces de mobilizare lung și costisitor, asociat metodei TBM(Tunnel Boring Machines0. În comparație cu metoda de construcție Cut & Cover, NATM minimizează impactul asupra mediului, evitând perturbarea suprafeței. Astăzi, metoda austriacăse potrivește pe orice teren cu suprasarcină minimă și, prin urmare, este bine potrivită pentru tuneluri în medii urbane. Datorită flexibilității și programului său de construcție extrem de fiabil, NATM a devenit larg acceptată atât de clienți, cât și de antreprenori.

PORR Construct

PORR este o companie cu capital austriac, are o istorie de peste 150 de ani și este prezentă pe 7 piețe locale din Europa. Printre acestea se numără și România, unde nucleul activității constă în proiectarea și execuția lucrărilor de infrastructură. PORR Construct S.R.L. a fost înființată în 2004 ca o filială locală a Grupului PORR și de atunci și-a desfășurat activitățile pe teritoriul României. Sediul central este situat în București și mai deținem două sucursale, una la Timișoara și alta în Buftea. Activitățile principale se desfășoară în sectoarele de construcții de clădiri și lucrări de infrastructură.
PORR Romania face parte din Grupul PORR internațional cu sediul principal la Viena, Austria și sucursale în  Austria, Germania, Elveția, Republica Cehă, Polonia și România, dar și Norvegia sau Qatar.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Code Crafters, compania de tehnologie a grupului financiar Banca Transilvania (BT), își extinde capacitatea de livrare a soluțiilor folosite în industria bancară prin creșterea echipei și diversificarea tehnologiilor folosite.

Banca Transilvania își dezvoltă propria companie de IT

Articolul următor

Andreea Negru, Președinte ADAA: “Gala Excelența în Business este un moment important pentru a celebra, învăța și inspira”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share