Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul International Shakespeare de la Craiova, o ediție aniversară

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului International Shakespeare de la Craiova se pregătește pentru o serie inedită de spectacole și evenimente. Va fi cea mai spectaculoasă variantă a sa de până acum. Depășind granița celor 300 de evenimente ce se vor desfășura în peste 30 de spații convenționale și neconvenționale, pe străzile din cartiere, piețe și parcuri, și cu spectacole ale unor regizori de renume mondial precum Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan sau Robert Lepage ce se vor juca în 7 săli de spectacole din Craiova, această ediție aniversară este de neratat pentru iubitorii de teatru. Festivalul este organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare.

Dacă opțiunile teatrale ale spectatorilor includ operele Shakesperiene, atunci Craiova este locul unde, în perioada 16-26 mai 2024, vor putea fi văzute și aplaudate 30 de spectacole de teatru, precum Furtuna, Regele Lear, Othello (teatru de păpuși), Richard al II-lea, Hamlet, Macbeth, Scorpia neîmblânzită, Romeo și Julieta, Visul unei nopți de vară, A douăsprezecea noapte sau Noaptea Magilor, alături de alte spectacole, în montări de referință.

Un festival pentru oamenii de pretutindeni

„Pornind de la conceptul community building festivals, am imaginat o ediţie ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunităţii locale şi pe implicarea acestora în construirea de experienţe alternative de punere în scenă (sau, de ce nu ?, în stradă) a lui Shakespeare. Comunităţile construiesc festivalul şi găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen.

Aşa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naţionalitate, sau limbă, Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova se adresează tuturor, din toate colţurile ţării şi ale lumii”, spune Vlad Drăgulescu, preşedintele Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

Shakespeare, un festival internațional exersat de 30 de ani

Ideea în jurul căreia s-a construit această ediție, comunitățile construiesc festivaluri, a coagulat un proiect extrem de ambițios, de-a lungul căruia, începând cu spectacolul Furtuna/ The Tempest, în regia lui Robert Wilson, realizat de Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria, cele peste 300 de evenimente vor conduce spectatorii prin universul artelor spectacolului. Va fi teatru, vor fi concerte, expoziţii, parade, sesiuni de comunicări, conferinţe, lansări de carte, ateliere teatrale studenţeşti. O adevărată călătorie în spaţiu şi timp, pornind din anul 1600, trecând prin Shakespeare Village și traversând spre viitor, prin Shakespeare Dimensions va prilejui chiar o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligenţa artificială.

De la genialitatea dramaturgului, la cea a regizorilor și actorilor, a scenografilor și compozitorilor, întregul uriaș aparat al festivalului International Shakespeare de la Craiova, în care fiecare din cei implicați își aduce importanta contribuție, toate sunt pregătite să dăruiască spectatorilor momente de înălțare artistică, de trăire în lumea fascinantă a teatrului.

Pentru spectacolele cu acces limitat, au fost puse în vânzare bilete la agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”, sau online  https://www.shakespearefestival.online
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La prezentarea Turda Arena au fost prezenți, alături de autorități locale și județene, deputații Cristina Burciu și Radu Moisin, dar și primari din zonă, care au accentuat beneficiile pe care le aduce proiectul la nivel local și regional.

Polivalenta din Turda, inaugurată în 3 zile și 3 nopți

Articolul următor

Ora de Carieră a elevilor de liceu din Cluj-Napoca și Blaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share