Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UMFST “G.E. Palade” Târgu Mureș. Economia sănătății în sistemul medical  

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș implementează în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023 proiectul POCU/918/4/8/149892 „Program postuniversitar de formare în economia sănătății [HEALTHESIS]”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în calitate de beneficiar, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Conf. univ. dr. Mihaela Kardos, Coordonator instituțional proiect, Director Departamentul Științe Economice ED1, ne-a oferit detalii.

Care sunt premisele care au stat la baza acestui proiect?

M.K.: Rolul economiei sănătății în sistemul medical este deosebit de important având în vedere nevoile implementării politicilor și programelor de sănătate în condiții de eficiență. Raționamentele economice trebuie utilizate în luarea deciziilor, mai ales date fiind nevoile din ce în ce mai mari ale sistemului în condițiile unor constrângeri privind disponibilitatea resurselor. În plus, profesionalizarea resurselor umane este un obiectiv important pentru sistemul de sănătate, iar prin acest program postuniversitar organizat în premieră în România, UMFST ”G.E. Palade” Târgu Mureș se alătură demersurilor care contribuie la atingerea acestui obiectiv.

Ce își propune programul postuniversitar?

M.K.: Programul răspunde necesităților de formare a specialiștilor și decidenților din domeniul sănătății din România și oferă o bază teoretică și practică pentru specializarea resursei umane din sănătate, în vederea utilizării principiilor de cost-eficiență și a unui sistem de indicatori de performanță pentru intervențiile din sistemul medical. Programul este acreditat de Ministerul Educației, are 4 credite ECTS și este organizat în 8 module, cu 6 ore de activități didactice/modul, la care se adaugă activități de studiu individual și evaluare, pe parcursul cărora se studiază teme interdisciplinare de economie și sănătate.

Cui se adresează programul?/Cine sunt cursanții?

M.K.: Se adresează angajaților din sistemul public de sănătate, indiferent de domeniul de pregătire, așadar pot fi medici, farmaciști, asistenți medicali, economiști sau juriști și pot să afirm că a fost un real interes din partea acestora. În cadrul parteneriatului, ne-am delimitat arealul geografic din care să selectăm și să formăm grupul țintă de cursanți, iar universitatea noastră s-a adresat regiunilor Centru și Nord-Est, vizând inițial 40 de cursanți. Interesul a fost mai mare și, în final, avem 55 de persoane din spitale, direcții de sănătate publică sau case de asigurări de sănătate din județele Alba, Bacău, Brașov, Covasna, Harghita, Iași, Mureș, Suceava și Vaslui care, pe parcursul anului 2023, au participat la activitățile de formare organizate de UMFST ”G.E. Palade” și sunt certificate, fiind astfel printre cei 165 de specialiști, primii din România, formați în domeniul economiei sănătății în cadrul proiectului.

Ne bucurăm că avem șansa de a contribui la dezvoltarea domeniului Economiei Sănătății în România, fapt dovedit și de evenimentele pe care universitatea le-a organizat în cadrul proiectului, două workshop-uri regionale: „Economia sănătății – oportunități și provocări actuale” (6 decembrie 2022) și „Importanța și rolul economiei sănătății în performanța sistemului de sănătate” (20 octombrie 2023),  în care experți și cadre didactice au dezbătut alături de cursanți, absolvenți și decidenți din domeniul sănătății subiecte specifice.

Cum vedeți viitorul cu acest program?

M.K.: Chiar dacă activitățile în cadrul proiectului se finalizează în decembrie 2023, programul va continua, îl putem relua oricând pentru a forma și alți specialiști din sistemul de sănătate și avem deja solicitări în acest sens. La nivelul UMF ”Carol Davila” din București a fost înființat Centrul de Studii Postuniversitare în Economia Sănătății, cu rol de centru coordonator de formare dedicat, iar prin colaborarea la nivelul celor trei universități partenere, s-a  înființat rețeaua HEALTHESIS Network la care pot adera universități sau organizații interesate cu scopul de a continua demersurile pentru dezvoltarea programelor de formare în domeniul economiei sănătății la nivel național, pentru maximizarea efectelor implementării unor astfel de programe și pentru dezvoltarea domeniului, în general.

 

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a explicat importanța acestui domeniu: ”Dezvoltarea domeniului economiei sănătății în România este foarte importantă. Știm cu toții că investițiile în sănătate sunt esențiale, însă presiunea costurilor este tot mai mare, practic sistemul medical se află în permanentă competiție pentru resurse financiare limitate. În aceste condiții, deciziile care se iau trebuie să fie bine fundamentate din punct de vedere economic și avem nevoie de specialiști și decidenți în sistemul de sănătate, care să aibă competențe în utilizarea unor tehnici moderne de evaluare economică, management și metode decizionale aplicate în domeniul sănătății, bazate pe principii de cost-eficiență.

Programul postuniversitar de formare în economia sănătății răspunde exact acestor nevoi și completează oferta educațională diversă a universității, care într-o abordare comprehensivă de educație și cercetare, îmbinând tradiția și inovația, integrează tot ce înseamnă prezentul și viitorul medicinei moderne. Implementarea programului în universitatea noastră este o dovadă în plus a capacității de a valorifica sinergic resursele și competențele în domenii complementare: medicină și economie.

Proiectul în care a fost dezvoltat acest program este rezultatul unei colaborări excelente între cele trei universități și ne propunem să continuăm parteneriatul pentru consolidarea domeniul Economiei sănătății în România și, cu siguranță, vor fi și alte proiecte pe viitor prin care să contribuim împreună la dezvoltarea și funcționarea eficientă a sistemului medical din România.”

 

Cadre didactice ale UMFST, pregătite pentru a deveni formatori în Economia Sănătății

Curriculumul a fost elaborat de experți în domeniu, iar cadrele didactice care predau la acest program, prin activitățile organizate în cadrul proiectului, s-au pregătit pentru a deveni formatori în Economia Sănătății: au urmat un curs postuniversitar de formare de tip training of trainers și au participat la o serie de workshop-uri susținute de specialiști de la universități europene de prestigiu din Olanda, Marea Britanie și Italia pe teme precum managementul performanței sistemelor de sănătate, măsurarea rezultatelor și cheltuielilor în sănătate, tipuri de modele de evaluare economică, implicațiile deciziilor de stabilire a prețurilor și rambursare în diverse țări europene, managementului tehnologiilor medicale în spital și rolul unităților HTA, sustenabilitatea tratamentelor, rolul sănătății publice și tipuri de sisteme de sănătate.

 

Ce se studiază? (informații de la coordonatorii modulelor)

Modulul Economie și economia sănătății are drept scop explicarea rolului teoriei, conceptelor și metodelor economice în fundamentarea deciziilor și strategiilor în domeniul sănătății și abordează concepte economice aplicabile domeniului (de ex. cost de oportunitate, cost marginal, venit marginal, eficiență, externalități pozitive și negative etc.) pentru înțelegerea particularităților raționalității economice pe seama triadei raritate-nevoi-resurse, facilitând formarea unei perspective de ansamblu asupra abordărilor micro și macroeconomice atât la nivel instituțional, cât și al întregului sistem medical.

Conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu

 

Modulul Cererea şi oferta în domeniul sănătății, caracteristicile pieței serviciilor de sănătate oferă informații privind principiile care guvernează disponibilitatea și utilizarea serviciilor medicale, echilibrul delicat care modelează acest peisaj, alocarea resurselor limitate sau impactul economic al unor intervenții, iar studiile de caz și exercițiile în grup permit aplicarea conceptelor teoretice în scenarii reale, cum ar fi influența extra-taxelor asupra cererii unor produse, combinațiile ineficiente de creștere a resurselor, impactul gratuității asupra serviciilor medicale sau hazardul moral.

Conf. dr. Gáspárik Andrea Ildikó

 

Modulul Modalități de finanțare și de plată a serviciilor de sănătate are drept scop explicarea modelelor de finanțare a sistemelor de sănătate, abordând problematica finanțării dintr-o perspectiva comparativă internațională, pornind de la modul de construcție a sistemelor de sănătate publică națională din diverse țări cu referire la problematica sustenabilității economice și fiscale, sisteme de colectare, mecanisme de finanțare și plată, mecanisme private facultative de finanțare a sănătății, pentru identificarea unor soluții optime de finanțare a activităților medicale.

Conf. dr. Daniel Ștefan

 

Modulul Evaluarea din punct de vedere  economic și procesul de luare a deciziei oferă o incursiune în aplicarea metodelor teoretice și practice de înglobare a rezultatelor evaluării economice în procesul de luare a deciziilor în domeniul sănătății, utilizând indicatori specifici (raportul mediu cost-eficiență, cost-beneficiu, raportul incremental cost-eficacitate) pe baza cărora se realizează alocarea resurselor pornind de la caracteristicile fiecărui tip de evaluare economică. Cursanții își dezvoltă, astfel, capacitatea de utilizare a arborilor decizionali și de înțelegere a stabilirii priorităților în sistemul medical.

Lector dr. Elena Bunduchi

 

Modulul Factorii de risc asupra sănătății populației clarifică noțiunile fundamentale de sănătate, cauze de îmbolnăvire și factori de risc pentru sănătate. Importanța și impactul determinanților biologici, ambientali, sociali, comportamentali și ai celor din sfera sistemului de îngrijiri de sănătate este abordată prin furnizarea de informații, discuții interactive, aplicații și studii de caz, înțelegerea corectă a acestora fiind esențială pentru proiectarea și evaluarea intervențiilor care au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții atât la nivel individual cât și populațional.

Conf. univ. dr. Valentin Nădășan 

 

Modulul Tehnici de evaluare economică pentru determinarea costurilor, identificarea, măsurarea și evaluarea consecințelor își propune ilustrarea utilizării conceptelor de costuri și scopul determinării acestora, identificarea tipologiei cheltuielilor, a costurilor și a componentelor acestora, precum și etapele formării costului serviciului medical.  Ne propunem să stimulăm, în rândul decidenților, utilizarea analizei calitative și cantitative, în procesul decizional, asigurându-se, astfel, identificarea consecințelor luării deciziilor, prin folosirea rezultatelor obținute în urma aplicării tehnicilor cantitative și calitative de evaluare.

Conf. univ. dr. Anamari-Beatrice Ștefan

 

Modulul Contextul European al Evaluării Tehnologiilor Medicale sintetizează o documentare interdisciplinară, din domenii clinice, de ex. medicină, biologie, chimie, dar și neclinice, ex. inginerie și economie, chiar și aspecte de ordin juridic.  Noi intervenții și tehnologii inovative sunt dezvoltate și perfecționate constant, dar impactul și implicațiile lor asupra sănătății și a sistemelor de sănătate nu sunt întotdeauna clare. Ne propunem, așadar, familiarizarea cu acest proces multidisciplinar care urmărește să determine valoarea unei tehnologii de sănătate și să ofere îndrumări cu privire la modul în care tehnologiile medicale pot fi utilizate.

Conf. univ. dr. Andreea Varga

 

Modulul Aspecte de legislație și etică își propune analiza poziției unităților sanitare în cadrul unui eventual raport juridic obligațional de răspundere medicală față de pacientul lezat în drepturile sale patrimoniale și nepatrimoniale sau cu persoana îndreptățită la despăgubire, precum și studiul relațiilor dintre profesioniștii din domeniul medical, societățile de asigurare de răspundere civilă profesională și pacienții lezați, cursul oprindu-se asupra modurilor de stingere a raportului juridic de răspundere civilă medicală, asupra acțiunilor în justiție pentru despăgubiri și asupra categoriilor de prejudicii pe care le poate experimenta victima unui malpraxis.

Conf. univ. dr. Aurelian-Olimpiu Sabău-Pop

Conf. univ. dr. Brîndușa Marian

Opinii ale cursanților

”Programul postuniversitar, organizat în premieră în România, structurat în cele 8 module, a fost de un real interes pentru toți participanții, reușind să își îndeplinească obiectivul de dezvoltare a abilităților și competențelor de a analiza fenomenele și procesele din domeniul sănătății aplicând metode economice, de a utiliza principii de cost-eficiență, metode de evaluare economică și instrumente de management și statistică pentru eficientizarea activităților. În același timp, programul a reunit reprezentanții unor spitale și DSP-uri din Regiunea Nord-Est, lucru care a permis schimb de experiențe între modul de lucru și a viziunii în funcție de rolul fiecărui reprezentant din domeniul sănătății.”

Constantin Poiană, Manager Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși

 

”Am constatat că de la finalul programului și până în acest moment am folosit multe din informațiile primite la curs, care au adus plus valoare în activitatea pe care o desfășor. Apreciez, totodată, modul profesionist în care a fost transmisă această informație. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de înscriere și, apoi pe parcursul programului de disponibilitate și continua adaptare la nevoile cursanților. Am mediatizat deja programul urmat și sper ca și alți colegi să fie interesați.

Ancuța Daisa, Director General Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov

 

„Pentru mine ca manager de spital participarea la acest program a fost o oportunitate de a-mi verifica și a-mi îmbunătăți cunoștințele profesionale. Cursurile pe cele 8 module s-au desfășurat într-un format interactiv, atât cele online, cât și cele on site, având posibilitatea să particip la discuții constructive atât cu lectorii, cât și cu profesioniști din diverse instituții ce activează în sistemul sanitar (unități sanitare, DSP, CAS). Consider că nu doar membrii Comitetului Director din cadrul spitalului, ci și șefii de secții ar trebui să parcurgă acest program pentru a înțelege rolul pe care îl are cunoașterea particularităților Economiei sănătății în procesul de luare a deciziilor, în utilizarea eficientă a resurselor, în stabilirea obiectivelor strategice pe termen mediu si lung.”

Simona Diana Mârza, manager Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Articol publicat în ediția print cu nr. 124 a revistei Transilvania Business (22 noiembrie – 14 decembrie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Am participat cu mare bucurie și curiozitate împreună cu o parte din comunitatea Invest Club la Ziua Investitorului TeraPlast Bistrița

TeraPlast și-a deschis halele investitorilor

Articolul următor

Consorțiul COALition se întrunește la UMFST G.E. Palade Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share