Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vom avea un Campionat Național de Zacuscă

Photo © Laurentiu Iordache | Dreamstime.com

Cosmin Dragomir și Federația Natională a Degustătorilor Autorizați organizează prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă în primăvara acestui an. Demersul se înscrie în seria de acțiuni și activități intreprinse pentru susținerea și promovarea gastronomiei românești. 

După publicarea volumului Curatorul de Zacuscă, Cosmin Dragomir trece la o nouă etapă de încurajare a bucătăriei românești și a celor care își umplu cămările în fiecare an cu legume și fructe conservate după metode moștenite din bătrâni. Nu prea este o cămară serioasă fără acest preparat, zacusca, realizată pe baza a numeroase rețete, din care nu lipsesc legumele, în diferite combinații.

Cosmin Dragomir e Curatorul de Zacuscă

„Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională. În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recognoscibilitate mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care atunci când e exportat are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească”, spune Cosmin Dragomir.

Jurizarea se va face pe baza uni fișe profesionale ce va conține criteriile de diferențiere. Ele vor fi similare celor de la degustările profesioniste dedicate altor produse alimentare, după modele standardizate la nivel european și adaptate la specificitățile produsului examinat.

Juriul Campionatului Național de Zacuscă

Juriul va fi alcătuit din Membri ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați. Ei vor fi nominalizați de conducerea federației, atât pentru recepția și depozitarea probelor, cât și pentru comisiile de jurizare. Din juriu vor face parte, de asemenea, specialiști din domeniul HoReCa, chefs, somelieri, blogeri, jurnaliști culinari, etc. În urma jurizării se vor acorda medalii, iar producătorii vor avea posibilitatea să își aplice semnalizare oficială pe ambalaje și etichete.

„Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs să devină un instrument important de marketing și de promovare, și în special, un element diferențiator la raft. Semnalistica noastră aplicată pe ambalaj înseamnă garanția calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final”, completează jurnalistul gastronomic.

Intenția de participare și face prin completarea unui formular la http://cosmindragomir.ro/campionat sau prin mail la cosmin.dragomir@gastroart.ro.

 

Concursul se desfășoară pe trei categorii mari funcție de capacitatea de producție și pe mai multe subcategorii care sunt determinate de ingrediente: clasică, cu pește, cu ciuperci, cu alte legume ș.a.m.d. Organizatorii nu acceptă decât mostre de la producători autorizați și care comercializează produsele în cel puțin un magazin.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte europene pentru IMM-urile din turism

Articolul următor

Din amvonul tragediei, profesorul Moretti deschide proiectul METRA cu ULBS

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share