Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba Iulia, un oraș tot mai verde cu susținerea BERD

Lansarea Programului BERD Orașe Verzi I Palatul Principilor Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia a aderat la rețeaua internațională Orașe Verzi, cu susținerea și suportul tehnic al specialiștilor din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Demersul are drept scop tranziția către statutul de Oraș Verde prin identificarea proiectelor prioritare și determinarea surselor concrete de finanțare în vederea implementării acestora. Proiectele vor fi cuprinse în Planul de Acțiune pentru Oraș Verde și presupune implicarea tuturor actorilor relevanți din comunitatea albaiuliană.    

Municipiul Alba Iulia va beneficia de expertiza echipei internaționale a BERD în vederea redactării documentului programatic Plan de Acțiune pentru Oraș Verde (PAOV). Acesta va cuprinde, după o mobilizare generală de consultare a tuturor părților interesate din comunitate, toate proiectele identificate ca fiind necesare pentru realizarea tranziției către viitorul oraș verde Alba Iulia.

Momentul lansării Programului BERD Orașe Verzi a avut loc în nou renovatul Palat al Principilor. Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, subliniază în cadrul evenimentului importanța dezvoltării zonei urbane funcționale, având Alba Iulia drept oraș magnet.

„Este important să ne dezvoltăm cu fața către vecinii noștri și implicând fiecare sector care poate și vrea să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a Municipiului Alba Iulia și a comunităților din jur, pentru ca nevoile tuturor să fie acoperite de soluțiile propuse în cadrul Programului BERD Orașe Verzi.
Să fii verde se proiectează nu ca o opțiune ci ca singura opțiune pe care o avem. De aceea noi am ales calea acțiunii. La fel ca orice altă administrație publică, nu o să avem niciodată la sertar banii pe care ni-i dorim să-i investim în transformarea verde a orașului. Dar pentru asta există parteneri valoroși precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, parteneri care ne înțeleg viziunea și o susțin în mod concret.
Expertiza BERD și implicarea actorilor principali din comunitate în etapele de concept și de materializare a strategiei de Oraș Verde vor contribui semnificativ la creșterea calității vieții la nivelul Municipiului Alba Iulia și a arealului de dezvoltare definit de Zona Urbană Funcțională”, declară Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

„Programul Orașe Verzi, viitorul orașelor noastre”

Venera Vlad, director asociat Infrastructură Sustenabilă în cadrul BERD, estimează extinderea rețelei de Orașe Verzi de la 60 de orașe la 100 în următorii doi ani. La nivel național, Programul BERD Orașe Verzi cuprinde 6 orașe: Timișoara, Mediaș, Iași, Constanța, Craiova, București. La acestea se adaugă și Municipiul Alba Iulia.

„Programul Orașe Verzi este viitorul orașelor noastre. Astfel, Alba Iulia se dorește un oraș mai verde și mai atractiv pentru oameni, pentru regiune, pentru investitori și parteneri. Alba Iulia are multe strategii și planuri în aproape fiecare sector. Ce aduce nou acest plan de acțiune pentru Orașe Verzi? Aș spune că este viitorul instrument de finanțare a proiectelor” – Venera Vlad, director asociat Infrastructură Sustenabilă BERD.

Mai mult, reprezentantul BERD explică paradigma verde a Uniunii Europene de acordare a finanțărilor pentru proiecte majore de impact.

„Trebuie să conștientizăm politica verde a Uniunii Europene și să înțelegem că finanțările viitoare sunt pentru acest domeniu. Trebuie să învățăm să justificăm și să aliniem toate proiectele la principiile Acordului de Mediu de la Paris pentru o economie verde. Ca atare, acest plan va sprijini Alba Iulia în accesarea finanțărilor următoare. Acest program implică un parteneriat pe termen lung. Noi lucrăm cu Alba Iulia de ceva vreme și am avut un parteneriat pe sectorul de transport public metropolitan. Alba Iulia este unul dintre pionierii acestui tip de organizare regională. Tragem speranțe și că guvernanții noștri vor găsi o modalitate de a reorganiza administrativ România astfel încât să putem face proiecte mari de impact. Avem foarte des această opreliște în aprobarea și realizarea de proiecte de anvergură. Acest proiecte ample sunt necesare pentru a schimba regiunile și a schimba fața orașului. Deși abia acum lansăm Programul Orașe Verzi, Alba Iulia este o inspirație pentru multe alte orașe”, susține Venera Vlad.

BERD contribuie cu finanțare și cu asistență tehnică pentru realizarea de reforme în domeniile verzi pentru dezvoltarea regiunilor. Majoritatea finanțărilor Băncii Europene sunt în sectorul privat, în proporție de 70%, dar un pilon esențial din finanțarea și asistența BERD este dedicată sectorului public. Sector spre care BERD se apleacă prin Programul Orașe Verzi.

Domeniile vizate pentru realizarea tranziției către Orașul Verde  

Perioada de elaborare a Planului de Acțiune pentru Alba Iulia Oraș Verde durează 1 an, iar durata etapei de implementare este de 5 ani.

Mariné Bagdasharyan, coordonatorul Programului BERD Orașe Verzi punctează metoda prin care echipa BERD susține Municipiul Alba Iulia în identificarea, reperarea, prioritizarea și finanțarea măsurilor pentru tranziția către un Oraș Verde, cu scopul îmbunătățirii performanțelor mediului urban.

Astfel, BERD va acorda sprijin pentru definirea strategiei și politicilor în cadrul PAOV. Investițiile de infrastructură pentru Orașe Verzi vizează domenii precum transport urban, termoficare, deșeuri solide, energie regenerabilă, soluții inteligente, apă și apă uzată, eficiență energetică în clădiri, rețele de distribuție, iluminat stradal, reziliență la schimbări climatice și soluții bazate pe natură.

Dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților administratorilor orașului și a părților interesate relevante este unul dintre obiective. În cele din urmă, întregul demers va duce către sprijinirea accesului la finanțare verde.

Creșterea gradului de decarbonizare cu 40%

Municipiul Alba Iulia și mai precis echipa de atragere a fondurilor a dovedit că a dezvoltat competențele necesare în acest sens.

„Strategiile și proiectele concepute la nivelul administrației publice locale se înscriu în planul de reducere cu 40% a poluării cu dioxid de carbon până în 2030,” subliniază Maria Elena Seemann, managerul public al Municipiului Alba Iulia și managerul de proiect al Programului Orașe Verzi la nivelul local.
„Alba Iulia este campionul absorbției de fonduri norvegiene. 5 proiecte pe fonduri norvegiene sunt în curs de finalizare în contextul în care ceilalți beneficiari au reușit să atragă maxim 1 – 2 proiecte. Și acest proiecte sunt și pe diverse domenii de acțiune: de la renovarea clădirilor publice, continuând cu surse regenerabile, diseminarea informațiilor privind eficiența energetică, instruire și conștientizare inclusiv la nivel de populație și un proiect de cercetare inovare, care are pilot demonstrativ un bloc de locuințe sociale. Și asta este o componentă foarte importantă. Când atragem fonduri să facem ceva la o scară mai mică, să-i dovedim fiabilitatea și apoi să extindem”, arată Andrei Ceclan, consultant din partea Servelect.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ediția a doua a Forumului ROCA Agri RDF a reprezentat un prilej de a aduna la masa discuțiilor reprezentanți ai sectorului agricol românesc și internațional

Forumul ROCA Agri RDF a reunit 300 de participanți

Articolul următor

Bihorenii se grăbesc să-și achiziționeze sejururi de vacanțe la promoție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Conferințele Dilema la Oradea

Seria va conține patru conferințe, o conferință-spectacol și dialoguri publice. Joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share