Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bilanț pe 2023 la Universitatea din Oradea

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, împreună cu zece colegi, reprezentând mediul academic și administrația, au realizat, luni, 18 decembrie 2023, un bilanț al anului care stă să se încheie, din perspectiva proiectelor finanțate prin Fondurile de Dezvoltare Instituțională (FDI), închise în acest an la nivelul instituției de învățământ superior orădene.

Digitalizare

Constantin Bungău a vorbit despre proiectul de digitalizare a instituției pe care o conduce. Doar în anul 2023, din cele zece milioane de euro, bani ce revin Universității din Oradea, în cadrul acestui proiect, au fost achiziționate și 900 de computere – puse la dispoziția laboratoarelor facultăților, 230 de laptopuri – destinate cadrelor didactice și sute de licențe, necesare funcționării acestora.

„Oficial, proiectul «SMART CAMPUS» s-a încheiat chiar în aceste zile. Și, cu acest prilej, țin să le mulțumesc tuturor colegilor, cadre didactice și personal administrativ, pentru reușita sa”, a declarat rectorul Universității din Oradea.

Modernizare

Prof. univ. dr. ing. Marcela Prada, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, a prezentat un proiect derulat în scopul creșterii relevanței învățământului universitar orădean, în raport cu piața muncii. În cadrul acestui proiect au fost modernizate și dotate nu mai puțin de șase corpuri de clădire, reprezentând 86 de spații destinate activităților de curs și cercetare, au fost dotate și echipate șapte laboratoare didactice, alte patru facilități, destinate persoanelor dezavantajate și studenților cu nevoi speciale, fiind deja complet utilate și funcționale. Suprafața totală a spațiilor, modernizate prin proiectul coordonat de prof. univ. dr. ing. Marcela Prada, spații ce deservesc acum Universitatea din Oradea, depășește doisprezece mii de metri pătrați. Valoarea proiectului, conform finanțării FDI, a fost de 37 milioane de lei.

„Modernizările realizate se înscriu, fără excepție, în criteriile green-campus și de dezvoltare a unor facilități de studiu sustenabile”, a ținut să precizeze decanul Facultății de Construcții Cadastru și Arhitectură. „Suntem prima universitate din România care folosește un sistem multienergetic și ne propunem să dezvoltăm și să modernizăm continuu acest sistem sustenabil, la toate clădirile care vor intra de acum înainte în procese de modernizare sau reabilitare”, a adăugat rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

 

Antreprenoriat

Conf. univ. dr. ec. Delia Pop a vorbit despre proiectul ce vizează dezvoltarea apetenței și abilităților antreprenoriale în rândul studenților orădeni. „Societatea Antreprenorială a Studenților” s-a bucurat de o finanțare FDI în valoare de 125.000 de lei, sumă la care s-au adăugat 55.000 lei, cofinanțarea alocată de Universitatea din Oradea. Din acești bani au fost derulate o sumedenie de activități precum: susținerea studenților în activități de antreprenoriat, cursuri de business și marketing digital, ateliere practice și întâlniri cu oameni de afaceri, vizite la firme din Oradea și chiar un concurs național ce viza realizarea unor planuri de afaceri. Conf. univ. dr. ec. Delia Pop a precizat că hub-ul antreprenorial al Universității din Oradea este, de aici înainte, deplin funcțional și va asigura tot sprijinul necesar studenților care doresc să se implice în activități economice.

Sustenabilitate

Șef de lucrări ing. Daniela Marele a coordonat un proiect dedicat sustenabilității și dezvoltării Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă a Universității din Oradea. În cadrul proiectului, finanțat cu 260.000 lei, au fost diversificate activitățile de cercetare ale stațiunii pomicole și infrastructura necesară acestora, au fost identificați factori de risc în domeniile specifice cercetărilor pomicole și propuse soluții pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice în pomicultură. De asemenea, a fost amenajat un spațiu pentru valorificarea produselor provenite de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Universității, fiind totodată modernizată și hala în care aceste produse sunt procesate. Rezultatele cercetărilor derulate în cadrul proiectului coordonat de ș. l. ing. Daniela Marele au fost publicate într-o revistă științifică de relevanță internațională.

Internaționalizare

La rândul ei, conf. univ. dr. Cristina Matiuța a vorbit despre modul în care 260.000 de lei au fost întrebuințați pentru activități de internaționalizare.

„Pentru a îmbunătăți vizibilitatea internațională a universității noastre am participat la târgul educațional dedicat învățământului universitar de la Rotterdam, am realizat un film de prezentare – în limba engleză – a Universității din Oradea, au fost achiziționate abonamente la două platforme internaționale de promovare a ofertelor universităților, a fost organizată și derulată o școală de vară dedicată studenților de la Universitatea « Ion Creangă» din Republica Moldova, au avut loc conferințe ale unor profesori de la Universitatea din Atena și au fost publicate mai multe articole în reviste științifice indexate internațional”, a precizat politologul orădean.

Nu în ultimul rând, a fost editat un volum despre războiul din Ucraina, volum ce are ca autori 11 profesori de la Universitatea din Oradea și de la Universitatea Georgia de Nord din SUA.

Filmul de prezentare a Universității din Oradea, realizat în cadrul acestui proiect, a și fost vizionat, pentru prima dată, cu public, în cadrul conferinței de presă.

Cercetare

Șef de lucrări dr. ing. Codruța Bendea a prezentat proiectele dedicate cercetării în cadrul Universității din Oradea, domeniu în care au fost investiți, exclusiv din FDI, 284.000 de lei.

„Cercetarea este un domeniu extrem de important pentru orice universitate. Universitatea din Oradea mizează pe cercetarea inovativă și pentru sustenabilitate”, a precizat ș. l. dr. ing. Codruța Bendea.

 

În acest sens, s-a investit în susținerea ecosistemelor de cercetare în specializări inteligente, au fost făcute achiziții necesare procesului de cercetare, pentru laboratoarele de Energii Sustenabile și Utilizarea Eficientă a Energiei și la instalațiile hibrid de producere distribuită a energie electrice. Au fost, totodată, amenajate noi spații destinate cercetării. Probabil cel mai important rezultat al proiectului coordonat de ș. l. dr. ing. Codruța Bendea este reprezentat de cele trei brevete de invenții, susținute din fondurile FDI și publicarea a două lucrări științifice, în reviste de specialitate cu factor mare de impact.

Lect. univ. dr. Laura Bochiș a vorbit despre proiectul Universității din Oradea menit să contribuie la orientarea și dezvoltarea carierei profesionale a studenților. 260.000 de lei au fost investiți în activități ce vizau planificarea strategică a serviciilor de consiliere și orientare în carieră și pentru corelarea acestora cu cerințele de pe piața muncii. Au fost derulate activități extracurriculare și extrașcolare, menite să-i învețe pe tineri cu să performeze pe piața muncii, a avut loc conferința studențească „Planning progress”, ateliere și webinarii de scriere academică și facilitarea găsirii unui loc de muncă. În cadrul acestui proiect s-a desfășurat și „Târgul Carierei” la Universitatea din Oradea, eveniment la care 13 entități, publice și private, au oferit studenților peste 300 de locuri de muncă și 17 burse de practică.

Conf. univ. dr. Mihai Marian, prodecanul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea, a prezentat proiectul ce viza facilitarea accesului în învățământul superior al elevilor din zonele și mediile defavorizate. În acest context, conf. univ. dr. Mihai Marian a vorbit despre „implicarea a zece studenți în promovarea Universității din Oradea în licee din localități bihorene cu o populație mai mică de 10.000 de locuitori” și despre gama largă de servicii din domeniul consilierii educaționale, puse la dispoziția elevilor care doresc să își crească șansele de a deveni studenți. Experții Facultății de Științe Socio-Umane au lucrat cu consilierii școlari din județ, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă și îmbunătățirea performanței lor în școli. Mai mult, s-a lucrat cu studenții aflați în situație de risc privind abandonul școlar, reușindu-se, spune conf. univ. dr. Mihai Marian, chiar transformarea acestora în veritabili „ambasadori” ai proiectului. Au fost îmbunătățite și spațiile educaționale ale facultății, prin realizarea unui amfiteatru și achiziționarea de echipament performant, destinat procesului de învățământ.

Reprezentanta Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, ș. l. dr. ing. Mihaela Toadere, a vorbit despre implementarea conceptului de calitate 4.0 la nivelul Universității din Oradea, un proiect finanțat cu aproape 500.000 de lei din proiectele FDI, menit să creeze conectivitate cu tehnologiile digitale, să ducă la modernizarea unor spații ale facultății și la gestionarea proceselor de know-how.

„Apar meserii noi precum: construcțiile verzi, resursele de energii regenerabile, protecția mediului sau a monumentelor istorice… iar Universitatea din Oradea vine, prin intermediul facilităților realizate în cadrul acestui proiect, în întâmpinarea acestor tendințe, stimulând interesul studenților pentru aceste noi ocupații”, a explicat ș. l. dr. ing. Mihaela Toadere.

„Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor care au luat parte la aceste proiecte și să-i asigur că ținem să asigurăm continuitatea lor”, a conchis prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

Panouri fotovoltaice

Rectorul Universității din Oradea a mai adăugat că universitatea a depus, la Ministerul Energiei, un proiect de 5,6 milioane lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice, menite să asigure întreg necesarul de energie al instituției. Anul viitor, a mai anunțat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, vor fi investite 41 de milioane lei în construirea unei noi cantine studențești. De asemenea, va fi depus spre finanțare proiectul ce vizează construirea a încă un cămin dedicat studenților. În context, rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, la începutul lui 2024, va fi dată în folosință și cea de a doua aripă a căminului din apropierea sălii  de sport a universității, aripă ce reprezintă, în total, 402 locuri de cazare. Zece milioane de lei, a mai spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, vor fi alocați, în anul viitor, pentru a se continua dotarea facultăților cu tehnologie. Tot pentru anul 2024 este preconizată darea în folosință definitivă a „Casei Muzicii”, corpul de clădire dedicat Departamentului de Muzică al Facultății de Arte, care, pe lângă sălile de repetiție deja funcționale, va găzdui o modernă sală de spectacole.

„Anul acesta a fost dedicat împlinirii a 60 de ani de învățământ universitar modern la Oradea. În acești ani, Universitatea din Oradea a devenit o instituție puternică la nivel local, importantă la nivel național și relevantă la nivel internațional, datorită apartenenței la alianța academică europeană EU GREEN”, a declarat, la final, rectorul Universității din Oradea.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ProAfaceri România a organizat la Brașov a treia ediție a Arenei Urșilor

Articolul următor

Cofrajele complete pentru construcții vor putea fi găsite și la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share