Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Făgetul Clujului a dat lovitura în Europa. Locul 1 la premiile New European Bauhaus

Amenajarea parcului Pădurea Făget a câștigat locul 1 la categoria reconectare cu natura la Premiile New European Bauhaus (NEB) 2024.
Viziunea orașului este de a crea o rețea de parcuri forestiere integrate într-o centură verde metropolitană | Foto: UMP

Amenajarea parcului Pădurea Făget a câștigat locul 1 la categoria reconectare cu natura la Premiile New European Bauhaus (NEB) 2024.

“Superfelicitări proiectului din Cluj care a reușit să obțină admirația și votul juriului în cadrul competiției de anul acesta! Proiectul a avut ca scop coproiectarea și pilotarea unui plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru parcul Pădurii Făget (cea mai mare zonă împădurită din apropierea municipiului Cluj-Napoca, un sit Natura 2000 și o destinație recreațională populară pentru locuitori)”, a transmis Unitatea de Management al Proiectului (UMP) – Ministerul Culturii.

“Lista câștigătorilor mai cuprinde grădini urbane comunitare, proiecte care mapează fântânile unui oraș sau proiecte dezvoltate în jurul surselor alternative de mâncare, proiecte incluzive, ce își propun să contribuie la creșterea calității vieții, toate surse utile de inspirație.

Proiectul era deja apreciat de către experți și juriu, aflându-se printre cele finaliste din categoria sa, alături de alte opt proiecte din Suedia, Ucraina, Croația, Spania, Lituania și Slovacia”, potrivit UMP.

Cluj-Napoca, selectat la nivel european

Acesta este o componentă pilot a unei politici locale și metropolitane mai largi incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2027, pentru a extinde suprafețele împădurite cu cel puțin 200 de hectare până în 2030 și pentru a face pe cele existente mai atractive și mai incluzive.

Această politică este un element central în Planul de Acțiune pentru Neutralitate Climatică, după ce Cluj-Napoca a fost selectat de Misiunea UE pentru a deveni unul dintre cele 100 de orașe care să atingă neutralitatea climatică până în 2030.

Viziunea orașului este de a crea o rețea de parcuri forestiere integrate într-o centură verde metropolitană cu funcții ecosistemice, economice, de incluziune socială, recreative și turistice multiple, în conformitate cu valorile de bază NEB: estetică, durabilitate și incluziune.

Făgetul a fost selectat să fie prima astfel de pădure care trece printr-un proces de transformare NEB deoarece este cea mai mare deținută de primărie, un sit protejat valoros Natura 2000 și destinația de weekend cea mai populară pentru persoanele care doresc să se reconecteze cu natura.

Proiectul a fost cofinanțat de Programul Transnațional Interreg Dunărea, rezultând o cartografiere a ecosistemelor urbane și metropolitane; un plan integrat de management multiutilizare pentru pădurea periurbană, intervenții fizice pilot incluse în plan pentru a încuraja practicile durabile în zonă, activități educaționale și științifice organizate pentru a evidenția beneficiile investiției.

Una dintre prioritățile proiectului românesc este de a oferi experiențe accesibile și la prețuri convenabile legate de natură pentru locuitorii orașului și ai zonei sale metropolitane. Viziunea proiectului a fost de a desemna o zonă pentru utilizări recreative, culturale și educaționale, de a o deschide publicului gratuit și de a încuraja activități pentru toți cu impact minim asupra celorlalte funcții ecosistemice ale pădurii.

Cuvinte cheie ale proiectului de la Cluj

  • Dezvoltare urbană integrată
  • Neutralitate climatică
  • Rețea de parcuri forestiere
  • Incluziune socială
  • Durabilitate ecosistemică

Le multiplică în întreaga Europă

Aceste premii recompensează proiectele și inițiativele remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea și estetica, demonstrând modul în care tranziția către Pactul Verde European poate îmbogăți viața oamenilor și a comunităților. Premiile se acordă în patru categorii și două componente: una pentru proiecte consacrate (campionii NEB) și una pentru inițiative promițătoare ale unor candidați mai tineri (starurile în devenire ale NEB).

Ediția din 2024 pune un accent puternic pe proiectele din regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice sau cu provocări în tranziția verde. Câștigătorii și-au primit premiile n cadrul unei ceremonii desfășurate la Festivalul NEB, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, și Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

„Cu sprijinul Politicii de Coeziune, premiile NBE sărbătoresc tinerii și inițiativele care pun în practică principiile Noului Bauhaus European. Pentru al patrulea an, suntem inspirați de creativitatea și entuziasmul cu care comunitățile locale, proiectele și conceptele îmbrățișează durabilitatea, incluziunea și frumusețea pentru a îmbunătăți stilul de viață și spațiile de locuit”, a declarat Elisa Ferreira.

Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile NEB. Acestea primesc un premiu de până la 30.000 € şi un pachet de comunicare pentru a le ajuta să îşi dezvolte proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Am finalizat unul dintre cele mai importante proiecte green în care ne-am implicat: amenajarea și revitalizarea malurilor Someșului din Cluj - “Rethinking Someș”.

Simacek a terminat revitalizarea malurilor Someșului

Articolul următor

Obiective turistice din județul Bihor, nominalizate la „Destinația Anului 2024”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share