Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Doar turcii de la Ozaltin se încumetă să devieze Autostrada Transilvania

Se va construi un viaduct de 2 km, conducând la depășirea în aval a traseului Drumului Național DN 1F, precum și a cursului Pârâului Topa Mică.
Loturile dintre județele Cluj și Sălaj ale A3 sunt executate, în principiu, de către grupul băcăuan UMB | Foto: API

O singură ofertă a apărut pentru proiectarea și execuția devierii traseului sectorului Nădășelu – Mihăiești, de pe teritoriul județului Cluj, al A3.

În 9 ianuarie a avut loc depunerea ofertelor pentru atribuirea contractului de proiectare și execuția lucrărilor de deviere a traseului situate în subsecțiunea 3A2 Nădășelu – Mihăiești, aferentă Autostrăzii Transilvania (A3) Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea. Până la termenul limită a depus ofertă asocierea Ozaltin Inșaat Ticaret ve Sanayi, Ilgaz Inșaat Ticaret, Visio Construction Works (Turcia – România).

“Lucrările aferente zonei cuprinse între km 10+009 și km 12+000 presupun devierea traseului spre aval, prin construirea unui viaduct de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare, neafectând în niciun fel versantul din zona lucrărilor. Între km 21+406 și km 24+890, traseul autostrăzii se va devia în zona km 21+406.

Se va construi un viaduct de 2 km, conducând la depășirea în aval a traseului Drumului Național DN 1F, precum și a cursului Pârâului Topa Mică, ajungând pe malul stâng al acestuia, într-o zonă relativ plană. Racordarea la traseul existent se va realiza în zona km 24+890 al traseului inițial”, a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Durata contractului este de 27 de luni, din care 9 luni proiectarea și 18 luni execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 1,1 miliarde de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Sursa de finanțare este asigurată prin Planul National de Redresare și Reziliență. Comisia de evaluare va analiza oferta în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în domeniul achizițiilor publice.

Se profilează o altă secțiune fragmentată

“La Nădășelu și Topa Mică soluțiile din studiul de fezabilitate și proiectul tehnic nu țin în realitate și se impun modificări. După 18 luni de tergiversări, CNAIR a decis să scoată separat la licitație lucrările de pe traseele noi. Cert este că riscul de a depăși termenul PNRR actual, final 2026, este semnificativ.

În 2021 tronsonul avea șanse maxime să fie prima autostradă finanțată prin PNRR inaugurată. Și noi visam, în 2021, să o vedem gata în 2023. Dar a venit alunecarea de la Nădășelu în septembrie 2021, apoi 18 luni de scărpinat în cap cu CNAIR și UMB, plus problemele de la Topa Mică.

Acum sunt șanse să primim cea mai frumoasă autostradă – muzeu din țară: gata în primăvara lui 2025, dar fără bucățile de la Nădășelu și Topa Mică”, anticipa, în vara trecută, Asociația Pro Infrastructură (API).

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Transylvania Open Cluj a comunicat lista jucătoarelor la turneul de tenis feminin de la Sala Polivalentă, din 3-11 februarie, competiție cotată drept cea mai bună din lume la categoria WTA 250 pentru doi ani consecutiv.

Pliskova, Pavliucenkova, Bogdan - vedetele Transylvania Open 2024

Articolul următor
SELO este o marcă locală de produse alimentare artizanale, proiect susținut de Corteva Agriscience, companie internațională de cercetare și dezvoltare agricolă.

Agricultura sustenabilă. Călătoria de success a Corinei Hodorogea cu Corteva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share