Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Platformă de bioimagistică medicală la Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca a finalizat prima etapă a organizării platformei Inspire, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est.

Inspire este una dintre unitățile de vârf care susțin noul program UBBMed din cadrul UBB School of Health. Platforma e rezultatul unei colaborări între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (ICIBNS) în proiecte majore de infrastructură, plus proiecte specifice.

Inspire cuprinde centre de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI), fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetare avansată, educației de calitate și servicii inovative. Platforma funcționează în prezent în fază de testare – cu finalizarea pregătirii resursei umane și training, inclusiv finisarea noii clădiri, atrăgând câteva proiecte majore. Lansarea sa va avea loc în perioada 20-24 mai.

Vor participa partenerii strategici din SUA (Athinoula Martinos Center for Biomedical Imaging – Harvard Medical School) și Europa (școlile medicale din alianța universitară Eutopia), invitați sau parteneri relevanți (Universitatea din Viena, Universitatea Medicală din Viena), reprezentanța EIT Health din România. Au confirmat participarea autorități europene, naționale și locale.

„Aceasta este acum cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală între Polonia și China (probabil chiar din Europa de Est) și una dintre cele mai complexe la nivel internațional.

Elementul cheie este resursa umană, care, reunind cercetători de vârf din țară și din străinătate pe o astfel de infrastructură avansată, pune România pe harta cercetărilor biomedicale, deocamdată mai ales în zona neuroștiințelor (neuroștiințe clinice și cognitive; tulburări psihice; boli mintale asociate îmbătrânirii) și bolilor netransmisibile (în strânsă colaborare cu Centrul Național de Competențe pentru un Stil de Viață Sănătos (CNCSVS), inițial în psiho-oncologie (în strânsă colaborare cu Centrul pentru o Abordare Complexă și Multidisciplinară a Cancerului (CACMC).

Este un model de cum investițiile majore trebuie făcute în zona unde există deja realizări anterioare serioase și resursă umană de calitate. Numai așa putem pune competitiv România pe harta academică internațională și putem contribui la reducerea discrepanțelor dintre Estul și Estul Europei”, a arătat coordonatorul platformei BrainQ, Daniel David.

„Avantajul major al Inspire a fost și este complementaritatea și forța științifică a colectivelor implicate, model validat în cadrul ICIBNS, proiectul reușind ca, pe lângă colectivele care au stat la baza fundamentării lui, școlile de psihologie clinică și de rezonanță magnetică, să fie antrenate și cele de biologie moleculară și biochimie, de informatică aplicată în prelucrarea datelor medicale, domenii științifice de elită cu contribuții semnificative la prestigiul internațional al UBB”, a spus Simion Simon, directorul ICIBNS, managerul proiectului inițial Inspire.

UBBMed a fost lansat recent, acoperind strategic trei arii clinice (sănătatea mintală; boli netransmisibile – inițial mai ales cancer; sănătate publică), alături de condiții medicale mai specifice și două abordări transversale strategice (inginerie și tehnologie medicală, etica și psihosociologia medicinei).

Trei unități academice au fost dezvoltate până acum în cadrul UBBMed pentru a susține ariile strategice: platforma BrainQ – în relație cu sănătatea mintală; CNCSVS și CACMC – în relație cu oncologia. Inspire și Centrul de Prevenție Covid-19 și alte Boli Infecțioase susțin arii clinice și mai specifice. Aceste dezvoltări angajează până acum proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare și de infrastructură științifică de 25 milioane euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aproape 3 miliarde de lei, bugetul Oradiei pe 2024 - cel mai mare după Revoluție

Articolul următor
Rezultatele financiare ale grupului TeraPlast în anul 2023 poartă amprenta unui mediu macroeconomic plin de provocări, conform raportului companiei de la Bursa de Valori București.

Afaceri mai mici pentru Teraplast în 2023. Speranțe în noile achiziții din Austria și Moldova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share