Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Automotoare electrice PESA pe traseul feroviar Huedin – Cluj – Bistrița

Furnizorul polonez de material rulant Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna a fost invitat să semneze, în 30 ianuarie, contractul de achiziție. Acesta include 62 de rame electrice regionale (RE-R), destinate transportului regional de scurt parcurs, împărțite pe trei loturi.
Producătorul din Polonia va livra în România 62 de rame electrice regionale | Foto: ARF

Astfel de rame produse în Polonia vor mai circula de la Brașov la București și Gheorgheni, dar și de la Caransebeș la Timișoara – Arad.

Furnizorul polonez de material rulant Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna a fost invitat să semneze, în 30 ianuarie, contractul de achiziție. Acesta include 62 de rame electrice regionale (RE-R), destinate transportului regional de scurt parcurs, împărțite pe trei loturi.

Invitația a fost adresată de către comisiile de evaluare din cadrul Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Durata contractelor aferente loturilor atribuite va fi de până la 18 ani, în funcție de lotul atribuit.

“Finanțarea proiectului va fi asigurată prin Fondul European de Modernizare 2021-2030, unul din instrumentele cheie care contribuie la obiectivele Pactului Ecologic European, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.

Perioada de mentenanță și servicii de reparații este de 15 ani, necesară funcționării trenurilor. Contractele au prevăzută o clauză de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional”, potrivit ARF.

Contract de 1 miliard de euro

Valoarea proiectului este cuprinsă între 3,2 și 4,1 miliarde de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Lotul 1 va beneficia de 20 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători, pe rutele București Nord – Ploiești Sud – Adjud, Iași – Pașcani – Suceava, Bacău – Pașcani. Valoarea estimată este cuprinsă între 1 și 1,3 miliarde lei (fără TVA).

Lotul 2 vizează 23 de rame, pe rutele Brașov – Gheorgheni, Arad – Timișoara – Caransebeș, Huedin – Cluj – Bistrița, de 1,2-1,5 miliarde (fără TVA). Lotul 3 are distribuite 19 rame, pe rutele București Nord – Ploiești Vest – Brașov, București Nord – Roșiori, București Nord – București Obor / Fundulea, Constanța – Fetești, la o valoare de 0,9-1,2 miliarde lei, fără TVA.

Trenuri cu bar sau bistro

“Pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, ramele achiziționate sunt puse la dispoziția operatorilor de transport feroviar de călători, în conformitate cu prevederile metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziționat”, a precizat ARF.

Un element automotor electric (ramă electrică) este un tren electric autopropulsat format din două sau mai multe vagoane cuplate permanent sau semipermanent între ele. O ramă electrică nu are nevoie de o locomotivă separată, deoarece motoarele electrice sunt încorporate în unul sau mai multe vagoane.

Ramele electrice PESA livrate în România vor fi compuse din trei vagoane și asigură 191 de locuri pe scaune. Unitățile sunt prevăzute cu sistem de semnalizare și siguranță european și național. Ele dispun de sisteme de climatizare, conexiune Wi-Fi, zonă de bar/bistro, zonă pentru călători cu dizabilități, zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În primul său an de implicare în acest domeniu în acest domeniu, Optgroup, cu activitatea principală în comerț cu amănuntul, a instalat pentru diverși beneficiari structuri pentru unități de 10 MW.

OptGroup Cluj a debutat cu dreptul în energia verde

Articolul următor

Lecții din proiecte & trenduri globale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share