Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai spectaculos drum din județul Bihor, Drumul Apusenilor a fost finalizat

Frumusețile montane ale județului vor fi mai ușor puse în valoare și aduse în atenția turiștilor. Cascadele Vălul Miresei și Iadolina, pârâul Valea Iadului și alte frumuseți montane din zonă sunt acum accesibile iubitorilor de natură.

Asta, datorită finalizării lucrărilor la Drumul Apusenilor, cel mai spectaculos drum din județul Bihor, care au fost finalizate și recepționate. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut luni, 30 octombrie, o conferință de presă pe traseul Drumului Apusenilor.

La conferința de presă au fost invitați Cornel Popa și Pásztor Sándor, președinții Consiliului Județean Bihor în mandatul cărora a fost inițiat proiectul și au fost demarate lucrările. Au fost invitați, de asemenea, primarii unităților administrativ – teritoriale pe raza cărora trece traseul (Beiuș, Drăgănești, Curățele, Budureasa și Bulz) și consilierii județeni Toderici Mihai, Dan Bodea și Florin Oros.

Este un proiect foarte important pentru județul nostru din mai multe motive. Acest drum face legătura între două zone turistice importante, Valea Crișului Repede și Depresiunea Beiușului. De asemenea, pune în valoare câteva obiective turistice importante, de la Izvorul Minunilor și stațiunea Stâna de Vale, la cascadele minunate de pe marginea acestui drum, cum sunt Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, dar și Barajul Leșu. Mulți dintre cei care vin aici cu siguranță vor investi în această zonă turistică importantă a județului nostru”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

 

Structură

Traseul Drumului Apusenilor din județul Bihor are o lungime totală de 56,3 kilometri și cuprinde trei sectoare de drumuri județene: (1) DJ 764A Beiuș – Stâna de Vale, în lungime de 26,16 km, (2) DJ 108J Stâna de Vale – Remeți, în lungime de 17,215 km și (3) DJ 108K Remeți – limită județ Cluj, în lungime de 12,893 km.

Lucrările la DJ 108K, sectorul de 12,9 kilometri, au fost finalizate și recepționate în august 2021.

„Când am inițiat acest proiect, aveam în vedere punerea în valoare a ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat în județul Bihor și împrejurimi și de care nu ne puteam bucura fără o infrastructură rutieră satisfăcătoare. I-am invitat la Bihor pe toți ceilalți cinci președinți de consilii județene din regiune să negociem banii europeni și am ajuns la concluzia că cel mai potrivit este să ne apucăm de lucru, după ce am stabilit fiecare segmentele de drum din județul nostru”, a punctat Cornel Popa, fost președinte al Consiliului Județean Bihor în perioada 2012 – 2016.

Pásztor Sándor, președinte al CJ Bihor în mandatul 2016 – 2020, a adăugat: „Eu cred că este un exemplu de normalitate și consens pentru toată țara, pentru că șase județe au reușit să dea mâna și să creeze un coridor prin care se leagă unul de celălalt. Noi când am predat ștafeta era undeva la 35% realizat. Legat de Barajul Leșu din zonă, precizez că este pe locul doi pe lista barajelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR.

Proiectul „Traseul Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni” a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a contractelor de finanțare pentru cele trei tronsoane este de 182.258.822 lei, inclusiv TVA, iar valoarea totală a contractelor de proiectare și execuție este de 162.299.489 lei, inclusiv TVA.

„A fost un proiect dificil de realizat, pentru că s-au construit aici patru noi poduri, a fost nevoie de derocarea unor suprafețe întinse, de lucrări masive de consolidare pentru a asigura o infrastructură corespunzătoare și lucrări de siguranță” , a adăugat Mircea Mălan.

Proiectul a fost executat de asocierea de firme SC Drumuri Orășenești SA – lider, SC MBS Group SRL, SC Aquacons SRL și D`Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali SRL.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Printr-o colaborare cu Microsoft, Banca Transilvania (BT) Cluj integrează inteligența artificială (AI) în comunicarea online, lansând pe această platformă funcționalitatea AI Search, ce are la bază soluția Azure Open AI Service.

Microsoft Azure Open AI, integrat de Banca Transilvania

Articolul următor
Inițiatorii de la Cluj ai strategiei și-au propus ca, prin rețelele de fibră optică și metropolitană, sateliți și tehnologii de comunicații cuantice (TCC), România să facă jocurile în domeniu la nivel internațional.

Clujul se vrea hub al tehnologiilor cuantice. “Putem deveni Taiwanul Europei”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share