Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministerul Energiei: 500 milioane granturi pentru energie din surse regenerabile

500 milioane de euro este bugetul alocat de Ministerul Energiei pentru producerea energiei din surse regenerabile. Primăriile, universitățile de stat sau alte instituții publice eligibile au undă verde la depunerea dosarelor pentru atragerea fondurilor. Valoarea unui grant nu poate depăși 10 milioane de euro pe beneficiar. 

Ministerul Energiei a anunțat deschiderea apelului de proiecte necompetitiv, cu depunere continuă până la 6 martie 2024. Până la această dată au timp potențialii beneficiari să depună documentațiile necesare pentru accesarea fondurilor asigurate prin Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-Cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.

„Apelul vizează în premieră dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile pentru asigurarea consumului propriu, la nivel comunităților locale. Prin reducerea cheltuielilor publice la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cetățenii vor avea acces la servicii publice mai competitive și mai performante. Ne dorim un apel cât mai atractiv și vom comunica în mod constant datele privitoare la aplicațiile primite și progresele realizate în evaluarea și contactarea lor. Viitorul este al comunităților care își doresc energie verde și curată,” declară Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sprijinul financiar sub formă de grant are la bază principiul ,,primul venit, primul evaluat și contractat, cu respectarea condițiilor din ghid” și este acordat pentru investiţii destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro. Viitoarele proiecte vor contribui la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNIESC, la obiectivele Pactului verde european ca strategie de creștere sustenabilă a Europei și de combatere a schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele Uniunii de punere în aplicare a Acordului de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei și în cadrul PNIESC.

Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel sunt:

  • Unitățile administrativ teritoriale, sub-diviziuni ale unităților administrativ teritoriale,
  • Unitățile și subunitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională,
  • Instituții publice, astfel cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare la art. 2 pct. 30, (inclusiv entitățile publice subordonate sau aflate sub autoritatea/în coordonarea acestora exclusiv Regiile autonome și societățile cu capital de stat),
  • Cultele recunoscute oficial în România, și unitățile locale ale acestora, definite potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată,
  • Instituţiile de învăţământ superior de stat,
  • Institutele naționale, institutele, centrele și stațiunile de cercetare dezvoltare de drept public, astfel cum sunt acestea prevăzute în O.G. nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare,
  • Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite conform prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Pot fi eligibile și parteneriatele realizate între entitățile de mai sus, în baza acordului de parteneriat întocmit conform Anexei 6 la prezentul ghid, încheiat anterior depunerii cererii de finanțare ce se va depune odată cu cererea de finanțare.

Cererile de finanțare împreună cu toate anexele solicitate prin ghid se vor depune prin platforma electronică dedicată FM, MySMIS 2021 ce poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro/.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Medicul Adrian Bădescu, premiat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Timișoara

Articolul următor

Volumul Bani și libertate se lansează la Universitatea de Vest din Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share